У цьому запевнив журналістів місцевих ЗМІ начальник КГ ВП ХАЕС С.В.Сніщук

Оголошення, що з’явилися  незадовго до початку опалювального сезону, про припинення подачі у місто протягом 3 днів гарячої води через причину­ відключення тепломережі для проведення теплогідравлі­чних випробувань, викликали певне занепокоєння нетішинців. Бо ж за вікном на той час дощило і відчутно похолодало. Хвилювання були недовгими, оскільки­ проанонсованим попередженням не судилося збутися. Що ж насправді відбулося, ми і з’ясо­вували у комунальному господарстві.

Подача тепла у місто з настанням опалювального сезону стає можливою за наявності кількох чинників: належного стану системи комунікацій, зниження середньодобової температури повітря до позначки меншої за 80С, відповідного рішення органів місцевої влади. Все, що стосується, так би мовити, технічного аспекту, комунальники виконали завчасно, провівши влітку значний обсяг ремонтних робіт на магістральних тепломережах, центральних теплопунктах та інших об’єктах. Погода за вікном під завісу вересня і з початку жовтня не особливо зважала на календарні дати, відповідний лист з виконавчого комітету міської ради у комунальне господарство також надійшов. Радше їх було два. У першому, датованому 18 вересня, йшлося про подачу тепла вже з наступного дня у заклади освіти, культури, охорони здоров’я. Що й було зроблено. Для житлових будинків та інших споруд соціально-культурного і промислового призначення в листі вказувалася звична нам дата – 15 жовтня.

Наступний лист надійшов 7 жовтня з проханням того ж таки дня, в зв’язку зі зниженням температури, почати обігрів житлового сектора. Нагадаємо, що вимогу розпочати опалювальний сезон, не чекаючи визначеного строку, поставив на початку місяця перед владними структурами на місцях Президент України Віктор Ющенко.

- В силу обставин, що сталися, відключення тепломережі відмінили, - каже С.В.Сніщук. – І вже 7 жовтня працівники КГ і ЖКО розпочали подачу тепла на Нетішин. Вже підключено мікрорайон № 1 (розмова відбувалася в середу – авт.), сьогодні підключаємо п’ятий, далі перейдемо на 4-ий, 3-ій. Думаю, протягом двох днів нетішинці матимуть тепло в своїх домівках.

- Сергію Володимировичу, що показав перший етап підключення, чи готові комунікації нести передбачені навантаження.

- Так, з нашими комунікаціями все в порядку, праців­ники ЖКО також вчора надали акт готовності теплових внутрібудинкових мереж до прийому тепла. Отож, проблем не очікується. Натомість сподіваємося, що прийдуть до нас ще теплі погожі дні і заплановані випробування, в ході яких визначатимуться втрати теплової енергії, ми ще проведемо. На виконання цих робіт укладено договір з «Львівтехенерго».

- Чи не впливатимуть на якість подачі тепла ремонтні роботи, які проводяться в ра­йоні світлофора і біля Палацу культури? Як довго вони триватимуть?

- Ремонтні роботи тепломережі, пов’язані з поривом в ра­йоні світлофора, ми завершили протягом 3 днів і подали теплоносій на центральні теплопункти, які нагрівають воду. Зараз виконуємо монтажні роботи теплов­ої камери і для цього знадобиться ще з тиждень часу.

Біля Палацу культури згідно з програмою, затвердженою генеральним директором станції, проводимо ремонтні роботи по заміні дефектних ділянок тепломережі. Затяжні дощі не завжди дозволяли оперативно справлятися з визначеними обсягами, особливо непросто за такої погоди було зварювальникам. Втім ми вже замінили приблизно 60 м трубопроводу, зробили гідро- і теплоізоляцію, закриваємо залізобетонними плитами, а завтра плануємо завозити ґрунт і благоустроювати територію. Гаряча вода і тепло подані в адмінбудинок, Палац культури, кінотеатр, так що споживачі, як бачите, комунальні послуги отримують.

- А як виглядає у місті ситуація з оплатою за надані підприємством послуги та укладенням відпо­відних договорів?

- Загалом їх укладено 9812, але ще не всі нетішинці це зробили. Я звертаюсь до жителів міста з проханням прийти в комунальне господарство і оформити, так би мовити, належним чином наші взаємини.

Платять за спожиті послуги не всі, нам заборгували значні суми 400 квартиронаймачів. Суми різні, є й 2500, а переважно по 300-400 гривень. Сподіваюся, що боржники, якщо вони бажають користуватися водою, теплом, каналізацією надалі, зроблять висновки.

- На колегії облдержадміністрації, де з-поміж іншого­ розглядалося питання готовності до опалювального сезону, голова ОДА І.К.Гавчук, як наводить його слова газета «Подільський кур’єр», сказав: «…чому у Неті­шині досі діє тариф восьмирічної давнини – 47 копійок за «куб» води?». Щось міняється?

- Ми працюємо над цим, зараз тарифи (попередні розрахунки – авт.) знаходяться на погодженні у Хмельницькому і наразі залишаються сталими: м3 холодної води для населення коштує 47 коп., гарячої (влітку) – 1,21 коп., в опалювальний період – 1,40 коп., каналізація – 35 копійок. Необхідність у підвищенні тарифів назріла, оскільки за наявних цін наше підприємство несе щомісячні збитки на рівні 1 мільйон гривень. Але про якусь дату говорити поки що рано.

- А цифри суттєво різнитимуться?

- За умови, якщо вони будуть погоджені і прийняті, так, хоча будь-які прогнози зараз завчасні.

Ольга Сокол

жовтень 2008