На другому енергоблоці тривають роботи  впровадження систем діагностики в складі локальних систем діагностики, які знаходяться у дослідній експлуатації. По закінченню ремонтної кампанії планується ввести у промислову експлуатацію комплексну систему діагностики з обчислювальною мережею діагностики та моніторингу для АЕС з реакторною установкою типу ВВЕР-1000 (КСД), систему віброконтролю та діагностики голо­вних циркуляційних насосів (СВКД ГЦН) та систему діагностики залишкового ресурсу (СДЗР). На етапі дослідної експлуа­тації перевірено роботу об­ладна­ння, повноту та функціональ­ність програмного забезпечення. Під час планової зупинки енергоблока, як останній етап дослідної експлуатації, буде проведено метрологічну атестацію СВКД ГЦН, що можливо лише на зупиненому енергоблоці.

Крім того продовжуються роботи з впровадження систем вібродіагностики реакторної установки (СВДРУ), системи виявлення вільних та слабо закріплених предметів (СОСП), системи внутрішньо-реакторної шумової діагностики (СВРШД) та системи контролю просочування теплоносія першого контуру (СКПТ). СКПТ вже пройшла попередні заводські випробування, а інші системи знаходяться на етапі підготовки до заводських випробувань, які заплановані на середину лютого. Після випробувань обладнання надійде на майданчик ХАЕС для монтажу на запроектованих місцях. Зараз спеціалісти цеху налагодження та випробування устаткування готують документацію на введення цих систем у дослідну експлуатацію.

- Реконструкція і модернізація другого енергоблока, - розповідає начальник лабораторії систем технічної діагностики цеху налагодження та випробування устаткування В.Г.Сосновських, - проходить згідно з «Графіком реалізації заходів модернізації «після пуску» з метою підвищення безпеки та надій­ності 2-го енергоблока ВП ХАЕС». Впровадження нових систем діагностики дозволить підвищити безпеку його експлуатації. Цьому сприятиме можливість безперервного контролю за технічним станом основного обладнання                 реакторної установки (корпус реактора, головні циркуляційні трубопроводи, компенсатор тиску,  головні циркуляційні насоси та ін.). Технологічні заходи допоможуть своєчасно виявляти різні аномалії та дефекти в роботі устаткування.

- Хто є виробником обладнання систем діагностики?

- Мені приємно констатувати, що таке важливе для безпеки АЕС обладнання постачають саме вітчизняні підприємства, такі як ЗАТ «СНВО Імпульс» та ЗАТ «НДІ «Техно­стандарт». Великі переваги нових систем в тому, що прогнозна інформація, яка буде від них надходити, дозволить в подальшому перейти на ризик-орієнтований підхід до ремонту обладнання, що зменшить витрати на ремонт та простої енергоблока, а також дасть можливість збільшувати коефіцієнт використання встановленої потужності.

Олександр Шустерук

№6, 2009