Днями на ХАЕС відбулась нарада за участю керівників організацій, які беруть участь у підготовці початку будівництва третього та четвертого енергоблоків. Про результати її проведення ми попросили розповісти віце-президента з нових проектів НАЕК «Енергоатом» Володимира Броннікова.

- 18 лютого Уряд прийняв постанову про початок робіт з добудови третього та четвертого енергоблоків, - розповідає Володимир Костянтинович. - Це велике досягнення. Для всіх стало очевидно, що на нових енергоблоках буде встановлена реакторна установка російського виробництва – ВВЕР-1000, а підготовчі  роботи  ми   можемо  розпочинати  зараз  з подальшим їх включенням до загальнокошторисних фінансових розрахунків. Сьогоднішня нарада була присвячена організації підготовчого періоду робіт. Спочатку ми повинні створити будівельну базу, щоб виконати передбачені проектом роботи. Про це була розмова з представниками будівельних і монтажних організацій, зокрема, і ВАТ «УБ ХАЕС». Ми обговорили проблеми, які сьогодні існують у їх виробничій діяльності і домовились про подальший розгляд пропозицій щодо участі у підготовці початку будівництва енергоблоків. Хочу наголосити, що для повноцінного ведення комплексу будівельно-монтажних робіт кожній організації потрібно мати не менше тисячі висококваліфікованих спеціалістів.  Існує зворотний бік медалі. Матеріально-технічна база більшості організацій формувалась ще у сімдесятих роках минулого століття і потребує термінового переоснащення. На це коштів у наших партнерів немає, ситуацію можуть ви­правити  інвестиції.  Але  поки що не  відпрацьовані  механізми  їх залучення.

Під час робочої  наради  ми  до­мо­вились  з  управлінням капітального будівництва ХАЕС протягом двох-трьох тижнів підготувати тех­нічне завдання, що дуже важливо для проведення чергової фази бу­дівельних робіт. На проммайданчиках недобудованих енергоблоків ми провели попередні обстеження і маємо дозвіл на проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Вже визначено, які будівельні конструкції можна замінити на нові. Принаймні у турбінному відділенні проведемо реконструкцію фундаменту для монтажу турбоагрегата, який надійде від харківських виробників.

Актуальним сьогодні є питання адаптації обладнання, яке було закуплено в минулі роки, і знаходиться на складах управління виробничо-технічної комплектації. Висновки будуть внесені до проекту, який розгляне  російський  постачальник реакторної установки.

- Цьогоріч на початок будівництва третього та четвертого енергоблоків передбачено виділити 249 мільйонів гривень. На що будуть витрачені ці кошти?

- Насамперед на розробку проектної документації. Визначено перелік ремонтно-відновлювальних робіт. До них будуть залучені органі­зації, які пройшли аудит. Скажу однозначно, що всі вони з Нетішина.

Олександр Шустерук

№9, 2009