Операція – подекуди  остання  надія  пацієнта  і єдине,  що  якось  може допомогти. Хірурги не боги,  але час від часу роблять чудеса, ставлячи на ноги безнадійних хворих. Наявність у СМСЧ-4 хірургічного відділення і спеціалістів цього профілю позначається на проценті тих, кому вдалось врятувати життя. У відділенні щороку проводиться до 700 операцій (хірургічних, травматологічних, урологічних, онкологічних). З осені  1997 року виконуються лапароскопічні операції.  Це метод хірургічного втручання, що не потребує великих розтинів тканин. Отже, і післяопераційне від­новлення у таких випадках проходить краще.

До 1986 року хворі отримували тільки амбулаторне лікування. Хірургічний прийом здійснювався у будівлі пристосованого для поліклініки  гуртожитку. Лікування проводилось у Славуті.  1986 року на базі побудованого пологового відділення у зв`язку з Чорнобильською аварією відкрито відділення радіаційних уражень, а через  два  місяці  хірургічне  відділення  на 60 ліжок. Відділення мало два пости,  тобто два відділення: для екстрених та планових операцій, перев`язувальну та  палату інтенсивної терапії. В цій будівлі  розташовувався  і рентгенкабінет. З осені 1986 року завідуючий відділенням хірург М.П.Ягодін. Тут допомагали хворим з плановою та екстреною патологією, гінекологічним хворим (В.О.Маслов), патологією вуха-горла-носа (А.Т.Гаркушин).

1993 року хірургічне відділення переведено у новий стаціонарний корпус медсанчастини (60 ліжок,  2 пости, операційний блок). З 1994 року завідуючий відділенням Г.О.Малишев, ординатор - В.В.Доманіцький,  травматолог  - О.Ю.Попов. В  роботі  відділення  беруть участь лікарі поліклініки А.В.Костюков, Ю.В.Шевчук, Ю.В.Шадрін, О.М.Романів. Середній медперсонал у складі 15 осіб, двоє мають вищу  категорію,   троє - другу.

З осені 1997 року через погіршення фінансування відділення скорочено на 20 ліжок. Скорочено кількість лікарських ставок,  а також середнього і молодшого медперсоналу.

В березні 1989 на базі хірургічного відділення відкрито відділення анестезіології і реанімації на три ліжка. Анестезіологічна і реаніма­ційна допомога  здійснювалась цілодобово. З 1987 р. в хірургічному відділенні  почали проводити операції із застосуванням загального знеболювання. Анестезійну допомогу здійснювали лікарі В.С.Кочергін та Т.М.Павлова, медсестри Н.М.Гущина та Н.І.Судакова.  З 1993 року колектив анестезіології  і  реанімації працює у новому приміщенні, що дало змогу  організувати окремі палати:  для  хірургічних  хворих,  для  хворих, що перебувають у коматозному стані і для хворих з тяжкою акушерською патологією. Під час лікування застосовуються методи внутрісудинного лазерного опромінення крові, ультрафіолетове опромінення крові, а з грудня 1996 р. застосовується гіперболічна оксігенація. У окремому приміщенні  функціонують  дві барокамери і апарати для  проведення ВЛОК і УФОК - лікар А.М.Сергєєва та медична сестра  Т.М.Цебрик. З 1999 року у відділенні розгорнуто для важких хворих шість ліжок.

Реанімаційна допомога здійснюється цілодобово і без вихідних.

червень 2008