Фотографія з приходом цифрових технологій  стала доступною для пересічного громадянина. Клацнув затвором,  і отримуєш електронне зображення, яке тобі залюбки віддрукують у майстерні. Ти – митець!

Все  дуже просто.  І надто складно. Адже вашу фотографію похвалить хіба що дружина, а от  за іншу солідне видання відвалить тисячу, а то й півмільйона доларів.

В чому ж різниця? В журналістиці – відтворення історичного моменту, у художній фотографії – новизна підходу до зйомки об’єкта… І так далі, і тому подібне. Приміром,  один  розумник додумався сфотографувати канцелярські скріпки у воді і став дипломантом престижного фотоконкурсу. А кореспондент провідної американської газети додав за допомогою «фотошопу» диму в кадр обстрілу афганського селища і… поплатився роботою та повагою колег. Отож, фотомистецтво – це…

Завітайте в галерею «Арт-пласт», де Андрій Мананніков, Вадим Мацюк, Мар’ян Гундер, Сергій Лінчук, Тарас Терлецький, Сергій Остапчук, Павло Мороз та Микола Жебель, Андрій Присяжнюк, Володимир Ващенко представили власні фотороботи на суд глядача. Тут є пейзажі і портрети, репортажні знімки і фотоузагальнення, пошуки колориту і форми, віддзеркалення побуту тощо. Не забереш від представників цього своєрідного бієнале, що виставка – не нагромадження добротних за технікою знімків, а колоритний згусток робіт, просякнутих пошуком власного погляду на світ. Власне, назва фотоклубу - «Точка зору» - претендує на наявність певних уподобань і поглядів у представників цього зібрання. Можна зауважити, що перший млинець не зіпсовано чудернацькими витівками, модернізмом, зарозумілістю. Поміркованість у кольорах, простота сюжетних ліній і образність присутні у багатьох роботах. Сподобалась жінка в білому на фоні білих колон якогось храму, дівчинка з лялькою, сумна, як і її «вихованка», пастельні пейзажі. Як на мене, надзвичайного  символізму  набув  знімок крейсера «Аврори», над яким синім високим  гаслом зависла лейба «Газпрому».

Серед авторів виставлених робіт організатор фотоклубу Андрій Мананніков, який років три тому представляв персональну виставку. В архіві маю його фотографії Санкт-Петербурга з висоти пташиного польоту. Автор і цього разу намагався зберегти набрану висоту і в ряді робіт це йому вдалось.

Присутні на відкритті виставки мали можливість скласти власну оцінку побаченого. Директор краєзнавчого музею Оксана Кононюк висловила спо­дівання, що за якийсь час в місті з’явиться власна фотогалерея і наша «Точка зору» буде сприйнята сотнями і тисячами поціновувачів.

На відкритті звучали мелодії у виконанні Юлії  Горбової, Яніни Білик та Ірини Франко, звучали пісні у виконанні учасниць вокальної студії «Роксолана».

Віктор Гусаров

 №3, 2009