Літо. Час відпочинку від підручників, занять у музичній чи художній школі, відсторонення від опіки батьків, які тільки й знають, що виховувати, як мовиться, словом і ділом. Табір відпочинку передбачає саме цю складову - відпочинок від встановленого вдома розпорядку життя. Проблема лише потрапити у оздоровчі центри.

- Чи це не проблема? - цікавлюсь у заступника голови профкому Хмельницької АЕС Людмили Малько.

- Як  для  кого, і дивлячись з якого боку дивитись, - каже візаві. - Приміром, на сьогодні подано 643 заявки  на  601  місце, що зарезервоване  було  нашим  дітям  на  літній сезон. Враховуючи, що 51 заявник  вже  анулював з тих чи інших  міркувань  свої  «претензії» на путівки, можна  говорити  про повне забезпечення оздоровчим відпочинком усіх бажаючих. Але насправді  все  виглядає не так гарно, як може здатись. Приміром, на третій заїзд в «Агатівку» є 141 бажаючий, а наявних місць лише 70.  Спробуйте задовільніть незадоволених.

- І як же поступити в такому разі?

- Є положення  про  розподіл путівок,   яким  передбачена  першочерговість   отримання   путівок.  Враховується  кількість  разів перебування дітей на відпочинку, стаж роботи батьків, пільги дітей, тощо. Все розписано до деталей, але хто хоче повірити, що справедливість - головний принцип. «А от Вова їде третій рік поспіль…» І стається це тому, що Вова їде на першу чи п’яту зміну, коли у нас недобір. Зокрема на початку літа  ми передали 44 путівки на море  і 9 в «Агатівку» місту, бо  не  мали  охочих  відправити дітей у цей період. Не виключаю подібної ситуації і на кінець літа.

- А куди взагалі відправляє ХАЕС дітей своїх працівників на відпочинок? І скільки це коштує?

- Ми уклали довгострокові договори з «Агатівкою», що у  смт.Симонів Гощанського району, з таборами «Кристалл» і «Ласпі»  на Чорному морі в містах  Алушта і Севастополь та відправляємо талановиту, або  спортивну юнь у оздоровчий дитячий центр «Юність», що належить ЗАЕС і розташувався в смт.Кирилівка на Азовському морі. Для батьків відпочинок обходиться у одну десяту від вартості путівки (найменша повна вартість 1323 грн. в «Агатівці» і 3320 у «Ласпі»).

Дітям-інвалідам, з малозабезпечених сімей, напівсиротам і сиротам  путівки  надаються безкоштовно. На  даний  момент таких виділено 24. Всього профспілковий комітет передбачив  цього  року на оздоровлення школярів один мільйон гривень. Це солідна  сума. Взагалі, розрахунки  беруться  з  такого  твердження, що одна дитина працівника  ХАЕС  раз в  три роки має побувати у оздоровчому таборі. Але є люди, що жодного разу не виявили бажання  відправити дитину на відпочинок.

- Мало взяти путівку, треба ще доставити дітей в пункт призначення,  а  після оздоровлення додому.

- Не проста проблема. Залізниця і ДАІ встановлють свої правила, які ми не можемо трактувати на свій розсуд. Добре, що останнім часом у нас налагодились партнерські стосунки з Кривинською залізничною касою. До речі, і посадку на потяг ми тепер здійснюємо не в Шепетівці чи Хмельницькому, а в Кривині. Цього року разом із двома супроводжуючими з числа працівників ХАЕС обов’язково відправляємо в дорогу і медичного працівника. Наше завдання убезпечити перебування дітей в дорозі.

А за підсумками відпочинку  ми  проаналізуємо претензії і побажання батьків та дітей, аби наступного року знайти  шляхи  покращення цієї роботи.

Бесіду вів

Віктор Гусаров

липень 2008