Важко в навчанні – легко в бою. Цією настановою Суворова послуговуються не лише військові. Працівникам електростанції також слід уміти ефективно виходити з скрутних ситуацій, бути готовим до будь-яких несподіванок. Саме з метою перевірки готовності персоналу до нештатних подій на ХАЕС 13 та 14 березня проведено протиаварійне тренування, в якому були задіяні представники ДП НАЕК «Енерго­атом», контролюючих органів тощо. Весь процес навчання був змодельований, носив умовний характер, але дії відповідальних осіб відповідали умовам, наближеним до реальних.

13 березня о 10 годині  на блочному щиті управління першого енергоблока спрацьовує захист другого контуру і загоряється табло сигналізації. Спрацьовує автоматичний захист, відключаються турбогенератор та три головних циркуляційних насоси. Саме такий перебіг подій дає підстави начальнику зміни енергоблока Сергію Погонцю доповісти про аварійну ситуацію начальнику зміни станції Віктору Андрійчуку. Останній про відключення від електромережі першого енергоблока повідомляє черговому диспетчеру підприємства «Вінницяенерго». Тоді віддає наказ начальнику зміни турбінного цеху з`ясувати причини і наслідки аварії. Стає відомо, що сталось витікання води першого контуру­ в другий. До операції залучається персонал цеху радіаційної безпеки.

Аварійна обстановка ускладнилась пожежею на трансформаторі власних потреб. Знадобилась допомога пожежних. На території проммайданчика чути звук сирен. До місця загоряння прямують пожежні машини ДПЧ-7, проводиться бойове розгортання підрозділу. Лунає команда: «Приєднатись до гідрантів». Вогнеборці розмотують пожежні рукави. Перед початком гасіння бійці вислуховують інструктаж, екіпіруються в спеціальну амуніцію, яка захищає органи дихання, одержують допуски. Усіма операці­ями пожежогасіння керує штаб на чолі із заступником начальника ЗДПО-1 Володимиром Прилуцьким.

Для завершення ліквідації наслідків аварії створюється штаб спільного загальностанційного протиаварійного тренування, роботу якого очолив генеральний директор ХАЕС Микола Панащ­енко. Координація дій здійснюється з внутрішн­ього та зовнішнього кризових центрів. Приймаються рішення про організацію евакуації персоналу ХАЕС та жителів села Комарівка, в напрямку якого вітром занесено радіоактивну хмару. Евакуація працівників станції проводиться з транспортного коридору. Персонал, що підлягає евакуації, проходить дозиметричний контроль. Цим займаються спеціалісти ЦРБ Анатолій Міньов та Роман Ольшевський. Дезактиваторники монтують санітарний шлюз, проходження якого є обов’язковим для кожного. У визначений час прибули автобуси.

Штаб спільного загальностанційного протиаварійного тренування тримає ситуацію під контролем. Встановлено остаточну картину розвитку аварії. Ремонтні служби електростанції крок за кроком ліквідовують виявлені несправності. В кризовий центр стікається інформація про радіаційну обстановку. Звідси доповідають про перебіг подій у контролюючі органи, до владних структур Хмельницької та Рівненської областей. Керівництво штабу визначило аварію за кваліфікацією як «комунальна».

Під час проведення тренувань з Рівненського метеоцентру надходить інформація про зміну напрямку вітру. Оперативно вносяться корективи в місця дислокації дезактиваторників.

Великим виявився інтерес до проведення загальностанційного тренування з боку представників ЗМІ. Побачити на власні очі весь процес виявили бажання журналісти ЗМІ зони спостереження, а також Хмельницького, Рівного, та Києва. Велике бажання оприлюднити хід подій виникло у телеканалів «Інтер» та НТН. Принаймні їх телесюжети у вечірньому телеефірі вийшли без перекручень і домислів.

Спільне загальностанційне тренування засвідчило високий ступінь готовності усіх служб до будь-яких непередбачуваних подій.

Олександр Шустерук

березень 2008