В останню п’ятницю грудня на Хмельницькій АЕС відбулося чергове засідання оперативного штабу з питань розгортання підготовчих робіт зі спорудження третього і четвертого енергоблоків. Головував на ньому президент енергокомпанії Ю.О.Недашковський, котрий по завершенні наради зустрівся з журналістами  місцевих і регіональних засобів масової інформації.

- Ми підвели підсумки зробленого та проаналізували виконання рішень своїх попередніх засідань, - зазначив  Юрій  Олександрович.  - Я задоволений тим, як розгортаються роботи на майданчику ХАЕС, хоча і йдуть вони повільно. Але крок за кроком ми набираємо темпи і це, на мою думку, дає підстави вважати, що робота стане незворотньою, блоки добудуємо у заплановані строки.

На відміну від готовності атомників хоч сьогодні приступити до масштабних робіт, немає такої єдності дій й оперативності в інших інституціях, на яких лежить нормативно-правове забезпечення цього будівництва. Зважаючи на втрачений час, зокрема 2007 рік, який у цьому сенсі виглядає прожитим марно, прийняття окремих вирішальних законодавчих актів просто таки провалюється. Атомники наполегливо працюють над узго­дженням певних розбіжностей з міністерствами і відомствами з тим, щоб до кінця 2008, а в крайньому випадку на початку 2009 року, була прийнята відповідна Постанова уряду і ми мали чітке визначення та нормативні підстави для конкретних дій: виконання підготовчих робіт, а починаючи з кінця 2010 – початку 2011 року, розгортання активної фази будівництва.

Непростим для компанії був рік, що минає, особливо його перша половина. Але, здолавши «екватор», ми не тільки виправили ситуацію, але зуміли вийти на кращі показники, ніж у попередні періоди. Достойно витримали серйозний виклик, яким стало важке пошко­дження електрогенератора на другому енергоблоці, що призвело до його тривалої зупинки.

Колеги по галузі електроенергетики, за словами Ю.О.Недашковського, не вірили, що атомники зможуть впоратися з такою непередбачуваною ситуацією і тими планами, які перед собою поставили.

- Але ми впоралися, і до початку осінньо-зимового періоду «зібрали» всі енергоблоки, успішно завершивши в тому числі ремонтні роботи на Х/2, розпочали масштабні заходи з модернізації нашого парку проблемних турбогенераторів (йдеться про п’ять швидкохідних машин, які працюють на: ХАЕС - 2, РАЕС - 2, ЮУАЕС - 1). Завдяки потужному фінансуванню ми зробили в цьому напрямку суттєвий крок вперед, і з впевненістю дивимося в майбутнє.

Аналізуючи прожитий рік, зухвало було б заявляти, що вдалося виконати все задумане. Але ключові моменти у наших планах  реалізувати пощастило.

Серйозним проривом назвав президент зрушення в питанні майбутнього недобудованих енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Перші рішення прийнято, тип реакторної установки визначено, маховик за­крутився та набирає обертів і його вже ніщо не зупинить.

Так само багато зроблено з реалізації іншого важливого проекту – спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, одним із користувачів якого буде і Хмельницька АЕС. Вже повністю завершено експертизу техніко-економічного обґрунтування та отримано всі колективні висновки, є всі підстави для того, аби найближчим часом відбулося схвалення цього рішення на урядовому рівні. Паралельно, аби надолужити раніше допущені відставання, в компанії працюють над іншим проектом, що дозволить вже в 2009 році розпочати виготовлення до­слідних  зразків  контейнерів, які будуть  використовуватися   для   зберігання ВЯТ. Ці кроки – страте­гічне завдання не тільки для самої компанії «Енергоатом», а  й всієї держави,  оскільки вона зменшує залежність від монопольного постачальника послуг.

Вдалося зробити дуже серйозний крок у напрямку диверсифікації постачання ядерного палива – весною підписано контракт на постачання трьох паливних перевантажень з компанією «Westinghоuse». Тобто Україна матиме альтернативного постачальника, окрім того в подальшому продовжуватиметься робота  над  створенням у себе власного  виробництва ядерного палива.

На запитання журналістів, чи, посилаючись на світову фінансово-економічну кризу, Росія не зробить дорожчим ядерне паливо, Юрій Олександрович запевнив, що цього  не відбудеться,  оскільки маємо підписану з сусідньою країною методику розрахунків ціни, яка формується і залежить від того, як коливаються ціни на складові виробництва ядерного палива. Серед них «погоду роблять» урановий концентрат, конверсія, ізотопне збагачення урану. Ціна на природний урановий концентрат, наприклад, суттєво впала, за прогнозами в 2009 році очікується значне подешевшання ядерного палива. Але… Можна було б від душі порадіти цьому, якби не різкий обвал гривні, що спостерігався в грудні. За збереження того курсу долара по відношенню до української валюти, який був  наприкінці  року, зниження ціни на ядерне паливо буде  знівельовано. І фантастичної економії, на яку могли б сподіватися за умови стабільності  курсової  політики,  годі чекати.

Якщо ж говорити про фінансово-економічну кризу, яка охопила світ, серйозно зачепила вона й нашу галузь. Скоротили виробництво, або й зовсім зупинилися досить енергоємні підприємства, які були основними покупцями товарної продукції енергетиків. Не зі своєї вини галузь не працює на повну потужність – один енергоблок нині в холодному резерві на Запорізькій  АЕС,  з обмеженою потужністю працює  Південно-Українська АЕС. Не маючи збуту, не виробляємо того обсягу електро­енергії, який нам під силу. Відтак і менше заробляємо. Але попри ці негаразди, компанія виконала всі основні зобов’язання із забезпечення виробничих програм, соціального розвитку, виплат заробітних плат і премій. Сплачено усі податки, до речі, у 2008 році – рекордно велику суму. НАЕК увійшла в десятку кращих платників податків і отримала відповідні нагороди від державної  податкової  адміні­страції України.

Позитивним результатом минулого року називає президент «Енергоатому» зменшення кількості порушень у роботі АЕС, а ті, що виникали, оцінювалися нульовим рівнем, відтак не вплинули на безпеку і не несли загрози довкіллю. У 1,5 раза зменшилась  в порівнянні з аналогічним періодом 2007-го кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, що також не менш важливо.

Не оминув Юрій Недашков­ський проблемних питань, які чекають вирішення, і фахівці продовжують над цим працювати. Не вдалося компанії виконати заплановані показники з введення  житла і передачі його персоналу. Проблематичною, зокрема, стала передача нашим людям будинків покращеної конструкції, оскільки на рівні урядової постанови діє заборона на відчуження цього майна. Цілий рік потрачено безрезультатно на «війну» з чиновництвом, але справу так і не вдалося зрушити з місця, незважаючи на прямі протокольні доручення Прем’єр-міністра.

Невирішеним залишився ряд питань, що стосуються розвитку ядерно-промислового комплексу, передусім, нарощення видобутку уранової сировини. Багато сподівань пов’язували  з Новокостянтинівським  родовищем,  найбагатшим у Європі,  до речі. На жаль, за планами  капітальних  інвестицій  допущено гальмування, є там проблема з Ген­підрядником, який, просто кажучи, зірвав виконання передбачених робіт.

Не все гладко зі своєчасним введенням в експлуатацію третього гідроагрегата Ташлицької ГАЕС. Дуже пізно, тільки у вересні, з’явилися бюджетні кошти, далі тривали тендерні процедури, що також вимагало тривалого часу. Тепер є загроза, що навіть попередні авансові платежі зробити не встигнемо.

- Міг би цей ряд досягнень і недоліків значно продовжити, - каже Ю.О.Недашковський. – За обома напрямками можу багато сказати й подискутувати, головне, що є хороші зрушення вперед, направлені на розвиток нашої галузі. А відтак і на добробут людей, котрі в ній працюють, набираючись впевненості в майбутньому – соціальні потреби персоналу будуть відповідним чином гарантовані. Атомна енергетика має перспективу, вона сприятиме виходу України з кризи, гарантуючи стабільне енергозабезпечення. На недоліки очі не закриваємо, і активно працюємо над їх усуненням. Скажу так, яким би прикрим не був ось цей високосний рік, пам’ятаймо про нього з добром, і налаштовуймось на краще.

Спілкувався з журналістами на прес-конференції і генеральний директор Хмельницької АЕС М.С.Панащенко.

- Роботи на третьому і четвертому енерго­блоках починаються досить важко, - сказав він. – Мораторій не просто зупинив будівництво, усі споруди, конструкції, обладнання на довгі роки були залишені напризволяще. І тепер доводиться робити те, що мало б бути виконане тоді – консерваційні заходи. Але ми не можемо діяти без наявності відповідних нормативних документів, прийняття яких затягується в часі.

Рук не опускаємо та наполегливо працюємо над якомога оперативнішим вирішенням цих проблем. Всі структури АЕС включилися в роботи підготовчого етапу на 3 і 4 енергоблоках. Маємо вже підготовлений інформаційний бюлетень для проведення громадських слухань, їх належить провести в ІІІ кварталі 2009 року. Ще до кінця грудня почнемо розсилати для озна­йомлення інформаційні матеріали в райдержадміністрації зони спостереження та ОДА Хмельниччини і Рівненщини.

Нам знайомий і зрозумілий пакет питань, які хвилюють громадськість, будемо вичерпно та доступно інформувати про свої позиції за кожним  напрямком.  Найбільш  актуальним залишаються – гарантія компенсації ризику, фінансова підтримка соціально-екомомічного розвитку прилеглих територій. Вже в січні має відбутися нарада в НАЕК «Енергоатом», на якій визначимо  точні параметри наших дій за цим напрямком у 2009 році. Впевнений, що за такого підходу, зможемо провести громадські слухання достойно. Насправді, це нелегка робота. Але і Хмельницька АЕС, і компанія  «Енергоатом» готові до неї, як і до співпраці з усіма громад­ськими організаціями.

Ольга Сокол

січень 2009