Повільне розкачування на етапі підготовчих робіт з добудови нових енергоблоків Хмельницької АЕС невиправдане, - таким був лейтмотив наради за участі широкого кола фахівців з числа проектантів, конструкторів, експлуатаційників та будівельників, яка відбулася у нас минулої середи під головуванням президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського.

Такі наради стали системними, якщо точніше - щомісячними, нинішня - третя за ліком. За час, що минув після попередньої зустрічі в такому форматі, відбулося ряд знакових подій на рівні енергокомпанії і Мінпаливенерго, результатом яких став вибір типу реакторної установки для Х/3-Х/4 і підготовка відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів  України. На станційному рівні розроблено план першочергових заходів підготовчого періоду, про виконання яких на нараді звітував генеральний директор станції          Микола Панащенко. Було проаналі­зовано кожен пункт та з’ясовано причини відставання за окремими позиціями. Загалом ці затримки в часі наразі не суттєві і є можливість виправити ситуацію. Хоча й прикро, що на свіжорозроблених заходах ще, як мовиться, не висохло чорнило, а вже доводиться констатувати про певні проблеми з їх виконанням.

- Справу потрібно розкручувати так, щоб фізичні роботи не відставали від паперових (йдеться про документотворчість - ред.) - резюмував президент енергокомпанії. - Добре, що відставання не стали критичними і все можна поправити, - додав пізніше Юрій Недашковський на прес-конференції для регіональних засобів масової інформації.

На самій нараді своє бачення реалізації першочергових заходів висловили також Володимир              Пишний та Володимир Бронніков - компанія «Енергоатом», головний інженер ВП ХАЕС Віктор Макєєв, заступник генерального директора станції з капітального будівництва Олег Рахлінський, голова правління­ ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, інші промовці, у тому числі й представники «Турбоатому», «Укркран­енерго» тощо. У виступах йшлося і про вибір виконавців робіт на підготовчому етапі, і про вдосконалення тендерних процедур, і про те якій турбіні буде надана перевага - швидко­ - чи тихохідній, відтак з яким заводом співпрацюватимемо - Ленінградським металічним чи Хар­ківським «Турбоатомом». Віктор Макєєв, до речі, ратував за встановлення машини вітчизняного виробника, наводячи аргументи на користь ефективності її використання. Юрій Недашковський зауважив, що рішення з цього приводу буде, як і у випадку з вибором типу реакторної установки, прозорим і виваженим. Спершу належить провести як технічні, так і фінансові розрахунки, зважити всі «за» і «проти», і вже тоді визначатися.

На критичні зауваження Дмитра Оцабрики про незавантаженість на підготовчих роботах місцевих будівельників з відповідним досвідом, через що вони втрачають впевнені­сть у своїй участі в процесі добудови блоків, президент енерго­компанії відповів наступним чином. «Енергоатом» робитиме все можливе, аби на стадії будівництва місцеві будівельні організації з їх базами не залишалися поза процесом і були максимально заді­яні. Для цього тепер і проводиться оцінка можливостей кожної з них, створення консорціуму, до якого  увійдуть ці організації, підготовка                      необхідних нормативно-правових  документів. Президент також наголосив, що тендерні умови для              потенційних підрядників мають бути виписані дуже грамотно, з урахуванням кваліфікаційних вимог.

Активну фазу будівництва енергоблоків передбачається розпочати в 2011 році, підготовчий період, який цьому передуватиме, спливе швидко, не зважаючи на дворічний термін. А тому розкачуватися на старті не випадає і всі проблемні моменти мають вирішуватися операт­ивно. Додамо, що крім консерваційно-стабілізаційних робіт належить виконати ряд інших обов’язкових процедур, як, наприклад, провести громадські слухання та консультативний референдум.

З ряду питань, обговорюваних у середу, вирішено провести додаткові, вузькоспеціалізовані наради.

На прес-конференції журналісти поцікавилися у Юрія Недашковського та Миколи Панащенка результатами роботи місії МАГАТЕ на Хмельницькій АЕС. Президент «Енергоатому» висновками задоволений. І хоч подібна місія проводилася вперше, а Україна – єдина країна, яка на це погодилася, аналогічні перевірки пройдуть і на інших вітчизняних АЕС, бо «ми відкриті і не боїмося таких перевірок». А зауваження і коментарі експертів  ляжуть в основу заходів з модернізації у подальшому.

Оцінка експертів МАГАТЕ проводилась з урахуванням доведення проекту АЕС до міжнародних вимог. У дискусіях з експертами наші фахівці, за словами генерального директора, дійшли взаємоузгодженої думки, що 95% вимог з безпеки відповідають заявленим стандартам МАГАТЕ. Декілька вимог відповідають не в повній мірі і в нас уже є відповідні плани на виконання ряду робіт для виправлення ситуації. Певні розбіжності в оцінках сторін є лише з приводу двох вимог. Та цей діалог, процес обговорення ситуації спонукає більш детально її проаналізувати і виробити план дій. Або ж нам вдасться довести свою правоту, або ж будемо усувати деякі елементи невідповідності. Загалом за результатами перевірки всі зійшлися на думці, що подібні місії є позитивним фактом.

На запитання про житлове будівництво в місті журналістів запевнили, що воно вестиметься обов’яз­ково, з нарощуванням темпів. А от радіаційний фон з введенням в експлуатацію нових потужностей залишиться незмінним і підстав для побоювань про його збільшення немає жодних. Є впевненість, що коли врешті-решт у нашого парламенту дійдуть руки до законопроекту, який визначатиме критерії зони спостереження довкола АЕС, депутати проголосують за цілісність адмінтериторій населених пунктів, що в ній розташовані. І село чи вулиця не ділитимуться навпіл умовним циркулем, а включатимуться до зони спостереження цілком і повністю.

Наступна нарада з питань підготовчих робіт на енергоблоках №3 і №4 відбудеться через місяць.

Ольга Сокол

листопад 2008