13 лютого на Хмельницькій АЕС відбулася робоча нарада з виконання підготовчих заходів до початку спорудження енергоблоків № 3,4 Хмельницької АЕС. У її роботі взяли участь президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, заступник віце-президента з нових   проектів НАЕК «Енергоатом»  Володимир Бронніков, генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко, народний депутат України Сергій Тулуб, голова обласної ради Іван Гладуняк, а також представники енергокомпанії,  керівники підрозділів ХАЕС.

На початку наради президент ДП НАЕК «Енерго­атом» Юрій Недашковський повідомив: «Було засідання урядового комітету з економічних питань, на якому розглядався проект постанови уряду про першочергові заходи з відновлення будів­ництва третього та четвертого енергоблоків. Доля цього документа була непростою. Тривалий час ми не могли одержати узгодження ДКЯРУ. Були й претензії Міністерства фінансів України до питань вибору реакторної установки, вибору генерального проектувальника. З доопрацюваннями даний проект постанови буде винесений на засідання уряду».

Юрій Олександрович також окреслив основні напрями, за якими буде проводитись послідовна і планомірна робота. Він акцентував увагу на необхідності проведення всіх процедур на законодавчому рівні, які дадуть можливість повноцін­но розпочати завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. У цьому він сподівається на підтримку депутатського корпусу. Народний депутат Сергій Тулуб запевнив, що зробить все можливе для того, щоб сприяти швидкому прийняттю всіх необхідних рішень.                За словами Юрія Недашковського, саме досвід Сергія Тулуба, який під час пуску другого енергоблока ХАЕС та четвертого енергоблока РАЕС був президентом ДП НАЕК «Енергоатом», стане у пригоді зараз.

На сьогоднішній день на 3-му та 4-му енергоблоках ХАЕС виконано роботи з обстеження стану будівель та споруд. В цілому вони знаходяться у задовільному стані, виявлені дефекти підлягають ремонту. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко проаналізував хід  виконання робіт з обстеження обладнання на третьому та четвертому енергоблоках. До цього процесу згодом буде також залучено ВП «АРС». Здійснюється підготовка тендерної документації з вибору підрядника для розробки програми робіт з інтеграції обладнання. Микола Сергійович навів конкретні приклади основних робіт, які проводяться на третьому та четвертому енергоблоках. Великий перелік складає відновлення антикорозійного покриття металевих конструкцій.

У своєму виступі Володимир Бронніков окреслив основні напрямки підготовки до завершення будівництва. За його словами, важливим є те, що вже визначений тип ректорної установки для третього енергоблока. Вона матиме                                                50-річний робочий цикл і буде відповідати між­народним стандартам. Показовим є те, що для оснащення третього енергоблока вирішено використовувати обладнання вітчизняних виробників, зокрема турбінну установку та автома­тичну систе­му управ­ління технологічними процесами. Подібне устаткування, яке виробляє підприємство «Радій», успішно функціонує на другому енергоблоці ХАЕС. Його аналогами цікавляться й зарубіжні партнери.

Володимир Бронніков  переконаний, що коли розпочнеться фінансування добудови третьог­о та четвертого енергоблоків, проблем із кваліфікованими будівельниками не буде. Сьогодні проводиться робота з багатьма організа­ціями, які зацікавлені брати участь у роботах на проммайданчику ХАЕС. Але перевага буде надаватись тим, хто має досвід у спору­дженні нових енергоблоків.

Юрій Недашковський акцентував увагу учасників засідання на зваженому підході до виконання всіх підготовчих заходів згідно з затвер­дженим планом. На їх виконання цьогоріч передбачено 249 мільйонів гривень. Загалом вартість готового енергоблока  оцінюється у два мільярди доларів.

Під час проведення засідання велика увага приділялась роботі із громадськістю та владними структурами зони спостереження ХАЕС. У третьому кварталі заплановано провести громадські слухання і дорадчий референдум з  приводу ставлення місцевого населення до  завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. Владою Хмельницької та Рівненської областей вже сформовано плани заходів з покращення соцкультпобуту прилеглих до електростанції районів. На це передбачено витратити десять відсотків коштів від загальної вартості спорудження енергоблока.

Голова Хмельницької обласної ради Іван Гладуняк наголосив на важливості добудови та пуску двох енергоблоків для області.

- І мова тут не лише про соціально-економічну компенсацію від ризиків діяльності для населення районів, прилеглих до ХАЕС,- сказав він,- але й про роботу для будівельних, монтажних організацій, про те, що необхідно максимально використати і людський потенціал, і потужності підприємств, які розташовані на Хмельниччині.

Олександр Шустерук

№8, 2009