На черговій зустрічі з місцевими журналістами міська влада видала порцію інформації одразу з кількох блоків питань: освіта, звернення громадян, місце Нетішина у рейтинговій таблиці області, розвиток малого  підприємництва, подальша доля водогону в садибній забудові міста, ситуація з захворюваністю на ГРЗ тощо. Аби не перетворювати почуте у такий собі інформаційний вінегрет, вівторковий діалог подамо у тематичній послідовності розмови.

Радіємо за «олімпійців»

 На етапі обласних олімпіад з базових дисциплін нетішинські школярі достойно продемонстрували свої здібності й набуті за роки навчання знання. І хоч нема ще офіційного наказу про результати олімпійського суперництва, вони вже оприлюднені на сайті обласного управління освіти, що дає підстави говорити про здобуті успіхи як доконаний факт, - стверджує в.о. начальника Нетішинського міського відділу освіти О.О.Лохвицька.

Так от, 3 нетішинців, посівши 1 місце, вибороли право на участь у республіканських олімпіадах. Маємо також 3 других місця і вісім третіх. У порівнянні з минулим навчальним роком, коли до абсолютної першості в межах області з наших учнів не дотягнувся ніхто, кількість наступних призових місць, зайнятих ними, також була меншою­ від цьогорічного показника перемог в олімпіа­дах.

Вони пройшли ще не зі всіх предметних дисциплін, отож скарбничка позитивних результатів може поповнитися. Так само є надія на успішну участь наших школярів у Міжнародному конкурсі з української мови ім. Петра Яцика, Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, обласному конкурсі захисту наукових робіт Малої Академії Наук, конкурсах біологічного та математичного спрямувань тощо.

Відрадно, як сказала Любов Горбатюк, що одна з володарок першого місця обласних олімпіад від Нетішина, а саме учениця ЗОШ №1 Юлія Місюк, стала кращою серед знавців німецької­ мови, не вивчаючи її в межах шкільної програми. Її, так би мовити, «рідна» іноземна – анг­лійська, німецьку юнка опановувала поза навчальним процесом, беручи уроки у педагога НВК В.І.Бумбу­.

Олена Лохвицька розповіла також про нові правила прийому до вузів України. Конкурсний відбір вступників з 11 шкільних дисциплін, включених до зовнішнього незалежного оцінювання, здійснюватиметься приймальними комісіями вузів за сертифікатами – оригінал або посвідчена копія – Українського центру оцінювання якості освіти, отриманими випускниками у поточному році. Незалежно від форм власності вузу і джерел його фінансування приймальна комісія бере до розгляду для участі в конкурсі зазначені сертифікати з оцінками не нижче 4 бали за 12- бальною  шкалою оцінювання.

Кінцевий термін реєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання – 20 лютого поточного року. Станом на 18 січня вже зареєстровано: зош №1 – 26 учасників, зош №2 – 95, НВК – 90, зош №4 – 71. Окрім того, бажання пройти пробне тестування з окремих предметів виявили: зош №1 – 104, №2 – 114, НВК – 203, №4 – 64 учасники.

Від чого гаснуть ліхтарі?

Найбільша кількість звернень громадян, що надійшли у виконавчий комітет останнім часом, стосуються вуличного й дворового освітлення. Ця проблема по-особливому актуалізувалася з огляду на ряд підступних нападів на перехожих, які мали місце в Нетішині.

Темні двори й затінені алеї у минулі п’ятницю-неділю обходили фахівці Нетішинської комплексної дільниці Славутського РЕМ «Хмельницькобленерго», перевіряючи наявність і справність на цих територіях вуличних ліхтарів. З’ясували, що 18 і справді вийшли з ладу, перегорілі лампи замінять на нові – їх уже придбали. Зрозумілою стала й причина раптового згасання окремих світильників, які за хвилин 10 потому, так би мовити, заново відновлювали свої функції. Таке почергове, здавалось би, безпричинне вмикання-вимикання, на думку  начальника дільниці В.П.Гонтика, відбувається завдяки зовнішньому втручанню в роботу системи освітлення. Зокрема, світловим впливом на фотодіо­ди, які в ній використовуються. Подразник на зразок автомобільних фар, ліхтаря сфокусований на цих елементах, здатен вивести їх на певний час з ладу. Нетішинці вже сигналізують телефонними дзвінками про такі дії зловмисників, чиї імена наразі залишаються неві­домими. Достеменно зрозуміло лиш одне, не в інтересах міста і не на благо його жителів так чинять.

Але навіть якби не було цих зухвалих випадків, дворове та вуличне освітлення до кінця року всеодно обіцяють відновити повсюдно. Як і обіцяли, поетапно: на все й одразу коштів не вистачить. Ба, навіть за їх наявності оперативно придбати необхідні матеріали справа надто складна – тендерні процедури займають дуже багато часу. Це підтвердять у будь-якій сфері, яка оперує державними грішми, бо від цього своєрідного тендерного паралічу страждає вся країна. Розрубати його на місцевому рівні ніяк не під силу, і навіть у дуже скрутних випадках розраховувати на якість поблажки не випадає. Як і надіятися на міський бюджет, котрий цьогоріч покриває лиш захищені статті – зарплата і комунальні послуги.

З розумінням до ситуації в Нетішині поставилося керівництво обленерго, протягом місяця тут обіцяють віднайти кошти для технічного вирі­шення проблеми. Серед першочергових закупок – реле часу, бо фотодіоди, за оцінкою В.П.Гонтика, вчорашній день у системі освітлення. Встановлення реле унеможливить зовнішнє втручання у її роботу. Цими днями будуть закуплені 100 ламп і, як перший крок, хоча б міні­мально дворове освіт­лення буде відновлено, зникне темрява й на вулиці Михайлова, де, пам’ятає­мо, нещодавно було скоєно напад на жінку.

У розмові Владислав Петрович зазначив, що в дільниці є 4 вакантних посади і колектив залюбки прийме в свої лави молодих енергійних людей з вищою технічною освітою. Нормальні умови роботи гарантують.

У водогону є майбутнє

Заступник міського голови Віктор Островський окрім розлогого аналізу життєдіяльності міста в минулому році, зупинився на справах поточних. Одна з них - обстоювання місцевою владою необхідності у виділенні коштів на подаль­ше будівництво водогону у садибній частин­і. Днями в облдержадміністрації він разом з начальником фінансового управління Валенти­ною Кравчук аргументували наші розрахунки, за якими на заплановані роботи окрім субвенції з Держбюджету в сумі 462 тисячі гривень та 250 тисяч, передбачених бюджетом розвитку на спів­фінансування, потрібно ще хоча б мільйон (заокруг­лено – авт.). Прохання неті­шинців не відхилено, є сподівання, що з цього мільйона тисяч 500-700 таки виділять. Вкупі ця сума дозволи­ть до кінця року прокласти одну нитку водогону, за сприятливих обставин перша частина­ водогону могла б запрацювати.

У розмові про справи в сфері малого підприємництва журналісти торкнулися таких досі невикорінених явищ як зарплата в конвертах і тіньова зайнятість. Позиція співрозмовника наступна: вирішення проблеми можливе за створення державою нормальних умов роботи для підприємців, за яких вони не стали б приховувати прибутки та вдаватися до хитрих ходів. Не менш важлива й позиція людей, які влаштовуються на роботу до підприємця. Не заручившись гарантією про забезпечення соціального пакету, вони тим самим дають мовчазну згоду на невиплату відпускних, лікарняних тощо. Боячись втратити роботу, люди не наважуються про це говорити підприємцю, не клопочуться про захист своїх прав перед уповноваженими на те інстанціями, у тому числі й владними. Відсутність конкретних письмових звернень не дає підстав чиновникам вдаватися до певних позапланових дій. Хоча вони не живуть у світі ілюзій, і перевірки, на які мають повноваження, проводять. Робитимуть це й надалі, не лишаючи виявлені порушення безкарними.

ГРЗ прогресує

Станом на 4 лютого, за інформацією Л.М.Горбатюк, грипу в місті не зафіксовано. А от випадків захворювання на ГРЗ у період з 28 січня по 1 лютого було зареєстровано 378, з них 218 дітей і 30 підлітків. Від 1 по 4 лютого аналогічні показники були такими: 76 -  52 - 4. Нікого з хворих госпіталізовано не було.

Ольга Сокол

лютий 2007