Для людей, які мають посередні уявлення про техніку, робота слюсаря здається дуже простою: закрутив і відкрутив гайки, замінив зношену деталь тощо. Але на ХАЕС ця професія є не тільки складною, а й дуже відповідальною. Не випадково слюсарі кожного підрозділу щороку  у навчально-тренувальному центрі повинні підтвержувати свою кваліфікацію. Всіх чекають складні іспити.  Більшість слюсарів згодом  опановують  суміжні  професії. Для цього треба мати хороші теоретичні знання і професійні навички. Нещодавно в цьому  можна було переконатись під час конкурсу професійної майстерності слюсарів дільниці тепловодозабезпечення і каналізації  гідротехнічного цеху, роботою якої керує Микола Несвіт.

Підготовка до заходу в цеху була серйозною. Спочатку організатори конкурсу підготували відповідну документацію, а також визначили перелік теоретичних та практичних  завдань. Під час першого етапу всі учасники демонстрували вміння у ревізії вентиля, нарізанні різьби та створенні ескізу фланця.

На  перший  погляд, у розбиранні та збиранні вентиля немає нічого особливого. Операції потрібно зробити у певній послідовності. Процес ускладнювався тим, що ревізія проводилась  із  врахуванням  за­траченого часу. Слюсарі із поставленим  завданням   справились. Най­кращі результати у Миколи Волянського, Сергія Зелінського, Ростислава Білоуса, Євгена Калініна.

Під час нарізання різьби високу професійну майстерність продемонстрували Микола Волянський, Леонід Слободян, Олег Блазунь.

Створення ескізу фланця від конкурсантів вимагало грунтовних знань  креслярської  справи. Тут себе знову проявив Микола Волянський.  Для судейської колегії також  сподобалась  робота  Ростислава Білоуса.

За ходом проведення практичної  частини  конкурсу  ретельно спостерігала голова комісії Організації молоді ХАЕС Олена Гордійчук, яка  відслідковувала  дії  Лео­ніда Слободяна, адже молодий робітник  незабаром  представля­тиме молодих спеціалістів нашої електростанції  на  конкурсі професійної майстерності на РАЕС.

Другий етап конкурсу вимагав від учасників теоретичних знань. Кожен із запропонованих білетів мав перелік запитань із техніки безпеки, охорони праці, фахових особливостей. Судійська колегія засідала у повному складі. У складному процесі визначення переможця практичну і консультативну допомогу надав інструктор навчально-тренувального центру Василь Синюта. За підсумками двох етапів конкурсу найбільшу суму балів – 735 – набрав слюсар Микола Волянський. Другий результат – 695 балів – у Олександра Кравченка. На один бал менше в Леоніда Слободяна. Конкурсна комісія також відзначилила Ростислава Білоуса, який був «сильним» у практичній частині конкурсу. Всіх переможців нагороджено цеховою Почесною грамотою.

- Користь від проведення конкурсів професійної майстерності дуже велика, - каже заступник начальника по роботі із персоналом гідротехнічного цеху Юрій Шевчук, - ми вивляємо кращих. Їх неодмінно буде премійовано. Переможцям є всі шанси згодом підвищити свою класність. Важливим є й психологічний фактор: колеги мають на кого рівнятись. Керівництво цеху задоволено рівнем професійної майстерності наших слюсарів, а перемога Миколи Волянського не є випадковою.

Випала нагода познайомитись із кращим слюсарем. У колективі гідротехнічного цеху Микола Волянський працює лише рік. До цього трудився у ВАТ «УБ ХАЕС» та управлінні  виробничо-технічної  комплектації електростанції. Микола  постійно  демонструє хороші професійні навички, постійно прагне виробничого вдосконалення. Тому й не випадково показав найкращі результати. Здібний ремонтник має диплом лісника.

- За лісом не скучаєте? - після закінчення конкурсу запитав переможця.

- Ліс люблю з дитинства. Після закінчення технікуму працював лісником у Кривинському лісництві. Життєві обставини склались так, що довелось змінити професію. Про роботу лісників у більшості таке уявлення, що вони тільки ходять лісом і спостерігають, щоб його ніхто не розкрадав. Сьогодні працівникам лісу треба бути, як мовиться, майстрами на всі руки, принаймні вміти лагодити техніку, яка використовується для догляду за лісовими насадженнями. Одне слово, про гайки та інші атрибути слюсарної справи знаю не з підручників. Ви запитали, чи не скучаю за лісом. Я його просто обожнюю. Коли випадає  нагода,  люблю влаштувати прогулянку. Під час грибного сезону на домашній кухні завжди можна почути аромат страв із лісових дарів.

У Миколи Волянського багато й інших  захоплень. Він цікавиться історичною  літературою і зібрав солідну тематичну бібліотеку. Не може себе уявити без спорту. Відвертим відкриттям для багатьох його колег стане інформація про те, що Микола  великий шанувальник народних танців – заради цього відвідує заняття. Тепер у нього є хороше професійне досягнення. Микола на середині дороги не зупиниться. У гідротехнічному цеху, як і в інших підрозділах електростанції, керівництво зацікавлене у підвищенні професійної  майстерності  своїх працівників.

Олександр Шустерук

липень 2008