Освітяни розпочинають календарний рік не за прийнятими нормами, а з першого вересня.

Колись на цей день припадав Новий рік. Але це було дуже давно, ніхто й не пам’ятає. Крім освітян

 

АЖ РАПТОМ - ЮВIЛЕЙ

1 вересня  у Нетішині яскраво квітли  жоржини, хризантеми та гвоздики - в руках учнів та батьків, що прийшли привітати з початком нового навчального року своїх дітей та вихователів. У загальноосвітньої школи №3 ювілей: виповнилось 20 років, як перші учні прийшли в стіни нової будівлі. Нині у цього закладу нова назва і статус: Нетішинський НВК  “Загальноосвітня  школа І-ІІ ступенів та ліцей”.  2006 року заклад став лауреатом конкурсу «100 найкращих шкіл  України». Тут  працює 2 комп’ютерних класи,  у формуванні  яких  значну  допомогу здій­снила Хмельницька АЕС.    Основні профілі навчання у ліцеї: фізико­математичний; філологічний; еконо­мічний; історико-правовий; хіміко­біологічний. НВК є лідером за кількістю переможців різноманітних конкурів та олімпіад. На сьогоднішній день у 62 класах закладу навчається близько 1700 учнів. До послуг учасників навчально-виховного процесу 27 навчальних спеціалізованих кабінетів, укомплектовані та обладнані на належному рівні, бібліотека, читальний зал, 2 ком­п’ютерних класи з можливістю доступу до мережі «інтернет», 2 лінгафонних кабінети, 2 спортивних зали, психологічний кабінет, методичний кабінет, навчальні майстерні, стоматологічний кабінет та їдальня.
У НВК працюють гуртки, секції, факультативи, спецкурси та курси за вибором, клуби інтелектуалів, творчі і навчальні лабораторії, консультативні ради, наукове товариство.

 А найбільше багатство – педагогічний колектив, спроможний передати свої багаті знання юній зміні. 

Саме про це говорив на урочистій лінійці директор закладу Олександр Роюк. Привітали ви­кладачів  та  учнів   з  новим навчальним роком  давні друзі – за­ступник генерального директора ХАЕС  з  кадрів та соціальних питань Віктор Демидюк, перший заступник міського голови Вадим Власик, представники міськво.

 ЯК I РАНiШЕ  - ПЕРША

Нетішинська загальноос­вітня школа І-ІІІ ступенів №1 найстарша за віком і очолює її  відмінник освіти України зі стажем роботи понад  40 років, депутат міської ради Світлана Степанівна Юдіна.

За 26 років атестати одержали понад 1800 випускників, серед яких майже 90 удостоєні золотих медалей і більше 60  - срібних. А ще сотні учнів  школи  відзначились у різноманітних конкурсах та змаганнях. Найвідоміша випускниця закладу – олімпійська чемпіонка Галина Пундик. Гарно себе зарекомендувала на всеукраїнському конкурсі молодих  журналістів  Марія  Шевченко. В цьому закладі навчаються юнаки і дівчата, що гідно захищали честь на обласних і всеукраїнських змаганнях з єдиноборств. Саме їм на урочистій лінійці були вручені відзнаки, зароблені в безком­промісній боротьбі.

Бути гідними продовжувачами справи батьків, гарно навчатись, а відтак і  взяти участь у добудові третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС закликав присутніх генеральний директор електростанції Микола Панащенко.  Успіхів побажала школярам та вчителям секретар міськради Любов Горбатюк.

 

З повагою i толерантнiстю

Сто педагогів загальноосвітньої школи №2 передають свої знання та досвід учням. Результат знаний – понад три з половиною тисячі випускників закладу успішно пробивають собі дорогу в життя, серед них 90 «золотих» медалістів та близько  70 «срібних».

Європейський вибір України спонукав школу до толерантного вирішення запитів національних меншин – тут створені класи з ро­сійською мовою навчання та факультатив з вивчення польської мови. Реалізацію творчих здібностей учнів забезпечують факультативи, курси за вибором,  заняття за інтересами, гуртки. До послуг учнів кабінети інформа­тики,  основ захисту Вітчизни, фізики, хімії, виробничі майстерні та майстерні обслуговуючої праці, бібліотека та читальна зала, стадіон та спортзал.

Гордістю ЗОШ №2 став шкільний краєзнавчий музей, який 2005 року отримав звання ’’зразковий’’. Музей є найкращою базою для організації краєзнавчої роботи в школі і однією з форм роботи по розвитку творчої та суспільної  активності учнів в процесі  збирання,  дослідження, обробки, оформлення  і пропагування зібраних матеріалів.

Директором школи  Василь Мисько, колишній педагог, ветеран Великої Вітчизняної війни Дмитро Мельник, заступник міського голови Іван Михасик побажали успіху на шляху освоєння наук.

 

ерший раз у перший клас. Важко збагнути, що відчувають юні школярі у таку мить. Трепет і гордість, високу значимість себе, як громадянина суспіль­ства. Під звуки  музичного  супроводу  у красивій учнівській формі  вони прямують, щоб зайняти своє почесне місце на урочистій лінійці.

Лунає мелодія державного гімну. Це традиційна церемонія. Діти  поки що не усвідомлюють, з яким піднесенням його можна слухати принаймні під час спортивних тріумфів. Можливо, на території  школи  зараз стоять  учні,  які  згодом  про­довжать  славні  традиції  перемог на олімпіадах, в науці, мистецтві та культурі. Для  директора  загально­освітньої школи №4 Г.С.Омель­чук є чим гордитись. Навчальний заклад стабільно демонструє  високі досягнення учнів. За підсумками 2007-2008 навчального року  випускникам вручено дев’ять медалей, з яких п’ять золотих. Під час літніх канікул знято проблему ремонту і оформлення спортзалів. Своє вміння та талант художника проявив вчитель фізкультури Юрій Олександрович Чепкасов.

Прихильність до освітянських традицій під час урочистостей продемонстрували й  міський голова О.Є.Смишляєв, заступник голови правління ВАТ «УБ ХАЕС» О.В.Степанюк, привітавши  з  початком  навчального процесу.

Традиційно вчителів та учнів  із початком  нового навчального  року  вітала заступник генерального директора з економіки та фінансів Хмельницької АЕС А.П.Шестак. Приємно, що електростанція  вносить свою лепту у підтримку  новітніх форм навчання.

Свято триває. Декламують віршовані рядки хлопчики  та  дівчатка,  які вперше  переступили поріг школи.  Вони хвилюються, бо це дебютний публічний виступ.

Куди не кинеш оком – квіти, квіти. Незабаром букети  в  знак вдячності будуть подаровані  старшим наставникам.

У першій шерензі стоїть учениця у вишиванці.

- Напередодні нового навчального року, - розпо­відає інженер-перекладач відділу міжнародної співпраці і технічної допомоги ХАЕС  Н.О.Ліскова, –  ми з чоловіком довго не могли визначитись, у якому святковому вбрані донька Христина піде до четвертого класу. Нещодавно нам випало побувати у Мукачеві і відвідати сувенірну крамницю. Ми вирішили однозначно, що для дівчинки пасуватиме вишиванка. Любов до держави та її традицій треба прищеплювати ще з дитинства.

Про те, що у сім’ї Ліскових дотримуються таких принципів,  переконався під час урочистої лінійки. Христина слухала гімн, приклавши руку до серця.

Для педагогів першо­вересень  є  хвилюючим і ра­дісним святом.  А  для за­ступника  директора  Р.Б.Городецької він  урочистий подвійно,  бо саме 1 вересня  вона   відзначала юві­лейний день народження. Найщиріші  побажання   пролунали  і  на  адресу  іншої  іменинниці, вчительки початкових класів Ж.В.Філінюк.

Цьогоріч у школі №4 із першокласників сформовано три класи, а всього 962 вихованці приторкнуться до  скарбниці  знань.

Олександр Шустерук