Рік тому бюро стандартизації виробничо-технічної служби ХАЕС переїхало у реконструйоване приміщення, в якому багато років знаходився магазин відділу робітничого постачання. Зараз тут сучасний інтер’єр, проектуванням також передбачено приміщення для зберігання документації. За словами начальника бюро стандартизації В.О.Федорової, зараз фонд нормативних документів складає дев’ять тисяч екземплярів. Всі вони систематизовані.

Діяльність бюро стандартизації пов’язана з організацією запрова­дження нормативних документів, супроводження їх фонду, що включає реєстрацію, облік, зберігання, внесення змін у контрольні екзем­пляри. Важливим також є забезпечення підрозділів електростанції копіям­и нормативних документів, які необхідні для виробничої діяльності підрозділів. Бюро стандартизації на ХАЕС було організоване у 2000 році.

- У нашій роботі, - розповідає В.О.Федорова, - велику ефектив­ність має запровадження новітніх електронних технологій. Ми маємо спеціальну базу даних нормативних документів, доступ до яких можливий з персональних комп’ютерів працівників електростанції. Це допомагає оперативно вирішувати низку виробничих питань. Планами передбачено у нашому бюро запровадити ще чотири бази даних, що покращить ефективність супрово­дження фонду нормативних документів, використання яких пов’яза­не із безпекою експлуатації нашої електростанції.

- Враховуючи важливість стандартизації, напевно, не випадково прийнято щорічне відзначення вашого професійного свята на міжнародному рівні?

- Науково-технічний прогрес не можливий без понять -  еталон, стандарт. Ці терміни широко ввійшли в технічну сферу у минулому столітті, 1946 рік у цьому сенсі став історичним. У Лондоні відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. 25 країн, включаючи СРСР, були представлені 65 делега­тами. Результатом їхньої роботи­ стало створення  нової Між­народної організації по стандартизації – ISO. У 1970 році  її президент Фарук Сунтер запропонував 14 жовтня відзначати як Міжнародний день стандартизації, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки. Об’єктами стандартизації є  конкретна продукція, норми, вимоги, методи, терміни, що мають перспективу багаторазового застосування, використання в науці, техніці, промисловому  виробництві, будівництві, транспорті, культурі, охороні здоров’я, інших сферах народного господарства, а також у міжнародній торгівлі. Атомна енергетика у цьому об`ємному переліку також не виняток.

Робота з документацією вимагає хороших знань у багатьох економічних сферах, від цього залежить стабільна робота підприємства. У бюро стандартизації зараз трудиться чотири фахівці: начальник В.О. Федорова, провідний інженер                   Е.Р.Шусть, інженери 1 категорії  Т.С.Гордєєва, О.В.Трушковська.

- Стандартизація, безумовно, відповідальна справа, але без людського фактора ніяк не обій­тись, успіх залежить від мікро­клімату в колективі, – переводжу розмову в інше русло.

- У нашому бюро нормальні виробничі стосунки. Всі налаштовані на конструктив, кожен вважає себе не просто колегою, а й хорошим другом, всі особисті досягнення ми відзначаємо разом. Це також показник стабільності і психологічної сумісності.

Колектив бюро стандартизації об’єднує не тільки серйозне ставлення до виконання професійних обов’язків, а й прагнення до постій­ного пізнання світу, у кожного є свої захоплення. Вікторія Олександ­рівна вдома вирощує акваріумних рибок­, її акваріум один з найбільших у місті – 120 літрів. Невеличкий його «філіал» знаходиться й у робочому кабінеті. За словами власниці, різнокольорові рибки завжди діють заспокійливо, допомагають зосередитись на роботі.

Інженер О.В. Трушковська на дачній ділянці експериментує із ландшафтним дизайном і любить вирощувати квіти. А інженер Т.С.Гордєєва любить подорожувати мальо­вничими куточками України.

Олександр Шустерук

жовтень 2008