Це стало хорошою нагодою для обговорення досягнутого і планів на майбутнє під час звітно-виборного зібрання, яке днями відбулося у Києві

Традиційно захід розпочався із виступів «старійшин», котрі присвятили не один десяток років розвитку ядерної енергетики та промисловості, а також сприяли становленню Українського ядерного товариства. За словами Володимира Броннікова, котрий обіймав посаду президента з 1999 року, створення Українського ядерного товариства  було  у  руслі  сві­тової практики і не просто відповідало потребам фахівців у енергетичній галузі, а й очікуванням населення країни, що пережило Чорнобильську катастрофу. Від самого початку була зроблена ставка на відкритий діалог і чесну співпрацю із атомниками-професіоналами, пріоритетами стали такі напрями, як наукова, соціальна, культурна, просвітницька сфери, а також підготовка кадрів, робота з громадськістю.

На теренах Радянського Союзу ядерне товариство почало функціонувати з 1989 року, саме тоді й були окреслені основні напрями для створення позитивного іміджу атомної енергетики. Після проголошення незалежності України стало очевидним, що потрібно створювати практично нову громадську організацію, яка б діяла за національною специфікою і повноцінно використовувала  світовий досвід.  У  той  період за справу взялися ентузіасти – генеральний директор Південно-Української АЕС Володимир Фукс, директор Українського науково-до­слідного інституту сільгоспрадіології Борис Простер, голова Держатомнагляду України Микола Штейнберг, головний інженер Запорізької АЕС Тарас Плохий, доцент Львівського університету Богдан Соколовський. Рішення про створення Українського ядерного товариства було прийняте в жовтні 1992 року під час зібрання в Одесі представників провідних галузевих підприємств, установ енергетичної сфери. На цьому заході й було обрано першого президента. Ним став тодішній директор Хмельницької АЕС Віктор Сапронов. Офіційного  статусу  товариство  набуло в квітні 1993 року після одержання реєстраційного свідоцтва в Міністерстві юстиції.

Діяльність Українського ядерного товариства розпочалась у складний період мораторію на будівництво нових ядерних енерго­блоків, держава переживала гіперінфляцію. Принаймні Віктор Сапронов добре пам’ятає, скільки довелось «відбивати атаки» представників політичних і громадських організацій, які вимагали  закриття ХАЕС. Ці  роки  стали  хорошою школою і загартували справжніх прихильників атомної енергетики.

Робота в Українському ядерному товаристві стала сенсом життя для Сергія Барбашова. Він є його незмінним виконавчим секретарем від початку створення. Про здобутки в діяльності організації йшлося у його доповіді на звітно-виборчому зібранні. Сергій Вікторович зазначив, що на сьогодні до  складу Укра­-їн­ського ядерного товариства входить 26 первинних організацій, майже 400 індивідуальних членів. Активна  робота  ведеться  у 14 секціях та 2 комісіях. Основними пріоритетами в роботі є інформаційна і просвітницька діяльність серед населення для відкритого і повного висвітлення основних тенденцій у питаннях ядерної науки, техніки, енергетики, реалізація яких є запорукою економічного благополуччя та незалежності. Представники товариства роблять ставку на пропаганду енергетичних знань серед школярів та студентів, які мають бажання працювати в атомній сфері, а також на співробітництво із міжнародними організаціями, що  сприяють  розвитку ядерної енергетики. За  п’ятнадцятирічну   ді­яль­ність активісти Українського ядерного товариства провели 23 республіканських і міжнародних конференції, 32 семінари і наради, а також 6 виставок, 14 конкурсів та 9 фестивалів. Плідним на різноманітні заходи був і рік минулий. Так, зокрема, у січні в Києві спільно із ВП «Науково-технічний центр» ДП НАЕК «Енергоатом» та Інститутом проблем безпеки АЕС НАН України проведено V семінар на тему «Вирішення питань радіаційної та екологічної безпеки АЕС України із використанням наукового потенціалу ІПБ АЕС НАН України». Із залученням великої кількості громадськості  у  Кузнецов­ську відбувся 9-й Всеукра­їнський шкільний фестиваль-конкурс «Атомна енергетика і ми». Успішно було проведено семінари, конференції, засідання секцій.

У своєму виступі Сергій Барбашов високо оцінив активну співпрацю із колегами, що багато років від­дали роботі в атомній енергетиці. Вони  й взяли участь в оцінці діяльності товариства за звітний період.

Згідно з регламентом звітно-виборних зборів на повістку денну було поставлено вибори президента, віце-президентів, виконавчого секретаря, членів ре­візійної комісії та редколегії журналу Українського ядерного товариства. У ході обговорення доповідачі сказали багато хороших слів на адресу Віктора Броннікова, який  у  стінах  Верховної Ради відстоював інтереси ядерної галузі і на більш високий рівень вивів роботу товариства.

Для голосування під час виборів президента було висунуто дві кандидатури – член-кореспондента НАН України, доктора тех­нічних наук, професора, директора Інституту проблем безпеки АЕС  НАН України Олександра Ключникова та директора Державного науково-інженерного центру  систем  контролю  та аварійного  реагування Мінпалив­енерго  України  Людвіга  Литвинського. У своїх презентаційних виступах вони поділились особистим баченням вирішення проблем в енергетичній сфері і окреслили плани покращення роботи Україн­ського ядерного товариства. Більшістю голосів президентом було обрано Олександра Ключникова (на знімку в центрі), а Сергію Барбашову (на знімку вгорі) одноголосно довірили ще на один термін роботу виконавчого секретаря.

Під час проведення звітно-виборних зборів у актовій залі можна було побачити багато відомих особистостей, які багаторічною працею примножили  здобутки ядерної галузі, - Володимира Коровкіна, Віктора Сапронова, Івана Вишнев­ського, Володимира Броннікова, Олександра Смишляєва та інших.

Хмельницьку АЕС на ювілейному засіданні представили заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк, заступник голови профкому Людмила Малько, начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук, інженер відділу соціального розвитку Альона Антонюк.

Привітати активістів Українського ядерного товариства із ювілеєм прибули гості із галузевих установ, Мінпаливенерго, НАЕК «Енергоатом», АЕС нашої держави, міжнародних організацій. Святковий концерт розпочався із презентації гімну товариства, авторами якого стали жителі Енергодара О.Коваль, М.Палій, В.Кошовий.

Представники Нетішина на урочистості прибули, як мовиться, не з порожніми руками. Керівник Нетішинського народного вокального ансамблю «Зорепад» Леся Формазюк подарувала свій чудовий спів. Приємним сюрпризом для присутніх став сольний виступ заступника голови профкому ХАЕС Людмили Малько із піснею «Новый день», автором слів якої є вона сама. У складі нетішинської  делегації  були  й директор міського Палацу культури  Світлана  Кириленко, викладач фортепіанного  відділу  школи мистецтв, концертмейстер зразкової вокальної студії «Роксолана» Оксана Кацан. Саме вона у співавторстві із завідувачкою відділу міського краєзнавчого музею Надією Кухоцькою та викладачем школи мистецтв Наталією Горбовою, концертмейстером  Палацу  культури   Володимиром Трофімовим написали гімн для Українського ядерного товариства. Правда,  цьому  творові  не  вдалося вибороти головну нагороду, але доробок нетішинців став кращою піснею УкрЯТ, авторський колектив відзначено  Подякою  та  призами. Представлені на концерті виступи наших земляків  увійшли до ювілейного музичного збірника, диски із записами виступів були презентовані кожному  учаснику  урочистостей.

квітень 2008