Упіймати  рибу  можна  різними  способами.

Принаймні  не  тільки  вудкою…

П’ятнадцять років тому Вадим Тверітін, який працює механіком автоколони автотранспортного цеху ХАЕС,  спробував у річці Південний Буг підводною рушницею вполювати рибу. Першим трофеєм став півторакілограмовий головень. Батько, Віктор Олек­сійович, схвально сприйняв нове захоплення сина, бо й сам багато років із підводною рушницею пірнав на річках Вінницької області.

У 1983 році сімя Твері­тіних переїхала до Нетішина. Для Віктора Олексійовича сподобались місцеві краєвиди, особливо сусідство із Горинню та багатьма озерами. У вільний від роботи час він часто вивчав потаємні закутки місцевої річки. Після таких відвідин рідні неодмінно дегустували смажені соми, судаки, коропи. Згодом батькову естафету перейняв Вадим. У Нетішині він познайомився із хлопцями, які також обрали собі за хобі підводне полювання. Як мовиться, в  однодумців багато чому можна повчитись.

Одного разу Вадим Тверітін відважився взяти участь у змаганнях з підводного полювання. Це було неповторно, він відчув великий азарт і піднесення.

Коли Вадим Тверітін від друзів довідався, що на Канівському водосховищі журнал любителів дайвінгу та підводного полювання «Apnea» цьгоріч організовує міжнародні змагання, вирішив, що буде в числі учасників. З цією метою була організована команда «Горинь», до її складу увійшли також житель Нетішина підприємець Олексій Глазков та шепетівчанин Володимир Паламарчук. Наші земляки з цих змагань повернулись  з  гарним результатом  –  другим  командним місцем.

-У міжнародних змаганнях взяли участь кращі підводні мисливці нашої держави  та  Республіки Білорусь,- розповідає Вадим Тверітін,- які постійно демонструють високі спортивні досягнення. Але й ми не вважали себе аутсайдерами. Під час першого  дня  змагань  мені  по­таланило вполювати півторакілограмового ляща та карася на 600 грамів. Для Олексія Глазкова дістався судак вагою два з половиною кілограми. А на другий день нашими трофеями стали соми. Мій заважив шість з половиною кілограмів, а Олексія – аж вісім. Завдяки такому улову наша команда виборола друге місце. У індивідуальному заліку я став лише четвертим, а от друга сходинка п’єдесталу пошани заслужено була віддана Олексію Глазкову.

- А  кому поталанило вполювати найбільший екземпляр? – цікавлюсь у Вадима Тверітіна.

-  Для  представників  київської команди. Їх  сом зупинив терези  на позначці 35 кілограмів. Приємно, що наші сусіди із Рівного стали третіми.

Коли колегам у тран­спортному цеху стало відомо про вдалу участь Вадима Тверітіна у міжнародних змаганнях, його засипали проханням розповісти про особливості підводного полювання.  Сам  аматор  ні від кого не приховує «секретів». Головне, за його словами,  любов до справи, якою займаєшся. Стихія Посейдона підкоряється тільки витривалим, а тому  для занять підводним полюванням  треба  вести  здоровий спосіб життя.

Олександр Шустерук

липень 2008