Напередодні Дня журналіста логічно, що адміністрація Хмельницької атомної оголосила збір активних дописувачів та телерадіожурналістів, аби розповісти про досягнення колективу за перші п’ять місяців поточного року. Однак ця обставина спричинила певний ажіотаж серед населення, адже в інтернеті з’явилось повідомлення про великі негаразди із роботою атомних станцій України. Відтак, мовляв, наявність журналістів не випадкова…

Цього разу на ХАЕС були представники «ПП Сова» та «Поділля –Центр» з Хмельницького, ТРК  «Рівне-1» і газети «Провінційка» з сусід­нього обласного центру, журналісти комунальних видань Славути, Острога, Ізяслава, Гощі, Здолбунова і Шепетівки, «Нетішинського вісника», «Енергобудівника», «Лотел-СКТБ» з нашого міста, а також станційні ЗМІ.

Генеральний директор ХАЕС Микола Сергі­йович Панащенко продемонстрував присутнім дозиметр,  який   зафіксував  у  конференц-залі 12 мікрорентген на годину, що є природнім фоном для  нашої  місцевості і запевнив, що жодних змін у радіаційній обстановці протягом цього року не відбувалось. Саме з показників діяльності  ХАЕС і повів розмову керівник станції. Зокрема  він повідомив, що енергоблок № 2 ХАЕС  працював 4 червня   2008   року  на  потужності  993 МВт, а  1-ий на потужності 880 МВт, адже на цьому енергоблоці планується з 19 червня почати капітальний ремонт тривалістю 65 діб. З початку місяця енергоблоками вироблено 134,7 млн. кВтг електроенергії. Порушень меж і умов безпечної експлуатації немає. Радіаційний стан на промисловому  майданчику  та  у прилеглих регіонах не зазнавав  змін, знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків і не перевищує природних фонових значень.

Генеральний директор зауважив, що з метою забезпечення оперативного інформування громадськості, органів влади та засобів масової інформації  про  роботу ВП ХАЕС, події, що на ній відбуваються, проводиться наступна робота: щоденно  працює  автоматична  телефонна служба  інформування населення про  роботу 1-го та 2-го енергоблоків, рівень  потужності, виробіток електроенергії, інформація про порушення в роботі  енергоблоків, радіаційний стан на промисловому  майданчику та в зоні спостереження.

Щотижня готується та розповсюджується інформація  про  події,  які відбуваються на Хмельницькій АЕС, у тому числі про заходи з підвищення безпеки, радіаційний стан на проммайданчику, зустрічі, прес-конференції, семінари, візити, наради, співробітництво з іноземними фахівцями тощо, яка розсилається 89 абонентам: інформаційним агентствам, регіональним та місцевим засобам масової інформації, держадміністраціям та екологічним інспекціям міст  Хмельницький, Рівне, Шепетівка, Славута, Ізяслав, Острог, Гоща, Нетішин. Інформація висвітлюється у станційних засобах масової інформації, на веб-сайті ХАЕС.

 Далі керівник станції, як мовиться, по-поличках розклав складові моніторингу навколишнього природного середовища,  який здійснює ХАЕС у зоні спостереження. Наявні звіти, які перевіряють державні органи регулювання, санітарні  наглядові  служби  регіону,  владні структури, свідчать, що станція здійснює мінімальне  навантаження  на  природу, фактично не змінюючи природні показники.

У санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС ведеться постійне спостереження за станом поверхневих, стічних та підземних вод, грунтів та донних відкладень, атмосферного повітря, здійснюється контроль за викидами шкідливих речовин, утворенням відходів тощо.

Якість поверхневих та стічних вод оцінюється за 33 показниками у 36 контрольних точках. Контролюються такі об’єкти, як ставок-охоло­джувач, річки Вілія, Гнилий Ріг, Утка, Гуска та Цвітоха тощо.

Підземні води оцінюються по двох водоносних горизонтах за 18 показниками з використанням мережі з 218 спостережних свердловин. Якість атмосферного повітря за вмістом окислів сірки та азоту у 11 контрольних точках. Здійснюється контроль викидів від автомобільного транспорту.

Введення у експлуатацію другого енерго­блока дозволило знизити навантаження станції на  природне середовище, адже пускорезервна котельня нині працює лише в разі потреби перевірки її готовності після ремонту.

Дані багаторічного моніторингу не відмічають погіршення екологічної обстановки в санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження ХАЕС.

-        Ми гарантуємо, - зробив акцент генеральний директор ХАЕС М.Панащенко, що усі наведені дані відповідають дійсності і не перевищують  вказаних  величин.  Він  також  повідомив, що на жодній  АЕС України не сталось надзвичайних ситуацій і поширені чутки про збільшення радіаційного фону є видумкою.

Далі Микола Сергійович давав відповіді на запитання  журналістів. Зокрема він розповів про діяльність ВАО АЕС, адже нещодавно повернувся  з  Угорщини,  де  робив доповідь по одному з напрямків. Всесвітня організація операторів, експлуатуючих  ядерні блоки, має чотири центри: в Парижі, Москві, Атланті і Токіо. На засіданні розглядались 23 питання, серед яких такі  важливі,  як  подовження строку експлуатації  АЕС,  підвищення  потужності діючих станцій, будівництво  нових  об’єктів тощо. Зо­крема нові станції бажають будувати Болгарія, Словаччина, Фінляндія, Росія, Китай, Іран. Про подовження  строку експлуатації заявили Сполучені Штати  Америки, Фінляндія, Великобританія. Амбітні плани і в України.

Микола Сергійович доповів і про такі аспекти, як спорудження сховища радіоактивних відходів, наслідки роботи місії OSART тощо. Керівник станції наголосив, що ядерна галузь – це комплекс складних проблем, про які говорити слід професійно та виважено. Тому в кінці свого виступу він із задоволенням вручив подяки від колективу ХАЕС за плідну співпрацю в царині розповсюдження правдивої інформації заслуженому журналісту України, керівнику-редактору Славутського міськрайонного радіо В’яче­славу Терновому, директору КП «Ізяславський районний медіа-центр» Василю Сложинському, редактору Острозького районного проводового радіомовлення Ользі Філіні.

червень 2006