Про що мріє моряк? Звичайно, хоч раз у житті перетнути екватор. Для футболіста за велику честь є участь у грі на таких стадіонах, як «Марракана», «Бернабеу». А для оперних співаків – вихід на сцену таких всесвітньо відомих центрів оперного мистецтва, як «Метрополітен Опера», «Ла - Скала», Державного Академічного Большого Театру Росії. Одну з таких «вершин» вдалось нещодавно підкорити дванадцятирічному учню Нетішинської школи мистецтв Олександру Арнаутову.

Вперше поріг музичної школи Олександр переступив у шестирічному віці. Його привела сюди бабуся, помітивши вокальні здібності внука. Так розпочались заняття у хоровому колективі. Згодом викладач школи мистецтв Наталія Горбова порадила хлопцю опановувати оперну премудрість. За її словами, в Сашка унікальний голос, який треба розвивати. Учень старанно виконував настанови педагога і демонстрував зростання майстерності. У Нетішині його часто стали запрошувати для участі у різних культурно-мистецьких заходах, не нехтував Арнаутов і різноманітними конкурсами. Але справжня зірка для нього засвітилась торік, коли на Міжнародному конкурсі оперних співаків в Москві «Відкрита Європа» він зайняв перше місце, а на  Першому міжнародному вокальному конкурсі «Ми співаємо оперу», який проходив у Санкт-Петербурзі, виборов гран-прі. Такий успіх не залишився поза увагою. Під час організації Міжнародного конкурсу баритонів ім.Павла Лисиціана, який планувалось провести у Державному Академічному Большому Театрі Росії, Олександр Арнаутов одержав запрошення виступити у гала-концерті.

До цієї культурно-мистецької події у царині оперного мистецтва був підігрітий інтерес представників мас-медіа. В одному інтерв’ю соліст театрів «Ковен Гарден» і «Метрополітен Опера», баритон Сергій Лейферкус наголосив: «Тут будуть співати не тільки лауреати, а й запрошені виконавці. Я переконаний, що публіка зможе побачити маленький сюрприз, бо на концерті буде виступати Саша Арнаутов, йому лише одинадцять років (вже виповнилось дванадцять). Він володар гран-прі Першого міжнародного дитячого вокального конкурсу «Ми співаємо оперу», який проводився у Санкт-Петербурзі. Це чудовий хлопець із чудовим голосом. Він буде співати. Напевно ми щось виконаємо разом».

Під час репетиції у Большому Театрі Саша привернув увагу його працівників. «Звідки це обдарування?»  - цікавились маститі оперні співаки, зразу й надійшла пропозиція заспівати арію царевича в опері  Мусоргського «Борис Годунов».

- Важко передати емоції, з якими ми з мамою Олександра спостерігали за його виступами, - розповідає викладач Наталія Горбова. - Він вів себе впевнено, після кожного виконання лунали гучні аплодисменти і  вигуки «браво!». Зал  шаленів від голосу нашого Сашка, який виконав українську народну пісню «Ой при лужку», а італійською мовою оперну композицію «Comme sei bella» та інтродукцію із опери Моцарта «Дон Жуан». А потім було ще три виходи «на біс». Великого емоційного сплеску набуло виконання серенади  із  опери  «Дон Жуан»  у  дуеті  із  Сергієм Лейферкусом.

Наш земляк не спасував перед титулованими артистами. Сашко, мов літературний герой Джельсаміно  із казки Джанні Родарі, своїм чарів­ним голосом творив справжні дива. Вони продовжились і під час заключного банкету. Відомі оперні співаки вважали за велику честь сфотографуватись  із  Олександром  Арнаутовим.  А  наступного  дня вокальне  диво  із  України змогли  побачити і почути у  Концертній залі академії музики ім. Гнесіних, де Сергій Лейферкус провів майстер-клас. Там Сашко виконав три вокальні композиції. За словами оперного  метра, у Арнаутова відмінна дикція, правильне дихання і унікальний голос. Там за свій талант юний нетішинський співак одержав перший у своєму житті гонорар – 10 тисяч російських рублів, а Наталія Горбова – Диплом, в якому засвідчено, що вона є кращим викладачем вокалу.

Концертна напруга вже лишилась позаду. Про відвідини Москви залишились приємні спогади і вдячність адміністрації, профкому  ХАЕС  та  міськви­конкому Нетішина за сприяння та   фінансову   підтримку  кон­цертного  туру.  Для  Наталії  Георгіївни зараз важливим є напружена робота із підвищення вокальної майстерності свого вихованця. Водночас, за її словами, зараз важливо не перевантажувати Сашка.

Після занять у музичній школі юний співак часто навідується на міський стадіон, щоб із друзями пограти у футбол. Він ретельно готується до занять у школі, а у вільний час любить складати моделі за допомогою конструкторів «Лєго». Своєю наполегливістю нагадує батька Валерія Васильовича, який працює майстром з ремонту приладів та апаратури першої групи цеху теплової автоматики та вимірювань ХАЕС. А до співу мають велику прихильність мама Оксана Василівна та бабуся Любов Дмитрівна - медики за фахом.

Днями ще одна приємна звістка прийшла із Хмельницького: Олександру Арнаутову прису­джено «губернаторську» премію. На церемонії вручення він знову порадував своїм співом.

Олександр Шустерук

березень 2008