Розмови про глобальне потеп­ління перестали бути прерогативою письменників-фантастів. Зміна клімату помітна майже у кожному регіоні нашої планети. Сьогодні  важко здивувати снігом у пустелі чи частими потужними цунамі. Зміни відбуваються в рослинному та тваринному світі. Принаймні декілька років тому біля Нетішина було знайдено  амброзію, яка притаманна для південних територій та Криму.

Нещодавно автору цих рядків біля приміщення управління капітального будівництва ХАЕС поталанило знайти незвичного на забарвлення хруща. Крила і голова комахи були чорного кольору із багатьма світлими краплинами. Такого раніше не доводилось бачити. Знахідці здивувались й наукові працівники Нетішинського краєзнавчого музею, які спеціалізуються на вивченні та дослідженні флори і фауни нашого регіону. Тоді й ви­никла ідея  почути  компетентну думку спеціалістів зі столиці. До Інституту зоології ім. Шмальгаузена Національної Академії Наук на­діслав знімки незвичайного хруща. Відповідь не забарилась. Заступник директора з наукової роботи цього  закладу  Ігор  Довгаль  повідомив, що хрущ  має  назву мармуровий  і в наш час зустрічається рідко. Збіль­шення його чисельності у різних регіонах має 5-7-річні цикли. Комаха є шкідником і поки що не потребує охорони держави.

Перед тим, як чекав відповіді з Києва, в Інтернеті знайшов багато цікавої інформації про хрущів. Принаймні прочитав, що основною «пропискою» хруща мармурового все ж таки є південь  нашої держави. Віртуальні мандри по зоологічних сайтах  змусили  для  себе зробити й певне  відкриття. Виявляється, що метелик,  якого я  знайшов в Острозі  на  початку червня цього року, є науковою сенсацією для Рівненщини.  Представника  тропіків – грушеву павлиноочку – виявлено  в  Здолбунові.  Про  це  у квітні розповідалось на центральних телеканалах,  а такой в газеті  «Перспектива».

За інформацією ентомологів, грушева павлиноочка є найбільшим метеликом у Європі (довжина крил метелика, знайденого в Острозі, становить 14 сантиметрів. - авт.), донедавна його місцем розповсю­дження був південь Франції, Кавказ і Крим. Зміна клімату сприяє розширенню ареалу проживання теплолюбивої комахи.

Сьогодні можна багато жартувати про те, що в нас вже давно розпочалась підготовка до переходу в субтропіки, бо на ринках екзотичні фрукти стали дешевші, ніж наші традиційні яблука та груші. Поява у нашій місцевості непритаманних для території комах стала непокоїти спеціалістів, бо «крилаті мандрівники»  насамперед є шкідниками. Принаймні величину гусені грушевої павлиноочки нічого порівнювати із традиційними у нашій місцевості, не тільки розмірами, а й апетитом. Правда, є ще певний позитивний момент: спеціалісти констатують, що цей метелик любить екологічно стабільну територію. Отож старовинне місто Острог та сусідній Здолбунів можуть спати спокійно.

Тепер, напевно, нам слід очікувати, що незабаром проснуться мамонти. Звикаємо ж до всього.

Олександр Шустерук

липень 2008