Боротьба самбо має своїх кон­кретних батьків і точну дату появи на світ. 16 листопада 1938 року. В книзі Рахтанова пальму першості створення цього виду боротьби віддано Анатолію Харлампієву. Насправді ж біля витоків самбо стояли Василь Ощепков та Віктор Спірідонов. Анатолій Аркадієвич Харлампієв першим написав дипломну роботу на тему застосування самбо, зрештою був першим державним тренером СРСР – країни, де зародився цей вид єдиноборств.

В Нетішині також є конкретний батько самбо. Це заслужений тренер України старший тренер національної збірної, старший тренер КДЮСШа ППО Хмельницької АЕС Геннадій Васильович Горохов. Виповнилось двадцять років відтоді, як він набрав першу групу хлопчаків у секцію, гучна слава про яку прокотиться не лише Україною, але й головними спортивними аренами світу. Греція, Франція, Югославія, Литва, Чехія, Молдова – в цих країнах перемагав заслужений майстер спорту дворазовий  чемпіон світу з бойового самбо Юрій Пилипчук. В послужному списку іншого вихованця школи заслуженого майстра спорту Руслана Задворного перемоги на татамі в Югославії, Росії, Італії, Сербії, Болгарії, Литві...

З останньої світової першості,  що проходила у Санкт-Петербурзі, без п’яти хвилин заслужений майстер спорту Дмитро Бабійчук привіз бронзову нагороду. У рік 70-річчя боротьби самбо і двадцятиріччя роботи в Нетішині тренера Геннадія Горохова це великий успіх. Всього в нетішинській КДЮСШа підготовлено 21 майстра спорту, двох заслужених і чотирьох майстрів спорту міжнародного класу. Причому ряд  спортсменів  виконав  також майстерські нормативи з дзюдо і  джиу-джитсу. Такої кількості провідних спортсменів вистачить на школу республіканського рівня – київську, харківську, одеську.

Слово Нетішин почали з певними почестями промовляти 1994 року. Тоді вперше Руслан Задворний, а через рік-два  Роман Шашков, Сергій  Онищук,  Костянтин Врачов відзначились на європей­ських і  світових  форумах. Їх поїздки за кордон здійснювались на спонсорські кошти і пробивали вони «вікно у Європу» напівголодними, жили  у найгірших номерах і їздили у далеко не комфортабельних потягах.  Але хлопці вірили своєму тренеру, бо він ділив усі незгоди разом  з  ними і все робив, аби юнаки «вийшли в люди».

На минулому тижні вони зібрались разом, аби розділити радість спілкування з своїм тренером, подякувати йому за науку, відзначити славну дату 70-річчя боротьби самбо і 20-річчя тренерської діяльності їхнього наставника. Крім спортсменів у залі Палацу культури зібралась громадськість, представники влади, вдячні батьки. Від імені Хмельницької АЕС ювіляра привітав заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктор Андрійович Демидюк. Він поділився власними роздумами про розвиток самбо в місті і країні, про внесок ХАЕС у фізичне виховання молоді. Головне, пообіцяв, що буде завершено  ремонт  у приміщеннях  секції  самбо  у найстисліший термін.  Як ми  з’ясували, адміністрація дотримала слова і тренування  вже  проходять  у  відремонтованому приміщенні.

Заступник голови профкому Хмельницької АЕС Людмила Малько,  як  представник  власника  КДЮСШа, поздоровила ювіляра  і оголосила  про преміювання Геннадія Васильовича Горохова, а також групи тренерів секції самбо з нагоди ювілею.

Крім цього тренера КДЮСШа Руслана Задворного  відзначено знаком «Лицар спорту Хмельницької АЕС». Подарунки, грамоти, квіти  вручено  тренерам  Івану  Василь­чуку,  Дмитру  Бабійчуку,  Сергію Шершеню. Ювіляр попросив піднятись на сцену  усіх, хто підносив славу Нетішина, хто заслужив на оплески городян. Два десятки найвправніших атлетів стали поруч з наставником, аби засвідчити йому шану і повагу. Присутні аплодували і майстрам єдиноборств, і артистам, які прикрасили  своїми  виступами  цю урочистість.

Зрештою під час кулуарного відзначення 20-річчя самбо у Нетішині колеги по роботі відзначили, що КДЮСШа має школу Горохова. Якщо інші секції стануть «іменними», це буде тріумф нетішинського спорту.

Багато гарних слів на адресу свого наставника висловили Руслан Затворний, Роман Шашков, Дмитро Бондарук. Спогадами про початок роботи з Геннадієм Васильовичем поділились колишні директори школи Михайло Трофимчук та  Галина Бабаєва. Звичайно, славу і клопоти сьогодення ділить нинішній керівник КДЮСШа Валерій Кравчук. Коли у ювіляра один з присутніх запитав про плани на майбутнє, він скромно зауважив, що ось «вашого сина виведу у майстри», підростають молодші хлопчики…

Зростання вам, тренере, разом з учнями.

Віктор Гусаров

грудень 2008