Імідж будь-якого підприємства формується багатьма чинниками. Пріоритетним, безперечно, вважається фінансово-економічна діяльність. Як доводить світовий досвід, багато залежить і від такої сфери, як зв’язки з громад­ськістю. На наших АЕС на цей напрям особлива увага була звернута після аварії на ЧАЕС. У структурі електростанцій стали функціонувати відділи зовнішніх зв’язків та інформації, а також заснувалися  ЗМІ  – газети,  телерадіостудії, інформаційні центри. За роки їх існування накопичено великий досвід у розповсюдженні достовірної  інформації про роботу ядерних енергетичних об’єктів, підвищення рівня їх безпеки, про високий професіоналізм персоналу.

Кілька років тому на всіх вітчизняних АЕС проведено реструктуризацію ряду підрозділів, зокрема  й  відділів  зовнішніх  зв’язків. Тепер вони  називаються  відділами  роботи з громадськістю та ЗМІ. Одним з основних завдань цієї служби на сьогодні є формування позитивного іміджу атомної енергетики, а також підвищення довіри населення, представників владних структур, громадських та політичних організацій  до  діяльності АЕС. У цій сфері кожна електростанція накопичила свій досвід, який варто вивчати і пропагувати.

Нещодавно працівники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ХАЕС відвідали місто енергетиків Рівненщини Кузнецовськ і познайомились з роботою колег.

 

ПЕРЛИНА НА ПОЛІССІ

Місто Кузнецовськ добре відоме у державі саме завдяки діяльності Рівненської АЕС. Тут сьогодні працює чотири енергоблоки із встановленою потужністю майже три тисячі Мватт. Якби  свого часу не було прийнято рішення про спорудження у малозаселеному закутку Полісся потужної АЕС, село Вараш мало чим би відрізнялось від подібних населених пунктів, де основним заняттям місцевих жителів було сільське господарство і сезонні роботи у різних куточках нашої держави. Але прогрес змінив їх устрій. Коли на карті з’явилось нове місто, багато сільських жителів змінили старенькі дерев`яні оселі на благоустроєні квартири. Постійну роботу місцеві жителі отримали на РАЕС, в інших організа­ціях та на підприємствах міста. А коли почало зростати нове покоління, батьки зажадали бачити своїх нащадків спеціалістами в атомній енергетиці.

Кузнецовськ став багатонаціональним містом, бо спорудження  об’єктів проводилось спеціалістами з усього Радянського Союзу, основу колективу атомників також склали досвідчені працівники з інших діючих АЕС. Немає таких, хто б не закохався у цей неповторний поліський край. Хіба не закохаєшся у правічний ліс із настояним на сосновому ароматі повітрям? Чого варте одне лише Біле Озеро, вода якого має  лікувальні властивості! Природнє оточення впливало на менталітет  приїжджих. Вони швидко стали визнавати Кузнецовськ рідним. І хоча сьогодні на географічних картах неможливо знайти  населений  пункт Вараш, але цю  історичну  назву  колишнього села свято  бережуть  нинішні жителі  міста  енергетиків. Принаймні  її  зберегли у назві міського готелю.

Про Вараш також можна багато довідатись  із  матеріалів  та  експонатів музею, який  функціонує у інформаційному центрі РАЕС.

 

ВІЗИТІВКА РАЕС – ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР

Кожна екскурсія на РАЕС розпочинається відвідинами інформаційного центру «Полісся». Пройшовши в ньому перші десятки метрів,  розумієш, що потрапив у сучасну установу. Для  представників  ХАЕС ознайомлення розпочалось із відвідин виставки самобутніх місцевих художників – колишнього жителя села Вараш  Андрія Пашка та начальника відділу економічної безпеки РАЕС Олексія Слободюка. Їх роботи об`єднує любов до рідної природи і те, що кожен з авторів може підмітити неповторність рідної місцини.

Основу інформаційно центру складають зали, в яких експонуються макети агрегатів енерго­блоків.

- Основу експозицій нашого музею,-  розпо­відає заступник начальника ВРГЗМІ РАЕС Вікторія Леонова,- складають експонати, зібрані  колишнім начальником цеху теплової інформації та вимірювань Олексієм Кислим. Він протягом багатьох років вів домашній архів і зібрав багато унікальних документів. Сьогодні у музеї можна побачити матеріали про виробничу, природоохоронну, міжнародну діяльність РАЕС. Практично будь-яку інформацію про електростанцію та місто ми можемо проілюструвати. Корисними відвідини нашого музею є для учнів, які мріють присвятити себе роботі  в атомній енергетиці. Тут  за  допомогою  макетів ми  можемо  дохідливо розповісти про основні технологічні процеси на діючій електростанції.

Коли оглядаєш музей, складається враження, що потрапив у сучасну мистецьку галерею. Принаймні цьому сприяє своєрідний інтер`єр. Тут багато простору, що допомагає гарному сприйняттю  документів  та  експонатів.  А  від­творений  інтер’єр  класичної поліської оселі налаштовує на співставлення з сучасністю. Тут можна побачити кухонне начиння, гаптовані килими, рушники, предмети народних промислів. Все нагадує про село Вараш.

КОЛИ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ КОЛЕГИ ТА ОДНОДУМЦІ

Для працівників відділу роботи з громад­ськістю та ЗМІ РАЕС у повсякденній роботі є важливим формування позитивного іміджу свого підприємства. Робота ведеться за багатьма напрямками. Основні заходи спрямовані на посилення контактів із представниками громад­ськості, що мешкають у 30-кілометровій зоні спостереження, яка охоплює майже дві сотні населених пунктів. За словами начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Валерія Шинкаря, найефективнішими методами пропаганди атомної енергетики є екскурсії,  коли відвідувачі на власні очі пересвідчуються у нормальній експлуатації  агрегатів та механізмів. Найбільшого ефекту можна досягти за рахунок покращення соцкультпобуту жителів прилеглої до електростанції території.

Для  представників  ХАЕС було запропоновано познайомитись із роботою Рівненського обласного центру соціальної реабілітації дітей-івалідів. Цей заклад має статус загальнодержавного. В ньому проходять курс лікування та реабілітації діти не тільки з Кузнецовська та сусідніх сіл, а й з інших областей. У центрі на стаціонарі перебуває майже шість десятків пацієнтів, які мають хвороби центральної нервової системи. За кожним з них закріплений лікар. Роботою лікувально-реабілітаційного закладу постійно опікується  керівництво РАЕС. На кошти електростанції придбано сучасні меблі, сучасну апаратуру.

Багато завдань з пропаганди та популяризації діяльності РАЕС та атомної енергетики успішно вирішують працівники станційної газети «Енергія», телерадіокомпанії «Рівне-Атом». Вони радо поділились із своїми колегами набутим досвідом.

- Обмін досвідом з колегами інших АЕС має стати хорошою традицією, - розмірковує начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ХАЕС Тетяна Лиситчук, - адже ми  маємо спільну мету – досягнення довіри громадськості до атомної енергетики. Делегація ХАЕС щиро вдячна за гостинний прийом і сприяння у вивчені специфіки роботи наших колег на РАЕС. Сподіваємось, що незабаром наші сусіди стануть гостями Нетішина та ХАЕС. У нас також є про що розповісти.

Олександр Шустерук

липень 2008