Інформаційне забезпечення було в числі пріоритетних під час загальностанційного протиаварійного тренування, проведеного 13-14 березня поточного року. Всі ми пам’ятаємо, яку паніку спричиняли у минулі роки повідомлення про непланову зупинку енергоблока,  а відхилення в роботі АЕС взагалі доводили  деякі засоби масової інформації до істерії. Чого лише вартий «політ з гуркотом турбіни  першого енергоблока», на який спромоглись свого часу львівські газетярі! Згодом представники цього часопису мали можливість на власні очі переконатись, що подібні «польоти уві сні і наяву» просто неможливі. Але зерно недовіри було посіяне в громаді і мусувалось на рівні органів влади і в базарних рядах. Лише наполеглива цілеспрямована робота з прищеплення журналістській братії регіону відчуття відповідальності за сказане, стійкі контакти газетярів, «радистів» та телевізійників зі службою громадських зв’язків і ЗМІ Хмельницької АЕС дали можливість розглядати будь-які події на станції неупереджено та правдиво. Ось чому задовго до протиаварійного тренування були здійснені попереджувальні кроки у плані роз’яснення строків, мети цього заходу. Відгукнулись не лише регіональні засоби масової інформації, але виявили інтерес до події телевізійники Рівного та  Києва. Саме вони й мали можливість зафіксувати початок тренування, перебуваючи у зовнішньому кризовому центрі, на інших ділянках.

Отримавши повідомлення про нестандартну подію на першому енергоблоці ХАЕС, група інформаційного забезпечення та зв’язків з зовнішніми організаціями майже миттєво прибула в зовнішній кризовий центр, що знаходиться у одній будівлі із відділом роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС.

На Т.Лиситчук, Ю.Самолюка, Ж.Костенко, І.Німого, Н.Походонько покладено зобов’язання якомога швидше повідомити державні органи влади, засоби масової інформації, пересічних громадян про події, що відбуваються в зоні аварії, відслідковувати хід ліквідації аварійної ситуації, дати поради і рекомендації громаді стосовно дій, які належить зробити кожному. Вже о 10.10 факсограми відправляються за встановленим заздалегідь переліком абонентів. В цей час група збирає інформацію про хід подій і готує нове повідомлення. Вони спочатку відправляються кожні 20 хвилин. Згодом відправлення  набувають рваного ритму, адже змінюється ситуація в самому ході тренування. У повідомленнях стає більше даних про локалізацію аварії, дії тих чи інших підрозділів ХАЕС. Протягом першого дня таких повідомлень було десять, наступного, 14 березня – три. Крім цього група здійснила 11 запитів у  відповідні служби і отримала на них відповіді. Передано у різні інстанції п`ять наказів.

Водночас на різних ділянках проведення тренувань знаходились кореспонденти газети «Перспектива», телеоператори і журналісти ВРГіЗМІ. Була спроба відслідкувати усі етапи протиаварійного тренування, аби вивчити зауваження, зробити доступним для інших матеріал про діяльність задіяних в тренуванні підрозділів. За результатами цієї роботи буде створено навчальний фільм.

Відзначимо, що присутні представники засобів масової інформації Острога, Рівного, Хмельницького, Славути, столиці України, також відслідковували ситуацію, певною мірою були учасниками протиаварійного тренування, залишивши в своїх записниках, на електронних носіях перебіг подій, а в серцях впевненість, що у скрутних ситуаціях персонал станції діятиме професійно і злагоджено.

 Віктор Гусаров

квітень 2008