«Фехтування може зробити диво: воно об’єднує тіло і розум, воно надає грації та впевненості в собі, воно дивним способом увібрало в себе  спадщину наших батьків-лицарів…»

П’єр де Кубертен, засновник сучасних Олімпійських ігор

Фехтування – один з чотирьох видів спорту, які були включені у програму всіх Олімпійських ігор сучасності, починаючи з 1896 року. Цей вид спорту має  дивовижно багату  історію  та  демонструє  стрімкий розвиток. Технологічні інновації, такі як безпровідне фехтування, маски з прозорим щитком, або використання відеоарбітражу допомагають фехтуванню успішно адаптуватися в сучасному світі.

Сьогодні  фехтування – це більше, ніж спорт, це мистецтво.

5-10 липня. Київ. Чемпіонат Європи з фехтування.

Це подія, яка ще не святкувалася в Україні. Київ вперше приймав найсильніших фехтувальників Європи. Україну відвідали більш, ніж 500 спортсменів, тренерів та представників міжнародних делегацій з 40 країн Європи. Чемпіонат Європи з фехтування проводиться щорічно під егідою  Міжнародної Федерації фехтування  (FIE) та Європейської конфедерації фехтування (EFC) і належить до спортивних змагань вищої категорії, результати яких визначають світовий рейтинг спортсменів та команд, а також участь в Олімпійських іграх.

На чемпіонаті розігрувалося 12 комплектів нагород у трьох видах зброї  (шпага,  шабля та рапіра) серед чоловіків та жінок у командному та індивідуальному заліках.

5 липня у Київському палаці спорту відбулося урочисте відкриття чемпіонату з фехтування.                                                                             Юрій Павленко, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту, Сергій Міщенко, президент федерації фехтування України, Алишер Установ, президент Європейської конфедерації фехтування, Рене Рок, президент міжнародної федерації фехтування та Сергій Бубка, президент Національного олім­пійського комітету України - ці та інші відомі особистості українського та міжнародного спорту вітали фехтувальників.

24 українських мушкетери, серед яких і нетішинці: Галина Пундик, Ольга Жовнір, Олег Штурбабін та Дмитро Бойко, підтверджували, що вони є гідними конкурентами найсильнішим спортсменам світу.

В перший день чемпіонату Європи проводився турнір серед журналістів на рапірах-пищалках. Це було певною перевіркою журналістів у обізнаності правил фехтування та дуже захопливою розвагою для представників ЗМІ. Перше місце завоював представник України Андрій Чернишов, який у фіналі виграв у своєї співвітчизниці Олени Садовник. З росіян  найкращою виявилася кореспондентка порталу CSKA.ru Катерина Єфімова.

Протягом наступних шести днів чемпіонату спортсмени боролися за звання кращих фехтувальників Європи.

Серед дівчат-шпажисток перше місце виборола Адріен Гормей (Угорщина). Українка Анфіса Позднякова зайняла лише 14 місце. А серед 103 шпажистів-чоловіків кращим став Геза Аймарі (Угорщина), відкинувши українців Богдана Нікішина та Максима Хвороста на 18 та 19 місця відповідно. У командних змаганнях серед жінок перше місце посіли спортсменки з Румунії,  Україна ж – восьме.

У особистих змаганнях по рапірі перше місце виборов Андре Кассара (Італія), обій­шовши нашого співвітчизника Андрія Погребняка, який посів третє місце. Серед жінок переможницею стала Аделін Вуйлем (Франція).

У командних  змаганнях  на рапірі, перше місце серед жінок  у росіянок. Українки  були   лише  восьмими. А от кращими представниками сильної половини людства у такому  виді  зброї,  як  командна рапіра, стали італійці, залишивши Україні аж 11 місце.

У особистих змаганнях по шаблі перемогу одержала Софія Великая  (Росія), наша ж українка Олена Хомрова зайняла шосте місце. Нетішинки Галина Пундик та Ольга Жовнір посіли 8 та 13 місця відпо­відно. Серед шаблістів-чоловіків перше місце зайняв   Олександр Буйкевич (Білорусія), перемігши Олексія Якіменка (Росія). Володимир Лукашенко (Україна) посів п’яте місце. Нетішинці Олег Штурбабін та Дмитро Бойко, опинилися  на  9 та 17 місцях відповідно. У командних  змаганнях  серед  чоловіків наймайстернішими стали росіяни. Українці були шостими.

Поза доріжками – неймовірно дружні відносини, а от на доріжках фехтувальники повністю зосе­реджу­ються на супернику. Вони дуже тонко відчувають слабкості своїх візаві. 

Головною, і власне кажучи, єдиною надією на медаль в останній день змагань стала українська збірна шаблісток.

Шабля – це зброя, завдяки якій українки здобувають медалі чемпіонату Європи. Прибравши на своєму шляху команду Великобританії (45:29), наша трійка у складі Олени Хомрової, Галини Пундик та Ольги Харлан  у  фінальній сутичці змагалися з спортсменками з Польщі. У останньому   поєдинку  українка  Ольга Харлан  боролась  проти полячки Олександри   Сосі.  За рівного рахунку 44:44 щастя було на боці польської команди.

Далі все за законами жанру:

сльози і безкінечний смуток одних…

Шаблістка Олена Хомрова: «Можливість була, і ми справді сильні. Мені здається, просто трішечки не пощастило. В такий момент потрібно більше холодно­кровності.»

Валерій Штурбабін, старший тренер української жіночої збірної шаблісток: «Злий  жарт зіграло бажання перемогти. Так, як і в особистих змаганнях... Не потрібно було думати про перемогу. Потрібно було лише підійти і виконати прийом».

 

… і безмежна радість інших.

Олександра Сочі, шаблістка з Польщі: «Я справді щаслива! Нам було так непросто у півфіналі та фіналі… Це фантастична перемога. Це має нам додати впевненості на Олімпійських іграх».

У будь-якому випадку і гості, і організатори відзначили, що фехтувальне Євро пройшло на найвищому рівні. А значить, що українці можуть організовувати подібні змагання.

Що ж, чемпіонат Європи завершився. В  активі української збірної 2 медалі, які не можуть не тішити.

До речі, у холі палацу спорту демонстрували автомобіль «Pegeout   207  RС» з написом: «Приз найкращому українському фехтувальнику   на  Чемпіонаті  Європи 2008 від  офіційного спонсора компанії «Ілта». І за резуль­татами змагань, автомобіль отримала шаблістка Олена Хомрова.

Вітаємо наших мушкетерів!

Дар’я Стефанович

липень 2008