«ПРОТИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ  ВИСТУПАЮТЬ  НЕДАЛЕКОГЛЯДНІ ЛЮДИ»

З південних околиць Острога добре видно Нетішин та корпуси ХАЕС, адже міста знаходяться на відстані восьми кілометрів одне від одного хоча й належать до різних областей. Найкраще місце для оглядин довкілля знаходиться у замку князів Острозьких, де розміщено експозиції краєзнавчого музею. Працівники Острозького державного історико-культурного заповідника звикли з тераси спостерігати енергоблоки ХАЕС, але на станції мали змогу побувати лише одиниці. Цей факт став поштовхом  для реалізації ідеї директора Острозького музею книги та друкарства Світлани Позіховської (на знімку) в органі­зації екскурсії до Нетішина та на електростанцію.

Попереднє знайомство із ХАЕС для працівників музею відбулось у стінах навчально-тренувального центру. Під час відвідин повномасштабного тренажера гості одержали багато інформації про принципи підготовки персоналу, заходи з підвищення безпеки експлуатації. Враження залишились і від зна­йомства з машзалом ХАЕС, куди музейники потрапили в якості екскурсантів. Після завершення екскурсії випала нагода поспілкуватись із директором Острозького музею книги та друкарства Світланою Позіховською.

- Пані Світлано, які враження від ХАЕС?

- На електростанції я бува­ла кілька разів. А більшість працівників нашого музею –  жодного.  Скажу відверто, у багатьох жителів Острога ще й  досі є недовіра до атомної енергетики. Психологічно важко подолати страх, породжений аварією на Чорнобильській АЕС. Брак інформації породжує недовіру. Хочу наголосити, що екскурсія на ХАЕС вийшла змістовною. Працівники, що супроводжували нашу делегацію, розповіли і показали багато цікавого. Перші враження: на електростанції використовуються сучасні технології, значна увага спрямована на підвищення безпеки. Ми переконалися у компетентності спеціалістів ХАЕС. Вони намагаються добросовісно виконувати свої професійні обов’язки, дбають про добробут сімей. Показовим є те, що на електростанції вже існують династії атомників. Практично всі зацікавл­ені, щоб згодом на під­приємстві батьків змінили їх діти. Якщо б існувала якась небезпека чи загроза здоров’ю, ніхто б не намагався пов’язувати свою долю з електростанцією. Ця екскурсія змінила уявлення про всю атомну енергетику.

- На початку дев’яностих років острожани активно підтримували акції проти ХАЕС і атомної енергетики в цілому. Якщо комусь із політиків збреде ще така ідея, ваші земляки підтримають?

- За ці роки люди стали мудрішими і навчилися розпізнавати благі наміри та популізм. А тоді все було просто: народними обранцями ставали ті, хто вмів гарно говорити промови, критикувати і обіцяти. А хіба зріс від того добробут, коли було оголошено мораторій на будівництво нових енергоблоків? Добре, що держава знайшла в собі сили самотужки завершити добудову другого енергоблока ХАЕС. Ми маємо гордитися, що використовуємо електроенергію власного виробництва. Давно пора переходити на більше використання електроенергії для потреб промисловості, для опалення будинків і тим самим зменшити залежність від політично-еконо­мічних примх північного сусіда. У цьому процесі великі надії покладаються на ХАЕС, де може запрацювати ще два нових енергоблоки. Сьогодні проти атомної енергетики можуть виступати лише недалекоглядні люди. Мене крім історії, цікавить і екологія. А вона погіршується з кожним днем. Я співчуваю людям, які проживають біля теплових електростанцій, хімічних та металургійних комбінатів. Нам поталанило, бо не підсунули у наш мальовничий край якогось промислового гіганта. Ми можемо спокійно споживати гриби, ягоди, а також дари полів. Повітря у нашому регіоні порівняно чисте. Про це говорять численні гості з областей, де сильно розвинене промислове виробництво. Експлуатація енергоблоків ХАЕС не вплинула негативно на наше довкілля.

Після завершення оглядин електростанції острожани завітали до колег Нетішинського міського краєзнавчого музею. Там продовжилась наша розмова із Світланою Позіховською.

- Працівники музею стверджують, що ви частий гість у цьому закладі.

- Вже не один рік триває тісна співпраця у музейній справі між Острогом і Нетішином. Ми організовуємо цікаві виставки до різних державних свят, ювілеїв тощо. Активно практикуємо проведення одноденних виставок. Жителі Нетішина часто можуть побачити оригінальні  колекції книг із фондів нашого музею. Я також радію успіхам наших нетішинських колег.

- І, напевно, радієте, коли жителі Нетішина відвідують Острог?

- Не тільки нетішинці відвідують Острозький державний історико-культурний музей- заповідник, а й численні делегації, що приїздять на ХАЕС. Добре, що працівники електростанції не стоять осторонь історії нашого краю. Пригадую, кілька років тому начальник відділу технічного контролю ХАЕС Іван Хмелевський для нашого музею подарував двадцять п’ять аркушів унікальних документів другої половини ХІХ століття, що стосуються історії села Оженин Острозького району. Ми й досі вдячні за такий благородний жест. Прізвище Івана Івановича вписане у нашій «Золотій книзі» меценатів. Працівники електростанції також допомагають нам поповнювати колекції з фалеристики. На ХАЕС за останні роки було випущено багато значків, відзнак, нагород. Це також історія нашого краю. До речі, ми маємо монету «Атомна енергетика України», яку Національний банк випустив у 2004 році. Отож ми завжди раді відвідувачам із Нетішина.

У складі делегації музейних працівників Острога був охоронець музею Петро Іванович Крайчинський з дружиною Ніною Василівною, який є рідним дядьком відомого футболіста, гравця збірної  України, колишнього жителя Нетішина Віталія Косовського. Їм було приємно почути хороші слова про свого родича, який зараз працює тренером з футболу у Києві. Принаймні Петро Іванович переконався, що Нетішин відомий не тільки виробництвом електроенергії, а високими спортивними досягненнями.

Олександр Шустерук

лютий 2008