До найвидатніших винаходів людства справедливо віднесено книгодрукування, а його винахідник Гуттенберг, та на теренах нашої держави Федоров безповоротно занесені на скрижалі історії. «Ти мені табличку знайди, що такого-то року заснована Шепетівка», - справедливо зауважував завідуючий краєзнавчим музеєм. - Все решта не доказ, а лише припущення. Повинно все бути написано чорним по білому». Нині вже й інші фарби застосовуються, аби зафіксувати ту чи іншу подію, сучасна техніка мало не кожного зробила друкарем.

Але є люди, які професійно, грамотно трудяться на ниві поліграфії. На Хмельницькій АЕС до знавців і умільців поліграфічної справи належать працівники дільниці оперативного друку, якою опікується фахівець із багаторічним стажем Анатолій Михайлович Переятенець. Він стояв біля витоків створення служби, формував колектив і підходи до поліграфічного виробництва на станції. Якщо на початковому етапі дільниця не могла повноцінно функціонувати, як поліграфічне виробництво, то сьогодні тут  випускають усю потрібну ХАЕС нормативну, виробничо-технічну і бланкову продукцію, друкують буклети, календарі, візитівки і поздоровчі листівки, грамоти та телефонні довідники, а також газету «Перспектива», яку ви тримаєте в руках.

В колективі відтепер багатофункціональна взаємозамінність працівників, адже надходить нова техніка, яку треба експлуатувати високоефективно та вміло. Начальник дільниці особисто перевіряє знання кожного працівника, відслідковує правильність експлуатації обладнання, адже в кінцевому рахунку саме на його плечі і золоті руки лягає тягар ремонту того чи іншого обладнання. Найбільшої уваги вимагає «ветеран поліграфії» - друкарська машина ПОЛ-35. Вона виробила всі можливі і неможливі ресурси, але стоїть на озброєнні дільниці, бо на чому ж тоді випускати газету, великі обсяги бланкової продукції? Друкар Іван Валентинович Ходорчук та світлокопіювальник Олексій Петрович Ковальчук вже також, як військовий автомат, можуть розі­брати і зібрати цей складний механізм. На допомогу випуску газети часто приходить їм друкар Марія Яківна Бороган.

З новою технікою, зокрема різографами, ксероксами  на «ти» Таміла Миколаївна Коршук та Світлана Петрівна Юртаєва (на знімку), Жанна Володимирівна Вем, які починали свій трудовий шлях ще операторами-світлокопіювальниками на дільниці копіювання. До них нині долучилась Юлія Дмитрівна Рахлінська.

Ще один вид діяльності працівників дільниці оперативного друку - палітурні роботи. Адже не зброшуровані до купи тексти, це напівфабрикат. Цією роботою займаються Валентина Федорівна Захарчук та Галина Іванівна Мельничук.

А усю підготовчу роботу до друку нині виконують Тетяна Миколаївна Степаненко та Віта Іванівна Бринза. Сучасні комп’ютерні програми, верстка, дизайн, грамотність текстів - це все на їх плечах. Аби не відставати від вимог часу, вони постійно самоудосконалюються: Віта Іванівна крім технічного вузу закінчила факультет по­ліграфічного напрямку, а Тетяна Миколаївна на шляху до отримання  вищої  освіти. В  разі потреби  їх  може  підмінити Олена  Леонідівна  Калугіна - одна  з  перших  верстальниць  газети «Перспектива».

Досвіду не позичати технологу Надії Миколаївні Підгородецькій, у якої за плечима 35 років поліграфічної діяльності, та інженеру Світлані Василівні  Кордан, яка отримала спеціальну полі­графічну освіту у профільному вузі.

Технік Ольга Миколаївна Янча також добре обізнана у процесах виробництва друкованої продукції і готова підмінити своїх колег.

У слові поліграфія перша частина означає різноплановість. Поліграфісти - люди цікаві і багатогранні. Але це вже інша історія.

Віктор Гусаров

травень 2008