Напередодні Дня незалежності нашої держави про місто Нетішин та Хмельницьку АЕС згадували майже всі провідні національні теле­компанії  та газети, бо перше українське золото на Олімпіаді в Пекіні виборола жіноча команда шаблісток, до складу якої входять нетішинські спортсменки Галина Пундик та Ольга Жовнір. І тільки інформаційна «навала» вгамувалась, як  знову медійникам довелось перепитувати як правильно пишеться назва міста енергетиків. Нетішин вкотре «засвітився» на шпальтах  центральних  періодичних  видань та у інформаційних телепрограмах, бо тут під час святкування Дня незалежності було викладено розмінними  монетами  найбільший  у нашій державі герб, і це визнано рекордом України.

 

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ІДЕЇ

У Нетішині працює багато неординарних особистостей, здатних прославити місто як спортивними досягненнями, так і цікавими культурно-мистецькими проектами. До цієї когорти належить й кореспондент газети «Перспектива» Хмельницької АЕС Олександр Шустерук. Вперше Олександр приємно здивував колег та знайомих, коли запропонував на святкування 15-річчя пуску першого енергоблока запустити у повітря п’ятнадцять повітряних кульок із текстом послання українською та англійською мовами. Згодом ще одна його ідея переросла у масштабну іміджову акцію з нагоди пуску енергоблоків на ХАЕС та РАЕС – велопробіг «Нетішин-Кузнецовськ». Він також є ініціатором запровадження на ХАЕС спеціальної відзнаки «Лицар спорту ВП ХАЕС». Багато цікавих проектів Шустеруку вдалося реалізувати при підтримці працівників Нетішинського міського краєзнавчого музею. Всі вони були помічені представниками мас-медіа. Напередодні святкування 17-річниці незалежності Олександр підготував сюрприз –викладання монетами найбільшого герба нашої держави – Тризуба.

 

КОЛИ ІНТЕРНЕТ НЕ ОБІЦЯЄ ХОРОШОЇ ПОГОДИ

Ідею Шустерука підтримала місцева влада, включивши запропонований проект до заходів святкування. Гарантували свій внесок у реалізацію ідеї адміністрація та профком ХАЕС. Все ніби складалося добре, але прогнози синоптиків віщували на День незалежності дощ. Такі обставини змусили добре похвилюватися, бо контури восьмиметрового Тризуба треба було нанести на бруківці перед мерією. Дощ міг завадити планам. «Консиліум» однодумців дав слушну пораду – намалювати герба треба завчасно.

Тризуб, як відомо, має свої абриси та пропорції. В них можуть розібратись лише ті, хто добре розуміється на графіці. Отож, відповідальну місію – нанесення контурів герба – було до­вірено  директору Нетішинської художньої школи Валерію Походоньку та викладачу Михайлу Максимчуку. Дві години  вони творили Тризуб. Він вийшов красивим. І коли вночі та вранці на День  незалежності над Нетішином пройшов дощ, жовта водоемульсійна фарба виявилась стійкою до негоди.

 

ЖИТЕЛІ НЕТІШИНА ТРИЗУБ «ОДЯГЛИ» МОНЕТАМИ

Про те, що в Нетішині будуть викладати державний герб розмінними монетами, місцеві та всеукраїнські засоби масової інформації повідомили заздалегідь. Тому не дивно, що «делегації» нетішинців прийшли подивитись на Тризуб задовго до початку святкових культурно-мистецьких заходів. Багатьох здивувало, що герб по контуру вже був майже викладений монетами номіналом «одна» та «дві» копійки. Це житель Нетішина, пенсіонер Міністерства надзвичайних ситуацій України, колишній командир відділення Державної пожежної частини №8 з охорони міста Нетішин та ХАЕС Сергій Лукін ще о 7 годині долучився до викладання Тризуба.

- Я вісім років збирав дрібні монетки. Коли дізнався, що всі гроші будуть перераховані на лікування  дитини,  вирішив подарувати свої заощадження. А  викладати  герба  мене  ніхто  не примушував.  Я  від щирого серця, – сказав Сергій Васильович.

Нетішинський ентузіаст виявився легким на руку, на гербі почали з’являтись монети інших благодійників.

В урочистій обстановці під звуки муніципального оркестру акція стартувала.

На місце  викладання  Тризуба нетішинці йшли цілими сім’ями. Найцікавіше було дітлахам. Вони  старанно  викладали  копійки, а коли в маленьких долонях не залишалось грошей, підходили до  батьків, щоб ті обміняли у банків­ського касира банкноти.

Коли розроблявся проект, було враховано, що сьогодні у торгівлі існує брак розмінних монет. Технічну допомогу в проведенні акції зголосилося  надати  Нетішинське  відділення  «Укр­ексімбанку». Його начальник Юрій Богдан організував роботу імпровізованого обмінного пункту.

-  Колективу нашого банку приємно  усвідомлювати, що ми також причетні до своєрідного рекорду України і благодійної акції, - наголосив Юрій Георгійович.

З кожною хвилиною бажаючих спостерігати за незвичайним дійством ставало все більше і більше. Не приховують свого захоплення від проведення акції міський голова Олександр Смишляєв, його заступники та працівники апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

Прибула й делегація від ВП ХАЕС. І, як мовиться, не з порожніми руками. Заступник генерального директора з кадрів та соціальних  питань Віктор Демидюк та начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук презентують початковий  благодійний  внесок  атомників, ініціатором збору якого став генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко. Це більше двох тисяч гривень. У банків­ському мішечку справжній скарб – новенькі блискучі монетки номіналом «одна гривня». Їх викладання зайняло б дуже багато часу, тому й зголосилось багато охочих допомогти. Особливо до снаги розкладання монет стало дітям.  Сантиметр за сантиметром Тризуб «одягався» у метал.

На майдан завітала ровесниця Незалежності, нетішинська випускниця Олеся Манько, яка нещодавно успішно склала іспити до Національного університету «Острозька академія». Вона принесла велику пляшку з-під «Шампанського» вщерть наповнену десятикопійковими монетками і почала їх викладати на поверхні герба.

- Сьогодні мій один з найкращих днів наро­дження, - ділиться враженнями Олеся. - Я беру участь у дійстві, про яке й не могла уявити. У нашому місті вперше в історії з монет формується найбільший Тризуб. Мені моїх грошей не шкода, бо підуть вони на благородну справу, допомогу хворому Сашку Турчаку.

Коли благодійна акція доходила до свого апогею, до нашого міста завітав Заслужений діяч культури України, офіційний представник Книги рекордів України Віталій Іваницький.

- Мені приємно фіксувати цю подію, бо акція немає аналогів у нашій державі, переконаний, що й у світі, - сказав гість.

Тризуб поступово покривається монетами, які виблискують під спалахами численних  фотоапаратів. До повного заповнення герба залишається зовсім небагато.

- Всевишній подарував нам хорошу погоду, - поділився враженнями  Олександр Шустерук, - бо осягнув  наш намір – допомогти дитині.

У момент, коли багато жителів міста свої пожертви розкладали на гербі, автору проекту стало відомо, що Сашко Турчак знову потрапив у лікарню і лежить під крапельницею. Ні він, ні його мама не мають можливості побачити викладений розмінними грішми Тризуб.

- Найбільший в Україні державний герб викладено! – виніс остаточний вердикт представник Книги рекордів України.

Згідно з процедурою, яка прийнята у Книзі рекордів України, розпочалося вимірювання поверхні викладання. На допомогу Віталію Іваницькому прийшов міський голова. Після підрахунків стало відомо, що  Тризуб викладено монетами загальною довжиною 46 метрів 30 сантиметрів.

- Книга  рекордів  України  удостоює  Диплома  автора проекту,  кореспондента  газети  «Перспектива» Олександра Шустерука у зв’язку  із  встановленням  рекорду України.  Диплом    підтверджує  факт реєстрації досягнення і  є свідченням загального визнання, – оголосив Віталій Іваницький.

Взяв слово і автор проекту:

- Цей рекорд належить всім жителям міста, які долучились до благородної справи – допомоги хворій дитині. Я щиро вдячний  кожній небайдужій людині. Кожна монетка, яку покладено на поверхню герба, несе в собі тепло душі і серця, від яких повинно прийти зцілення Сашка Турчака.

Прийшов час збирати нетішинський «скарб». Весь Тризуб заповнений монетами.  Щоб  їх  зібрати, потрібно затратити чимало  часу. На допомогу прийшло багато бажаючих. Бан­ківські  мішечки  були швидко наповнені. А потім у приміщені Нетішин­ського відділення «Укрексімбанку» розпочався тривалий процес підрахунку. Для цього була створена комісія, роботу якої очолив заступник начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Юрій Самолюк. Завдання виявилося складним – посортувати за номіналом всі монети, бо банківській рахівний апарат одночасно може пропускати металеві гроші тільки одного виду. Тут стала доречною допомога добрих помічників – директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, її колег по роботі Надії Кухоцької, Віктора Войковського. До сортування долучилися  офіційний представник Книги рекордів України Віталій Іваницький та автор проекту. І лише через три години стало відомо,  що  в Нетішині під час викладання найбільшого Тризуба у нашій державі було зібрано 6 тисяч 620 гривень 64 копійки. На гербі одночасно розмістились 24 тисячі 849 монет різного номіналу.

Коли закінчились вихідні, заступник міського голови Іван Михасик у присутності членів комісії  та начальника Нетішинського  відділення «Укрексімбанку» Юрія Богдана вручив для мами  хворого Сашка готівкою гроші, які збирало все місто. Хай живе милосердя!

серпень 2008