Найкращим дарунком нетішинцям у цей день стала сонячна погода, яка дозволила гарно відпочити. Святкова колона, що пройшла в супроводі муніципального духового оркестру від краєзнавчого музею до Палацу культури, була велелюдною і врочистою, її учасників радо зустрічали ті, хто зібрався на майдані.

На ньому особливе піднесення й аура панували з самого ранку, таку атмосферу створили майстри декоративно-ужиткового мистецтва, запропонувавши для огляду багатющу колекцію своїх виробів: вишиванки, картини з використанням найрізноманітніших матеріалів, побутові речі з дерева, лози, соломки, прикраси з шкіри, бісеру, химерні цяцьки та сувеніри. Якими не просто можна було тішитися на прилавку, а навіть придбати. До дорослих умільців приєдналися і юні таланти з місцевих освітніх закладів, показавши що можуть витворити своїми руками. Творчі натури здатні виготовити дивовижні речі, використовуючи папір, полотно, нитки, фарби, овочі – гарбуз тут поза конкуренцією, шишки, листя, кору, фарбовані пшоно і манку та ще багато чого. А які цікаві квіткові композиції на тему ювілею міста підготували школярі!

Не можна було байдуже пройти мимо фотовиставки Віктора Войковського, світ­ли­ни якого привертали увагу­ вдало вибраним кадром та чітким зображенням. Поки одні розглядали знайомі краєвиди, інші прицінювалися на той чи інший товар, цікавилися техніками виконання робіт, усно й пись­мово­ засвідчували своє захоплення мистецькими витворами. Людно було і біля наметів, де можна було взяти участь в пропонованих акціях, ознайомитися з товарами та послугами окремих фірм та підприємств.

Святкова хода нетішин­ців та парад військовослужбовців військової частини з охорони ХАЕС завершилися урочистим мітингом,            родзинкою якого стало вшанування наших спортсменок-шаблісток Ольги Жовнір і Галини Пундик, котрі на Олімпіаді в Пекіні принесли Україні перше золото. За спільним рішенням дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» і її профспілкового комітету обом юнкам вручено сертифікат на 100 тисяч гривень кожній.

Церемонію нагоро­дження провели виконавчий директор компанії з кадрів, праці та соціальних питань Тетяна Алексєєва та голова профспілкового комітету Олексій Лич. Як зазначив              О. В. Лич, тільки стабільна результативна робота трудового колективу україн­ських атомників дозволяє робити такі подарунки. Вони були не єдиними для дівчат у той день, бо й міська влада підготувала чемпіонкам свої презенти. А від «Енерго­атому» це був не єдиний приємни­й сюрприз.

Бо ж і про святковий концерт за участі артистів української та російської естради, серед яких як молоді виконавці, так  і давно відомі, наприклад, Світлана Лазарєва та гурт «Червоні маки»,  подбала саме енерго­компанія.

Окрім того, за наполегливу працю, яка привела дівчат на п’єдестал, відзначено їх тренера Валерія Штурбабіна. Валерія Вікторовича удостоєно відзнаки «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України»­, про що був зачитаний відповідний наказ президе­нта НАЕК «Енергоатом» та його вітальний адрес усім жителям міста. Нагороду отримала дружина тренера Ольга Штурба­біна.

Вітань, звісно було багато. Першим до нетішинців звернувся міський голова Олександр Смишляєв. Далі добрі слова про Нетішин та його перспективу говорив кожен виступаючий: гості з «Енергоатому», генеральний директор атомної електростанції Микола Панащенко, настоятель храму Св.вмч. Параскеви отець Віктор Тишкун, голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, керуюча справами Острозької міської ради Тамара Канцедал. В унісон сказаному прозвучали побажання голови обласної ради Івана Гладуняка, вітальний адрес якого зачитали ведучі. Загалом таких телеграм у Нетішин  з різних міст України надійшло багато.

У святкуванні міста були широко задіяні колективи місцевих мистецьких закладів, відкриваючи в той день свій новий творчий сезон. Не вперше на подіб­них заходах демонструють свою вправність бійці  підрозділу спецпризначення військової частини з охорони Хмельницької АЕС. Нещодавно вони вибороли першість серед команд третьої групи на  змаганнях  аналогічних формувань внутрішніх військ МВС Укра­їни, а після показових виступів перед нетішинцями, які нікого не залишили байдужими, отримали подарунок від міста. Магнітофон – під­розділу та грамоту міської ради його командиру Олександру Антонюку, сувеніри -  кожному учаснику.

Подарунки до свята отримали в ці дні шестеро старожилів міста та четверо його почесних громадян: Ганна Шеліванова, Іван Гладуняк, Олексій Троценко та родина покійного Ігоря Шевцова. Була задумка відзначити сім’ї, в яких того дня буде поповнення. Але… у ювілейну річницю в Нетішині не народилося жодного маля­ти. Загалом з нагоди ювілею­ святкові подарунки вручено понад ста жителям міста.

Тригодинний концерт українських та російських виконавців завершився яскравим фейєрверком.

Ольга Сокол

жовтень 2008