На думку провідних лікарів Рівного, здоров’я кожного залежить від нас самих

Твердження про негативний вплив роботи атомної електростанції на здоров’я населення принаймні з найближчої до ядерного об’єкта округи старе, як світ, і небачено живуче. Що цікаво, апологети цієї ідеї, обстоюючи її, жодного разу не згадують про сам персонал підприємства. Який, за логікою, піддається найбільшій небезпеці, бо ж не мають експлуатаційники кожен над собою захисного саркофага, який робить організм невразливим від зовнішніх подразників.

Але то так, до слова, сьогодні ж поведемо мову в контексті з’ясування причин виникнення та збільшення тих чи інших захворювань з прив’я­зкою до конкретного регіону. У громадськості і медиків свої на те погляди. Думки провідних фахівців лікувальних установ Рівного з цього при­воду слухали минулого понеділка наші журналісти.

За що тебе, оазо краю?

Ця зустріч була зініційована Хмельницькою АЕС. Медики на нашу пропозицію проаналізувати стан захворюваності населення у районах, що входять до зони спостереження, в порівнянні з ситуацією в інших місцевостях, відгукнулися оперативно. Місцем для спілкування, до якого долучилися журналісти Острога, Гощі, Рівного, обрали Рівненський обласний спеціалізований диспансер з радіаційного захисту населення. За словами заступника головного лікаря цього закладу В.М.Кухаря, основними функ­ціями диспансеру, відкритого 1991 року на базі другої обласної лікарні, є обслуговування ліквідаторів аварії та евакуйованих з зони ЧАЕС, мешканців територій, що зазнали забруднення внаслідок катастрофи. Постраждалими визнано шість північних районів області, які до того були своєрідною оазою краю. Щільно заліснені території, багаті на різнотрав’я луки вважалися екологічно чистими і були гордістю поліщуків. Були… Звикатися з новим статусом важко, жити з думкою про завдану шкоду собі і довкіллю також. Але жити треба попри всі випробування і виклики долі: з прицілом на перспективу та з оглядом на реалії дня. Ці реалії в кількісному вимірі виглядають так: на 6 північних районів маємо 5784 ліквідатори наслідків страшної катастрофи. А ще рівненське Полісся прийняло на свої землі чимало евакуйованих, хоча й саме «ковтнуло» добрячу дозу, рознесеної вітром невидимої біди.

Всі ліквідатори, у тому числі й з інших районів області, де вони проживають, раз у рік обов’язково проходять огляд у диспансері. Щорічно в закладі лікуються стаціонарно до 5 тисяч хворих, у денному стаціонарі необхідну медикаментозну підтримку отримують майже півтори тисячі пацієнтів, а поліклініку за цей же період відвідують 120-130 тисяч осіб - за одну зміну фахівці спроможні прийняти 250 людей. Лікують у диспансері як дорослих, так і дітей - у стаціонарному відділенні для юних передбачено 40 ліжок із загальних 150. Для комплексного і якісного обслуговування свого контингенту хворих має заклад певні допоміжні служби - лабораторії, діагностичне відділення, відділення нетрадиційних методів лікування.

Уперта річ статистика

Рівненські лікарі не схильні пов’язувати ріст певних захворювань, зокрема онкологічних та гематологічних, з близьким розташуванням діючої АЕС. Радше двома, як люблять казати рівняни, бо є своя «рідна» в Кузнецовську та й Хмельницька зовсім під боком. А от на відлуння Чорнобиля вказують. Той же В.М.Кухар зауважив, що до 1986 року в області не було зареєстровано жодного випадку раку щитовидної залози у дітей. Нині через це захворювання прооперовано майже 60 юних пацієнтів. І медики, й екологи, за словами лікаря, схильні пов’язувати це з аварією на ЧАЕС.

Не відкидає такого причинно-наслідкового зв’язку і заступник головного лікаря обласного онкодиспансеру В.А.Бернацький. На підтвер­дження своїх слів наводить статистику, яку, як самі розумієте, не можна запідозрити у зайвих емоціях, симпатіях чи антипатіях. За останні 20 років в області зросла в 3.5 раза захворюваність на рак щитовидної залози, у 2 рази - рак молочної залози, шийки матки, у 1.5 раза - рак прямої кишки, в рази збільшилася онкозахворюваність серед дітей віком до 14 років. До 1985 року онкозахворюваність становила 210 випадків на 100 тисяч населення, далі ця позначка поповзла вгору. У 1992 році вона становила 232 випадки, в 2000-у - 246, у 2005-у - 253.

Загалом тенденція до збільшення спостерігається не тільки на Рівненщині, вона характерна для всієї України. Свою лепту, на переконання Віктора Антоновича, у такий розвиток подій вносить екологія, до певної міри генетична спадковість і спосіб життя, який веде кожен з нас, не особливо переймаючись можливими наслідками для власного здоров’я від зловживання алкоголем, палінням, наркотиками, нераціональним харчуванням, уникання про­філактичних оглядів тощо.

Райони Острозький, Здолбунівський, Гощанський, окремі населені пункти яких розташовані в зоні спостереження ХАЕС, за станом виявлених онкопатологій не вирізняються серед територій, іменованих умовно чистими, якимось особливими показниками. Певне збільшення онкозахворюваності в Гощанському районі лікар пов’язує зі зміною демографічної структури населення. Там, мовляв переважну частину складають літні люди, а саме їх найчастіше вражає онкопатологія. У чоловіків найчастіше фіксуються хвороби легень, шлунка, передміхурової залози, прямої кишки, лімфатичної та кровотворної систе­м. У жінок переважають гінекологічні патології, страждають молочні залози, шкіра, так само шлунок, кров, лімфатична система. Ці захворювання мають питому вагу від щорічно взятих на облік» 75%.

Не раз уже казано про те, що ефективність лікування онкозахворювань багато в чому залежить від виявлення новоутворень на початкових стадіях. А тому нерозумно нехтувати консультаці­ями та обстеженнями лікарів, особливо ж якщо відчули якісь зміни в своєму організмі та запідозрили недобре. Має бути розуміння гостроти проблеми у владних структурах всіх рівнів аби забезпечити необхідним обладнанням лікувальні заклади та сповна фінансувати їх, особливо заклади первинної ланки - ФАПи, лікарські амбулаторії для вчасного виявлення хвороб тощо. За останні 5 років це таки вдається робити завчасно, при проведенні профоглядів. Лікарі спрямовують свої зусилля не тільки на подолання хвороб, а й їх попередження, активно працюючи з населенням, виїжджаючи в райони. Особлива увага до пацієнтів дільничних терапевтів, хірургів, гінекологів, як потенційних онкохворих у разі неякісного чи неповного оздоровлення.

Не береться стверджувати про прямий зв’язок між експлуатацією ХАЕС та ростом гематологічних захворювань - така тенденція набрала ознак не тільки всеукраїнського, а й світового характеру, - завідуюча гематологічним відділенням обласної клінічної лікарні Л.О.Карпюк. З трьох близьких до нас районів найменша кількість хворих, якими опікується гематологічна служба, в Гощанському, більше в Острозькому й Здолбунівському, а «перед веде» тут місто Рівне. До того ж така статистика спостерігається з 1961 року, відколи запрацювала служба. Хмельницької атомної, яка могла б спровокувати захворювання, на той час не було ще й  в проекті.

За останнє десятиріччя значно поліпшилася ситуація в діагностиці та лікуванні гематологічних захворювань завдяки впровадженню нових технологій як в області, так і в провідних містах України. Гематологи спілкуються з  європейськими колегами і мають можливість звіряти свої кроки з світовими напрацюваннями. Раді, що фінансово спроможні хворі, які за направленням наших медиків обстежилися та отримали необхідну допомогу за кордоном, привозять звідти протоколи лікування, з яких видно, що вітчизняні фахівці діяли аналогічно.

Лікування онкогематологічних захворювань вкрай важке й дороговартісне. Добре, що за останні 4 роки посильну допомогу надає держава, хоча про повне забезпечення необхідними ліками - хіміотерапевтичними препаратами та препаратами супроводу - говорити рано і це лягає важким тягарем на хворого і його родину. Рівненські лікарі зрідка направляють своїх пацієнтів у Київ, покладають велику надію на Львів, де планується відкрити центр з пересадки кісткового мозку.

З тривогою говорила Людмила Опанасівна про ріст злоякісних захворювань кісток і крові. У пору її трудового старту в медицині таких випадків були одиниці, тепер ця кількість збільшилася в десятки разів. Така ж тенденція прослідковується у всьому світі. Отож знову про регіональність чи залежність від того чи іншого конкретного об’єкта не йдеться. А єдиної причини, яка приводить до онкозахворювань, так ніхто до сьогодні не визначив. Основне ж завдання гематологів вчасно розпізнавати хворобу, чому навчають вони, виїжджаючи в райони, лаборантів і терапевтів, сподіваючись на якісну діагностику на місцях.

Про контроль за радіаційним станом на території області повідав журналістам лікар радіологічного відділення Рівненської обласної СЕС Ю.А.Шевчук. Показники усіх досліджень позитивні і допустимих норм не перевищують.

Овочі та фрукти -

кожного дня

Якою б не видавалася заїждженою ця фраза, своєї актуальності рекомендація не втрачає. Акцент на цьому в своєму виступі робила і завідуюча медико-генетичною консультацією обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука Л.С.Євтушок. Аби здоровими народжувалися діти, обоє батьків мають подбати про це ще до зачаття: збалансувати своє харчування, споживати вітаміни, вести здоровий спосіб життя, пройти обстеження на предмет інфекцій тощо. У раціоні жінки репродуктивного віку овочі та фрукти мають бути щоденно.

Починаючи з 2000 року, у центрі запроваджено за міжнародними стандартами моніторинг вроджених вад розвитку. В масштабах України та й в порівнянні з рядом європейських країн окремо взята Рівненська область не виглядає кричуще. А от за певними видами вад ситуація тривожна. Так, частота вад невральної трубки на Рівненщині складає 22 випадки на 10 тисяч новонароджених, що в 4 рази більше ніж у багатьох країнах Європи та Америки. Насторожує і той факт, що з 2000 по 2006 рік в області зареєстровано шість пар зрощених близнюків - це надто високий показник.

Яка ж може бути причина таких аномалій? 80% вад невральної трубки зумовлено дефіцитом фолієвої кислоти в організмі матері, що вказує на недостатнє споживання вітамінів. Майбутнім мамам лікар радить споживати фолієву кислоту в таблетках ще до настання вагітності, рекомендована доза - 0.4 мг щоденно. Наголошує Любов Степанівна на тому, що більшість вад формується тоді, коли жінка навіть не знає про свою вагітність - до 28 дня після зачаття. А через 5-6 тижнів, коли, як правило, вона стає на облік у акушера-гінеколога, лікарі нічим уже не можуть зарадити.

Аналіз показує, що у районах, які вважаються відносно чистими, середній показник частоти вад невральної трубки складає 19.5 - 20 випадків на10 тисяч новонароджених, у 6 північних - 27-28 випадків, у Гощанському їх всього 7. Але сам район невеликий, відповідно й низька народжуваність, отож для отримання достовірної інформації потрібно триваліше спостереження. А ось Острог фахівців у цьому плані непокоїть, останні 7 років частота вад невральної трубки складає аж 30 випадків, що вище середньообласного показника. І знову ж таки основною причиною Л.С.Євтушок вважає дефіцит фолієвої кислоти. Ним, до речі, зумовлюється 25-30% вроджених вад серця­, що є основною причиною малюкової смертності.

Отож, задуматися є над чим, зрештою, не тільки людям репродуктивного віку. Спостерігаючи за раптовою смертю дітей на уроках фізкультури, що мали місце останнім часом в Україні й Росії, задумуєшся наскільки кволим в силу різних причин виростає юне покоління. Бо про якісь непосильні фізичні навантаження в цих випадках не йшлось. Рідний уряд перестрахувався, ввівши певні обмеження стосовно існуючих нормативів. У розмові з медиками Рівного поза прес-конференцією, вони схиляються до думки, що й підхід до медичного обстеження учнів також має бути переглянутий - з залученням ширшого кола фахівців, використанням нових методик, тощо. Але діти повинні рухатися, споживати вітамінн­у їжу. Підліткове захоплення цигарками, алкогол­ем, наркотиками має також неабияк непокоїт­и батьків і все суспільство. 

З грипом нам не по дорозі. Кохаймося

Лікарі в один голос заявляють: здоров’я кожного в руках нас самих. Бо практика показує, що в багатьох випадках до медикаментозного лікування могло б не дійти, якби не наша легковажність, лінь чи ігнорування елементарних речей, яких дотримувалося не одне покоління. Найважливішими передумовами росту того чи іншого захворювання, за твердженням наших співрозмовників, є соціальний фактор і спосіб життя кожного з нас. Не втомлювався повторювати цю тезу головний лікар обласного центру «Здоров’я» М.Л.Юзвенко. Для нього, з усього відчувається, такий підхід - аксіома. Складові людського здоров’я, точніше чинники, від яких воно залежить, Микола Леонідович назвав наступні (у відсотковому відношенні): спадковість - 20, екологія - 20, спосіб життя - 50, медицина - 10.

Особливо гостро говорить лікар про затятих курців, котрі свідомо вкорочують собі життя. За його даними, людина, котра не розлучається з цигаркою до останніх днів свого земного шляху, втрачає від 4 до 10 років життя. А та, що перебувала в зоні підвищеної радіації (в епіцентрі 1.5 км, тривалість перебування не вказувалася - авт.) лише 2.6. Лікар стверджує, що всі небажані наслідки для здоров’я людей, «даровані» чорнобильською аварією, практично рівноцінні тим, які зараз впливають на наш організм не найкращим чином: екологія, куріння, ожиріння. Він оптимістично налаштований на розвиток атомної енергетики, не згірше самих експлуатаційників називаючи переваги ядерних енергоблоків над тими, що працюють на вугіллі. І ці переваги, на переконання Миколи Леонідовича, за умови безпечної експлуатації об’єкта, повністю знівельовують єдиний недолік  - потенційну загрозу­ для довкілля і людей.

І знову в хвіст, і в гриву береться чубити курців, організм яких зазнає непоправної шкоди. На підтвердження своїх слів демонструє плакат, з якого видно ті жахливі враження чи не всіх життєважливих органів. Самі курці на подібні «лякалки» не зважають, нетютюнозалежні жахаються. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожні 6.5 секунд на землі через паління помирає одна людина. Лікаря непокоять небачені пристрасті до куріння, алкоголю та наркотиків нашої молоді. У наркодиспансері, куди нерідко привозять підлітків на експертизу, за його словами, не зразу й зрозумієш, який із цих тимчасових «збадьорювачів» довів пацієнта до стану одурманення. Зважаючи на таку невтішну ситуацію, Микола Леонідович позитивно оцінює зміну в підходах до пріоритетів на шляху збереження здоров’я людини. Те, що у виступах керівників держави акценти зміщуються в бік профі­лактики захворювань, дає підстави йому думати, що профілактична робота з проблеми медиків переросте в загальнодержавну справу.

На січень, за прогнозами фахівців, припаде розпал грипу. Як уберегтися від хвороби без медикаментів, комплекс яких обходиться в копієчку? Микола Леонідович називає три основні продукти, споживання яких суттєво зменшує ризик підхопити грип: цибуля (за іншими джерелами - часник, звідки й принцип трьох «ч» - авт.), червоне вино (в помірних дозах), чорниця. Є ще два допоміжних чинники, за якими також не потрібно бігти в маркет­ чи аптеку. Перший - протяги­. Іншими  словами - часті провітрювання помешкання, адже грип «живе» в замкнутих теплих приміщеннях, сприятливіших умов йому годі й шукати. Друга порада від лікаря - будьте максимально уважними до своєї половини нічної пори. Якщо за відомою рекламою, то - «Нам потрібні здорові люди. Кохаймося!»

У наукових дослідженнях має бути зацікавлена держава

Однозначної відповіді «так» чи «ні» стосовно показника захворюваності населення через роботу АЕС немає, оскільки відсутні з цього приводу спеціальні ґрунтовні наукові дослідження. І справа не тільки в АЕС, бо потенційно шкідливими є підприємства хімічної, металургійної, військової, деревообробної промисловості тощо. На моє запитання хто мав би зініціювати таке дослідження - промисловість, яка продукує шкідливі речовини, медицина, влада, громада, В.М.Кухар відповів, що в цьому має бути зацікавлена держава, оскільки подібні дослідження - справа не однієї окремо взятої галузі.

Співпраця має продовжуватися

У цьому були єдині і медики, і атомники. Начальник відділу роботи з громадськістю і засобами масової інформації ХАЕС Т.С.Лиситчук зауважила, що ми готові приймати у себе з екскурсіями представників різних соціальних верств і доступно та достовірно розповідати про роботу об’єкта. А заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку В.А.Демидюк, дякуючи за згоду лікарів відповісти на актуальні питання, аби донести інформацію до населення, заручився їх згодою на використання оприлюднених фактів і цифр під час проведення громадських слухань.

Ольга Сокол

листопад 2008