Ця тема не втрачає актуальності  ні з настанням нового року, ні від зміни погоди чи будь-яких інших чинників, впевнено посідаючи першість у всіх  випусках новин, політичних дебатах, приватних розмовах. Ще б пак, адже тарифна політика однаково зачіпає що пересічного громадянина, що підприємця, що державні структури. І будь-які зміни в ціні на продукцію чи послуги в сторону збільшення ніколи не проходять тихо та сумирно за цілковитої згоди усіх суб’єктів процесу. Виробники та постачальники посилаються на економічну необхідність, бо ж працювати собі у збиток занадто велика розкіш, споживачі, особливо з числа тих, хто має мізерні статки, вказують на неможливість витримати додаткові фінансові навантаження, після чого на життя залишається дещиця. Ситуація зі зростанням тарифів набула в Україні перманентного характеру, докотилася вона й до нас. Під завісу минулого року постало питання про підвищення плати за технічне обслуговування будинків, а вже в нинішньому – за комунальні послуги. Фахівці стверджують, що в обох випадках місто на фоні інших населених пунктів виглядає, якщо і не в абсолютно виграшному становищі, все ж нарікати на непомірні тарифи йому  не  випадає. Втім, можливе  зростання,  звісно ж  мало  кого  тішить.

 Так от, про комунальні послуги. Необхідність перегляду тарифів, за словами начальника комунального господарства С. В. Сніщука, випливає з постанови НКРЕ від 25 грудня минулого року «Про затвердження тарифу ДП НАЕК «Енергоатом» на виробництво теплової енергії, виробленої на АЕС».

- Дотепер він складав  22 гривні  (без ПДВ)  за 1 Г/кал, - каже Сергій Володимирович. – Виходячи з прийнятої постанови, цей показник становитиме 24.05 грн., з ПДВ – 28.86 грн. Керуючись такою ціною, і зроблено відповідні розрахунки на постачання тепла і гарячої води мешканцям Нетішина, що в порівнянні з нині діючими тарифами збільшуються приблизно на 10%. Нарахування за опалення здійснюється за фактичним відпуском теплоенергії та згідно з будинковими питомими витратами тепла на 1м2 опалювальної площі.

Нижче подаємо таблиці зі схемою визначення вартості кожної наданої послуги. Зазначимо лиш, що за холодну воду та водовідведення наразі платитимемо, як і раніше, тут тарифи залишаються попередніми. Хоча керівник комунального господарства не виключає в найближчому часі перегляд тарифів на комунальні послуги: водопостачання, водовідведення та теплопостачання. Тому що фактичні витрати, які ВП ХАЕС несе на виробництво одного  1м3 води, прийняття 1м3 каналізаційних стоків та на виробництво і передачу 1 Г/кал теплоенергії, не покриваються діючими тарифами.   Коли це станеться, прогнозувати не береться,  так  само як утримується від зазначення конкретної дати введення нових тарифів. Так як згідно з законодавством повноваження зі встановлення тарифів на компослуги належать органам місцевого самоврядування. Тобто виконавчий комітет міської ради має розглянути та затвердити тарифи, оприлюднити їх у ЗМІ, провести громадські слухання.

Журналісти поцікавилися у С.В.Сніщука ситуацією зі сплатою за комунальні послуги загалом. Боржників чимало, тільки таких, що винні комунальному господарству понад 300 грн., 400 чоловік, загальна сума боргу споживачів складає більше 500 тисяч гривень. Профілактична робота не завжди ефективно впливає на неплатників, і комунальники вимушені вдаватися  до  більш  жорстких заходів.  Судові  позови до особливо злісних боржників чекають свого розгляду.                        

Ольга Сокол

№3, 2009