НАМ 16!

У людини цей вік асоціюється з повноліттям, досягнення якого дозволяє отримати паспорт. Мовою алегорії на такий документ внутрішні війська України вправі розраховувати не тільки з причини подолання цього вікового рубежу, а й через доблесні звитяги та сумлінну службу. У часи політичної нестабільності й неспокою їх не раз намагалися зробити заручниками ситуації, але кожного разу вони достойно виходили з неї, не зраджуючи присязі на вірність народу. Чим вкотре продемонстрували відданість Вітчизні.

Військова частина з охорони Хмельницької АЕС, хоч і є складовою Внутрішніх військ МВС України, за віком значно доросліша, бо ж веде свій відлік з травня 1986 року. Нижче – короткий екскурс в її історію та справи сьогоденні.

За кілька днів ми  відзначатимемо – 16-ту річницю з дня утворення Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, наше професійне свято, яке стало таким згідно з Указом Президента України, що з’явився рівно через чотири роки після прийняття Верховною Радою України   Закону “Про війська внутрішньої і конвойної охорони МВС України”. Ним  було покладено офіційний початок існування військ правопорядку незалежної України, а 26 березня стало днем їх народження. 31 жовтня 1995 року було внесено зміни і доповнення в цей Закон, військам повернуто їх історичну  назву – Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ.

Після проголошення незалежності України внутрішні війська одними з перших присягнули на вірність українському народові. Сьогодні вони несуть нелегку службу з охорони об’єктів, активно борються зі злочинністю, захищають конституційні права, свободи і життя народу від зазіхань злочинних елементів, стоять на сторожі дотримання законності. Бойова­ служба є головним завданням військ.

Внутрішні війська сьогодні охороняють: 4 атомні електростанції, 9 об’єктів військово­-промислового комплексу, об’єкт „Укриття”, 3 науково-дослідні установи з ядерними реакто­рами, 2 військові бази МВС та 14 складів „непорушних запасів”, здійснюють охорону та супроводження спеціальних вантажів, у тому числі ядерних матеріалів, усією територією України, здійснюють конвоювання за 43 плановими залізничними та 38 автодорожними маршрутами, забезпечують охорону судових процесів у 117 залах 47 судових установ, охороняють об’єкти дипломатичного призначення багатьох країн світу. Щодоби заступають у варти з охорони важливих державних об’єктів більше 4000 воїнів військ. Щоденно у 14 обласних центрах та 6 містах обласного підпорядкування несуть службу­ з охорони громадського порядку понад 3000 воїнів СМВЧМ та частин спеціального призначення.

Воїни-правоохоронці, службовці військ сумлінною працею, високою фаховою майстерністю, мужністю, професійним ставленням до виконання службових обов’язків заслужили високу оцінку з боку Президента, керівництва Міністерства внутрішніх справ України, які вважають, що силова структура, яка найбільш відповідає вимогам сьогодення та  перспективам  на майбутнє – це Внутрішні війська. За шістнадцять років свого існування ВВ МВС України по праву зайняли одне з чільних місць в системі  правоохоронних органів держави.

У ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь тисячі офіцерів, прапорщиків, солдат і сержантів внутрішніх військ, серед яких понад три десятки ветеранів і військовослужбовців нашої частини.         

Близько 300 офіцерів та прапорщиків внутрішніх військ МВС України пройшли випробування Афганістаном. За мужність, хоробрість та самовідданість 160 з них нагороджені орденами і медалями, 47 воїнам вручено державні нагороди республіки Афганістан. Заступник командира нашої частини підполковник І.В.Комаров з честю виконав інтернаціональний обов’язок в Республіці Афганістан. Учасниками бойових дій є й інші військовослужбовці, які проходять службу у нашій частині – прапорщик Віктор Коломійчук та старший солдат Роман Миклащук несли службу у складі миротворчих сил ООН в Югославії, прапорщики Денис Власюк та Петро Гуля, молодший сержант Олександр Васьківський та старший солдат Вадим Бражук брали участь у миротворчій операції в республіці Ірак. Вони були відзначені державними нагородами.

Військова частина з охорони Хмельницької АЕС існує з 26 травня 1986 року, забезпечуючи надійну охорону особливо-важливого державного об’єкта. Військовослужбовці сумлінно, з почуттям високої відповідальності виконують свої службові обов’язки. Найкращі слова хочу сказати про Віталія Луценка, Миколу Луцика, Володимира Поліщука, Віктора Дем’янчука, Владислава Гринюка, Миколу Ковальчука, Олександра Калінчука, братів Терещуків, Миколу Макарчука, Василя Савчука, Володимира Віровця, Ігоря Бачурського, Валерія Ярковського, Олександра Антонюка, Василя Герасимчука, Юрія Грушу, Анатолія Хеленюка, Олександра Тазюка. І список цей можна суттєво продовжити.

З метою запобігання вчиненню терористичних актів у 1997 році почалось створення антитерористичного підрозділу – взводу спеціального призначення. Біля його витоків стояли старші прапорщики Георгій Дем’янчук, Віталій Луценко, прапорщики Олександр Ходаківський, Вадим Карпенко, Віктор Коломійчук. Пізніше до строю стали прапорщики Олександр Антонюк, Олег та Юрій Леонови, Сергій Горлецький, Олександр Онищук, Володимир Громко, Сергій Юрків. За цей незначний термін взвод спеціального призначення став повноцінною бойовою одиницею – завдяки напруженій праці двічі підряд протягом 2005-2006 років займав перше місце на змаганнях серед підрозділів спецпризначення внутрішніх військ МВС України у групі частин з охорони АЕС та особливо важливих державних об’єктів.

Злагоджено й надійно працюють інші підрозділи частини, які забезпечують справність та надійність в експлуатації військової техніки та озброєння, технічних засобів охорони, відповідально й чітко вико­нують свою роботу комендант об’єкта та бюро перепусток. Комплекс взаємопов’язаних функцій, покладених на нашу частину­, жорстко контролюється, аби не допустити найменшого збою. Відтак маємо плідний ре­зуль­тат, яким вправі гордитися весь трудовий колектив Хмельницької АЕС – об’єкт під надій­ною охороною.

Великий і славетний шлях пройшли внутрішні війська за період свого існування. Нев’янучою славою покриті бойові знамена частин і з’єднань. У мирні дні і в роки тяжких воєнних випробувань внутрішні війська вірно служили Батьківщині, їх воїнів завжди відзначали безмежна стійкість, мужність, відвага і висока пильність.

Напередодні свята вітаю вас, шановні товариші, з 16-ю річницею утворення внутрішніх військ МВС України, бажаю щастя і здоров’я вам і вашим близьким, подальших успіхів у службі. Окрему шану хочу принести нашим ветеранам, всім колишнім військовослужбовцям частини, побажати їм міцного здоров’я і щастя, подякувати за ту велику допомогу, яку вони надають рідній частині.

Сергій Осташевський, заступник командира частини   з виховної роботи

квітень 2008