На телестудії «Поділля-Центр» відбувся прямий ефір за участю керівників енергетичних об’єктів області. З-поміж інших у теледебатах брав  участь і генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. На запитання, чи  спроможна  атомна  енергетика,   враховуючи нинішній розвиток  подій, виступити в  якості  замінника замість газового енергопостачання, керівник ХАЕС відповів, що не в його компетенції займатись перерозподілом енергетичних сфер. І  це не зовсім правильно, зважаючи на залежність теплових, атомних та гідро­станцій одне від одного.

Микола Сергійович зауважив, що  ХАЕС працює у базовому режимі і випускає продукт, який миттєво споживається населенням і підприємствами. Минулого року це було понад 12 мільярдів кіловат-годин. При цьому Хмельниччина спожила  п’яту частину від цієї продукції. Тобто ще чотири області з таким самим потенці­алом завдячують життєдіяльності саме ХАЕС.

ХАЕС працює у базовому режимі і не може обійтись без теплових та гідроелектростанцій, адже саме вони знімають так звані пікові навантаження в енергомережі. Прогресивним вважає керівник  станції  напрям  розвитку  гідроакуму­люючих станцій, які знімають нічне  пікове навантаження. Він відзначив, що ідея електроопа­лення дуже прогресивна і має право на життя, але без відповідного обладнання електромереж трансформаторними підстанціями не спроможна бути реалізованою.

Принаймні в старій частині міста Нетішин вчасно відмовились від  газопостачання і за допомогою «Хмельницькобленерго» здійснили реконструкцію  енергомереж,  яка  дає  можливість споживачам підключати необхідну кількість електроприладів,  у тому числі і на обігрів помешкань.

Микола Сергійович бачить можливість передачі  електроенергії навіть в Польщу, куди з радянських часів прокладено  лінію 750 кіловольт.  Потрібні  лише домовленості  на найвищому рівні, аби такий проект почав діяти.

Далі генеральний директор повідомив, що компетентні перевірки, зокрема місія ОСАРТ, засвідчили, що процес виробництва електро­енергії на ХАЕС відповідає більше як на 95 відсотків міжнародним стандартам. Генеральний  директор  станції   зазначив, що завершення спорудження  третього і четвертого  енерго­блоків  –  пріоритет для колективу ХАЕС і ці блоки потрібні  для  майбутнього, коли очікується підйом  виробництва  в  Україні.  «Ми оприлюднили  «Заяву про наміри» і  цього року проведемо  громадські слухання з добудови означених енергоблоків. Вважаємо, що нас підтримають у намаганні бути корисними для суспільства» - сказав Микола Панащенко.

Керівник «Хмельницькобленерго» О.Л.Шпак доповнив слова Миколи Сергійовича роз`ясненням, як  передається і розподіляється  електроенергія в певний період доби, що зроблено підприємством, аби пілотні проекти з енергообі­гріву стали реальністю.

Віктор Гусаров

 №3, 2009