На  ХАЕС  відбулися  комплексні  тактичні  навчання

До аварій треба бути готовим завжди, це стало ак­сіомою для рятувальників.

Минулого четверга для особового  складу  ЗДПО-1  з охорони ВП ХАЕС та міста Нетішин було поставлено завдання ліквідувати умовну аварію на очисних спорудах комунального госпо­дарства електростанції. Надзвичайна ситуація характеризувалась розгерметизацією ємностей  з хлором і потраплянням його у навколишнє середовище.

Початок комплексного тактичного навчання відбувається за класичною схемою: на центральний пульт ЗДПО-1 надходить повідомлення про аварію на очисних спорудах. За тривогою піднімаються підрозділи оперативно-рятувальної служби, які на спеціальній техніці прямують на місце надзвичайної ситуації. Розгортання автотранспорту проходить у визначеній послідовності, а також із врахуванням напрямку вітру. Чіткі  команди надходять від оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації.

За  сценарієм  тренувань концентрація хлору, що потрапив у навколишнє середовище, має смертельно-небезпечні дози. Тому ліквідацію аварії необхідно проводити у спорядженні індивідуального захисту – костюмах, які стійкі до дії хімічних речовин, а  також  ізолюючих протигазах.

Особовий склад оперативно-рятувальної служби у захисній аму­ніції проводить прокладання рукавних ліній, якими має подаватись спеціальний розчин для нейтралізації хлору та його випарів.

- У цій операції не можна    використову­вати звичайну воду,  - уточ­нює керівник  лік­відації аварії,  начальник  ЗДПО-1 Іван Козійчук, - бо вона вступає у реакцію і утворюється велика кількість газоподібного хлору, який вітром може розноситись на значні відстані. Для нейтралізації газоподібного хлору використовуємо розчини  із кальцинованою содою та гіпосульфатом натрію.

Обов’язки кожного бійця оперативно-рятувальної служби чітко розподілені. Нейтралізація хлору проходить за чітким графіком. Для групи рятувальників, які екіпіровані у спеціальні костюми хімічного захисту, надійшла  команда накласти спеціальний бандаж на резервуар,  з  якого проходить  витік  хлору. Для цього  рятувальники  використовують  спеці­альне обладнання. Всі операції чітко  контролює  Іван  Козійчук.

Рапорти про успішну ліквідацію аварії на очисних  спорудах комунального господарства не забарились.

- Для нас важливим є не тільки відпрацювання технології ліквідації аварії,  а й набуття навиків спільної координації дій із керівниками підрозділів ХАЕС, представниками органів місцевого самоврядування, правоохоронцями, медиками, - роз’яснює ке­рівник штабу з ліквідації аварії. - Переконаний, що із поставленими завданнями мої підлеглі справились.

За ходом комплексного тактичного навчання спостерігали представники Головного Управління Міні­стерства  Надзвичайних  ситуацій України в Хмельницькій області - підполковники Сергій Білоус та Анатолій Паєнок, майор Володимир Панасюк, капітан Олександр Гулько.

Олександр Шустерук

липень 2008