Минулої суботи та неділі в Острозі, пройшов ярмарок-фестиваль етнічної культури «Галас-2008». Тепер в Україні стало звичним проводити різні фестивалі, але організований в Острозі можна назвати особливим, бо це спроба показати, насамперед молодому поколінню, наскільки неповторними і мальовничими є українські традиції, культура, музика, якою багатою є наша душа. Фестиваль «Галас» дебютував у 2006 році і тоді став явищем особливого ґатунку в культурному житті Острожчини. На жаль, минулого року через ряд обставин фестиваль не відбувся. Дуже добре, що цього разу організатори, а це були, насамперед, студенти Національного університету  «Острозька академія», все ж зробили задумане.

Під час фестивалю студенти веселилися досхочу. Хоч галасу було багато, але жодних порушень громадського порядку не зафіксовано, бо робилося все організовано і толерантно. Дуже шкода, що реалізувати свій задум, у повній мірі, організаторам завадила «небесна канцелярія». Якщо першого дня, у суботу, хоч і було хмарно, але на голову ще не капало, то в ніч на неділю йшов проливний дощ, який не вщухав майже до обіду. Це внесло суттєві корективи у програму свята.

Під час прес-конференції організатори фестив­алю розповіли про його організацію, свої задуми і мрії, пові­домивши,  що головними спонсорами свята були Хмельницька АЕС (виділено матеріальну допомогу в сумі 4000 грн.) разом з Острозькою міською радою та Державним історико-культурним заповідником м. Острога.

У заключному гала-концерті брали участь етноколективи з Оженина, Полтавщини, Рівного, Києва. Всезагальне захоплення викликав бойо­вий гопак у виконанні Братства козацького бойо­вого звичаю «Спас» з Києва, а найбільший ажіотаж -  Білгород-Дністровська група «Русичі». Під час концерту проводився конкурс вишиванок, демонстрація українського національного одягу та аукціон. Впродовж фестивалю демонструвалася фотовиставка «Національна ідентичність. Ми знаємо як її підтримати».

«Галас» став не лише популяризацією українського мистецтва та культури, унікальних традицій, збереження і формування національної ідентичності, але веселим святом для мешканців та гостей міста. Честь і хвала людям, котрі насмілилися взятися за цю справу, нехай не зникає у них бойовий запал та  не вмирає бажання продовжити почату справу. Острог століттями був центром розвитку і розквіту самобутньої української культури, історії, архітектури, мистецтва. Наше місто заслуговує мати свій фестиваль і треба зробити так, щоб слава про нього гриміла по всій Україні. Перший крок вже зроблено!

Іван Глушман

жовтень 2008