28 листопада на Хмельницькій АЕС під головуванням президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського відбулась робоча нарада з виконання підготовчих заходів до початку спорудження енергоблоків №№3 і 4 Хмельницької АЕС.

В ході наради розглянуто питання: про хід виконання протокольних рішень Плану підготовчих заходів до початку будівництва енергоблоків №№3 і 4 ВП ХАЕС, запланованих на IV квартал 2008 року; результати порівняльного техніко-економічного аналізу  турбінної установки (ТУ) Ленінградського металічного заводу і ТУ «Турбоатом»; стан робіт з підготовки документації (програм, методик) і виконання робіт з обстеження обладнання, встановленого на енергоблоках №№3, 4 і складах УВТК; стан виконання заходів науково-технічної і проектно-конструкторської підтримки ядерно-енергетичного комплексу у відповідності з «Планом заходів на 2008-2010 роки з реалізації енергетичної стратегії»; стан розробки тех­ніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків ВП ХАЕС тощо. Крім того, обговорювалось формування планів і завдань на грудень.

Після наради відбулась прес-конференція для журналістів регіональних ЗМІ. В ній брали участь президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, голова Хмельницької обласної ради Іван Гладуняк, директор ВП ХАЕС Микола Панащенко. Починаючи спілкування з журналі­стами Юрій Недашковський розповів наступне.

– Тепер у нас є бачення дій і заходів, які ми повинні виконати у найближчі три роки, аби завершити підготовчий етап і, починаючи з 2011 року, перейти в фазу активного будівництва третього і четвертого енергоблоків. Якихось невирішених, чи принципово важких питань, з яких ми не бачили б виходу, немає. Ми змушені врахувати також те, що, як і весь світ, нас не оминула фінансова криза. Через те, що сьогодні не працюють основні і досить потужні споживачі електроенергії, суттєво зменшилось енергоспоживання. У цілому в енергосистемі України недовантаженими є потужності, здатні виробляти 2600 мегават. В ході робочої наради обговорювалось, як позначиться криза на планах будівництва енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Я доповів колегам про те, що у вівторок відбулася нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з питання розвитку інфраструктурних проектів у державі, які дозволять мінімізувати наслідки фінансової кризи і швидше її подолати. Розбудова енергетичних об’єктів, насамперед, атомної та добувної промисловості, будівництво магістральних, розподільчих енергетичних мереж віднесені до цих інфраструктурних проектів. Їм буде надаватися               державна підтримка. Також ми  оцінили, скільки потрібно коштів на підготовчий етап та обговорили ряд інших важливих питань. Я задоволений результатами проведеного засідання.

Чи позначилась криза на планах і ході підготовчого періоду спорудження енергоблоків?

– План підготовчого періоду був затверджений ще до початку фінансової кризи. Це реальні технологічні терміни, у які можна завершити підготовчий період. Нагадаю, що нами заплановано було розробити техніко-економічне обґрунтування, провести громадські слухання, консультативний референдум, підготувати основні проектні рішення, пройти всі необхідні експертизи (екологічну, ядерно-радіаційної безпеки та ін.), розгорнути будівельно-монтажний комплекс. На існуючих конструкціях необхідно відновити їх працездатність – обновити, законсервувати, а ті, які пошко-джені, – демонтувати. Криза на              цьому етапі не позначилась, але на планах будівництва вона може                       суттєво позначитись. Уже тепер діють диспетчерські обмеження, коли блоки не працюють, а людям заробітна плата виплачується справно. Це змушує суттєво коригувати фінансові плани, бо в них не було враховано зменшення енергоспоживання і відповідно менший рівень надходження коштів. Уже тепер ми складаємо уточнений  баланс на наступний рік, у якому враховано зменшення виробітку електроенергії і надходжень грошових коштів. Я, як керівник                  компанії, буду відстоювати, щоб статті, які стосуються фінансування                 підготовчого періоду будівництва третьо­го та четвертого енергоблоків залишились незмінними. Цілком  усвідомлюю, що необхідно буде  шукати статті, з яких ці кошти мають взяти.

– Коли конкретно почнуться будівельно-монтажні роботи на майданчику третього та четвертого енергоблоків?

– Роботи, які можна назвати будівельними, вже розпочалися. Це лише маленька частина тих робіт, яка стосується оновлення праце­здатного стану вже існуючих конструкцій. Стабілізацію та демонтаж виконують підрядні організації,                                     з якими на тендерній основі комісією, яка працює на Хмельницькій АЕС до моменту вибору основного підрядника, укладено відповідні  договори. На третьому енергоблоці ХАЕС триває зачищення, ґрунтування та фарбування металевих конструкцій на таких об’єктах, як блочна насосна станція, дизельна електростанція, система безпеки, естакада  технологічних трубопроводів тощо. Паралельно відкачують воду з так званих мінусових відміток  машинного залу і реакторного відділення блока.

Реальні будівельні роботи розпочнуться тоді, коли ми побачимо проектні контури. Найближчим                 часом російська компанія передасть всі проектувальні матеріали на реакторне відділення нашому теперішньому генеральному проектанту київському «Енергопро­екту». Спеціалісти детально вивчать документацію і на її підставі  буде розроблена робоча доку­ментація, яка дозволить приступити до окремих видів робіт – демонтажу чи спорудження конструкцій. Але і це ще не буде активна фаза                                            до­будови. Наголошу, що вона                                  по­чнеться лише після прийняття              Верховною Радою України відпо­відного Закону. Тоді піде фінансування активної частини будів­ни­­­- цтва. Ми плануємо, що це станеться на початку 2011 року. До цього                          часу маємо пройти всі необхідні   процедури, а поки що будівельників ми будемо залучати тільки до робіт підготов­чого характеру – ремонтно­-відновлювальних, демонтажу, додатко­вого монтажу деталей  окремих конструкцій тощо.

– Скажіть, який тепер, на Вашу думку, стан місцевих будівельних організацій, і чи здатні вони спорудити такі складні і відповідальні  об’єкти, як енергоблоки атомної станції?

– На жаль, сьогодні в Україні немає таких потужних будівельних організацій, які були б здатні побудувати енергоблок, як кажуть, з            нуля під ключ. Немає нині з кого вибрати генерального підрядника.

При всій повазі до УБ ХАЕС, яке тут побудувало вже два енерго­блоки, до інших будівельних організацій, всі функції генерального підрядника будівни­цтва енерго­блоків атомної станції вони не потягнуть. Звичайно, ми завантажимо весь їх потенціал, дамо багато роботи, але функції генерального підрядника будуть поді­лені між кількома потужними будівельними організаціями.

Нагадаю, що в рамках вимог  чинного законодавства, ми будемо проводити тендери, робити конкурсний відбір, аби всі організації, монтажники, будівельники, насамперед місцеві, були завантажені роботою. Ми порахували, що на пік активної фази будівництва блоків - згідно з нашими планами це будуть 2012-2014 роки - за нормативами потрібно буде залучити більше 5 тисяч спеці­алістів. З нашого регіону можна до роботи залучити трохи більше  2,5 тисячі спеціалістів. Звісно, цього  недостатньо, і ми будемо шукати спеціалістів у інших, більш відда­лених регіонах.

– Нещодавно у одній з програм телебачення прозвучало повідомлення, що в зв’язку із економічною кризою, через зупинку металургій­них підприємств виникла загроза зупинки блоків на атомних стан­ціях­.

– Поза сумнівом, криза відчутно вплинула і на атомну енергетику. Споживання електроенергії тимчасово суттєво зменшилось. Від повід­но ми змушені обмежити її  виробництво. Тепер, образно кажучи, два з половиною блоки-мільйонники не працюють. Один із               енергоблоків  на  Запорізькій АЕС зупинено на холодний резерв. Інші, крім  другого на ХАЕС, працюють в режимі диспетчерських обмежень. Ще раз повторю, що це тимчасове явище. Коли промисловість запрацює на повну потужність, ми маємо  забезпечити її необхідною кількістю електро­енергії.

– Як просувається підготовка до громадських слухань та консультативного референдуму?

– З обласною владою у нас є спільне бачення щодо майбутнього­ будівництва блоків на ХАЕС. Немає сумніву, таке будівництво вкрай потрібне. Спільно ми намітили заходи,­ які у 2009 році будемо реалізовувати. Спочатку пройдуть громадські слухання, метою яких є надання людям, які проживають поблизу майбутнього будівельного майданчика, чіткої і достовірної інформації про майбутнє будівництво, безпеку діяльності споруджуваних об’єктів тощо. Ми будемо ґрунтовно відпо­відати на запитання громадян, прислуховуватися до їх думки. Лише після цього буде проведено консультативний референдум. 

–  Між обласною владою і ДП НАЕК «Енергоатом» найближчим часом буде підписано угоду про  проведення дорадчого консультативного референдуму, – продовжує розмову Іван Гладуняк, голова Хмельницької обласної ради. Громад­ські слухання будуть проведені у повній відповідності з україн­ським законо­давст­вом. Із задоволенням відзначу, що  обласна влада і ДП НАЕК «Енергоатом» працюють, як одне ціле. Для Хмельницької області та й навколишніх територій бу­дівництво нових блоків на ХАЕС надзвичайно вигідне. Це розвиток соціальної інфраструктури, нові  робочі місця і таке інше. Не зважаючи на кризу, ми маємо виконати всі заплановані заходи, почати   будівництво блоків і  все завершити пуском нових потуж­ностей на Хмельницькій АЕС. Я впевнений, що найбільші фінансові витрати, а відповідно і най­складніша робота, будуть здійснюватись вже у період економічного підйому.

грудень 2008