Нещодавно лідери Єдиного Центру Острожчини провели зустріч з ініціативною групою з надання місту Острогу та  Острозькому району статусу зони ризику. Представники цього об’єд­нання занепокоєні наслідками, які несе жителям Острога та району наявність поблизу Хмельницької атомної електростанції. 

Небезпечними вважається не стільки  радіація, як те, що «Острог може бути затоплений водоймою, що охолоджує радіатори на АЕС». За словами керівника секретаріату Острозької міської організації Єдиного Центру Тараса Давидюка, «жителі Острожчини мають бути належним чином захищені».

Думається, кожен має належним чином бути захищеним, незалежно від наявності поруч будь-якого об’єкта. Приміром, всі, хто живе вздовж Дніпра, можуть бути занесені до зони ризику (маємо на увазі під зоною ризику саме зафіксоване в законі визначення – зона підтоплення), адже прорив Дніпровського каскаду за­грожує більш, як трьом мільйонам населення Укра­їни. Про це можна прочитати у будь-якому підручнику.

Звичайно, мова йде про пільги, які б мав отримувати житель зони ризику. Про це читаємо і в листі в редакцію «Замкової гори», підписаному 108 особами.

Вони бажають щоб місцевість, де вони мешкають, визнали зоною ризику, а відповідно до цього були надані певні пільги. Так от, визначення зони ризику не надає жодних  пільг населенню, хіба що податкових для певних категорій підприємств і підприємців. Інша ситуація із зоною спостереження. В першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект №2174 «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань со­ціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження підприємств з видобування уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами». За відповідне рішення проголосували 244 депутати з 444 зареєстрованих у залі. Вносяться зміни до законів «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про електроенергетику», «Про систему оподаткування».    Зокрема, пропонується здійснювати фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, з новоствореного спе­ціального фонду Держав­ного бюджету України за рахунок коштів, що надходять від підприємств з видобування та переробки уранових руд, експлуатуючих організацій (операторів) ядерних установок та сховищ для радіоактивних відходів, спеціалізованих підприємств з поводження з радіоактивними відходами, а також підприємств, які здійснюють будівництво таких установок.   Згідно із проектом, відрахування мають здійснювати до спеціального фонду Державного бю­джету  України: експлуатуючі організації (оператори) – за зберігання відпрацьованого ядерного палива у спеціалізованих сховищах та захоронення радіоактивних відходів; підприємства з видобування і переробки уранових руд – за одиницю реалізованої (переробленої) уранової руди; при бу­дів­ництві  нових  підпри­ємств з видобування та переробки  уранових руд, ядерних установок і об’єктів – у ви­значеному обсязі пропор­ційно до освоєних капітальних вкладень.   Змінами до Закону «Про систему оподаткування» передбачається запровадити новий вид збору - збір (обов’язковий платіж) до спеціаль­ного фонду Державного бю­джету України на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, від радіаційного впливу ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами. Щодо кон­кретного Костюка, Митрофанова чи Давидюка, то пільги  також  химерні. Лише в  разі  аварії наступають правові наслідки.

Напевно не кожен знає, що до небезпечних об’єктів (знаходяться під пильним оком МНС) в самому Острозі відносяться масло  та молокозавод, усі автоза­правки, певні медичні заклади тощо. А в широкому значенні цього слова дорога – найбільш небезпечний об’єкт будь-якого міста, бо щороку  на  автошляхах  держави гине населення цілого українського міста, такого як Острог.

Багато  працівників ХАЕС є мешканцями Острозького району чи ними були раніше, і вони знають не з газетних публікацій про екологічний стан у даному регіоні. За час експлуатації ХАЕС негативних наслідків на екологію даного регіону не виявлено.

Слід сказати, що багато країн повернулися обличчям до розвитку атомної енергетики. Услід за Білорусією фактично всі країни Балтійсько-Калінінград­ського регіону заявили про свої плани із розвитку атомної енергетики. Латвія, Литва, Естонія та Польща наголосили на необхідності побудови у регіоні АЕС. На даний час у Фінляндії будується новий блок на АЕС Олкілуото. В Швеції, яка в 90-х роках відмовилася від будівництва нових атомних потужностей, йде активна дискусія з приводу необхідності повернення на шлях атомного розвитку. За даними останніх опитувань 54 % шведів підтримує будівництво нових АЕС. В січні 2008 року Ліберальна партія Швеції заявила про те, що якщо не будуть побудовані в найближчий час  нові енергоблоки, Швеція не зможе скоротити рівень викидів оксиду вуглецю (CO2) в атмосферу. Причини тенденції наступні: навіть невеликі країни розуміють, що вибудовувати свою енергосистему на вуглеводній сировині безперспективно. Сьогодні це  невиправдано дорого, а через 30 років з вичерпанням сировини це стане для багатьох просто неможливо через відсутність того ж газу. Другий момент - сьогодні всі західні країни, включаючи Росію, затиснуті жорсткими обмеженнями з викиду парникових газів у атмосферу.

Навіть ті країни, які свого часу відмовилися від атомної енергії, як наприклад Італія і Німеччина, сьогодні переоцінюють свої погляди на ситуацію в енергетиці. Італія планує побудувати в себе АЕС до 2013 року, що говорить про те, що там за­кінчився 22- річний період відмови від атомної енергетики, який розпочався в 1986 році після проведення референдуму. Держави, які ніколи не були пов’язані з ядерною енергетикою, сьогодні йдуть на ринок  в  пошуках партнерів в галузі атомної енергетики. Це стосується Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, близькосхідних країн тощо.

Багато говориться про медичний аспект проблеми. Мовляв АЕС впливає на генетичний код, знищує націю тощо. Хотілось би не емо­ційного висновку, а наукових доказів. Аналіз частоти вроджених вад розвитку на тисячу народжених живими й померлими по регіонах України свідчить про незначні коливання цього показника протягом останніх років. Найбільшими ці показники залишаються в Хмельницькій (39%), Херсонській (38,7%), Волинській (36,5%), Чернівецькій (35,5%), Харківській (33,8%) і Львівській (34,3%) областях, а найнижчими - у Закарпатській (12,6%), Запорізькій (12,5%) областях й у Києві (7,4%). На Чернівеччині і Херсонщині немає АЕС, а Запорізька АЕС найбільша в Європі, проте в однойменній області генетичні модифікації чи не найнижчі в Україні. Згадували наші респонденти і Дубненщину, що на Рівненщині, мовляв там ситуація значно краща за Острог.

Щодо Дубненщини, то, як зауважив начальник обласного управління охорони здоров`я Віктор Кова­льов,  комісія фахівців обласного  УОЗ  визнала незадовільною роботу органів та закладів охорони здоров`я з виконання вимог програми  „Здоров`я нації” на 2002-2011 роки в Дубенському  районі, а  в  м.Дубно - недостатньою.

Валентин Васєчко, головний онколог Хмельницької області, констатував, що 12% померлих в області - це люди, причиною смерті яких стали онкологічні захворювання. На 60 осіб при­падає один онкохворий - такі невтішні показники по області. Щороку кількість онкохворих у світі збільшується на 0,8%. Як бачимо, це світова проблема. За останні 10 років захворюваність зросла на 24%. Серед причин онкологічної захворюваності лідирує зовсім не радіаційний вплив на організм людини - радіація бере на себе у цій проблемі всього 6,8%. Основна причина захворю­ваності нарак є паління (30%), неправильне харчування (35%), вплив ультрафіолетового випро­мінювання (6-8%).

Після детального аналізу показ­ників онкозахворюваності за ос­танні десять років по області зага­лом і по районах, прилеглих до ХАЕС, зо­крема, виявилось, що рівень захворюваності на рак у цих районах має абсолютно нижчі по­казники від середніх по Хмельниччині.

Як оцінюють ситуацію з онкозахворюваннями на Рівненщині, провідні спеціалісти обласних лікувальних закладів ділилися з журналістами ХАЕС, Нетішина, Острога, Гощі, Рівного у листопаді минулого року в Рівненському обласному спеціалізованому диспансері з радіаційного захисту населення. Прямого зв’язку між цими захворюваннями та впливом на погіршення здоров’я людей роботи атомної станції медики  не  бачать (детально у №47 «Перспективи» за 2008 р.)

Фахівцями підраховано, що імовірність раптової смерті від роботи 100 АЕС у 10 тисяч разів менша, ніж смертей у авіакатастрофах, і в 1 мільйон разів менше, ніж у автокатастрофах. Тобто причини смертності треба шукати не тільки в діяльності самої АЕС. Але повернемось до зони ризику і можливості прориву дамби.

Скільки вже було різних статей на тему р. Горинь, водойми-охолоджувача ХАЕС, рибних запасів та інше.  Спочатку писали, що у криницях зникла вода, згодом змінили тему і заговорили  про підтоплення будинків. Жодного разу за всі роки експлуатації ХАЕС не було ніяких непланових  відхилень  у  функціонуванні  дамби. Це засвідчено усіма контролюючими органами і, найголовніше, системою моніторингу функціонування  ставка-охолоджувача.  Якщо  йти за принципом, а як би чого не сталось, то не слід народжувати дітей,  виходити на дорогу і таке інше.

Безумовно,  вплив піді­грітих вод на стан водойми-охолоджувача є, але для цього проектом  передбачена біологічна меліорація водойми. Суть її полягає в розведенні гідробіонтів (товстолоба, амура, коропа та інших риб) та зарибленні ними водойми-охолоджувача. Про результат говорити не потрібно, їх треба бачити. Підтвердженням є те, що стан водойми-охолоджувача по цей день залишається набагато кращим, ніж у природних водних об’єктах зони спостереження.

Декілька слів хотілось би сказати про сейсмологію. Те, що доцент Академії наук Б.Куркін вважає, що при 2-х балах землетрусу АЕС недоцільно будувати, викликає певне непорозуміння (швидше за все при наборі тексту була допущена помилка). Для загального усвідомлення нагадаємо, що за 12-бальною сейсмічною шкалою MSK-64, яка використовується в країнах, що входили раніше до СРСР, 2-х бальний землетрус  відчувається лише окремими людьми, які перебувають  у стані спокою. А АЕС  в  Японії  працюють  при 8  балах  землетрусу. В наших широтах подібну сейсмічність уявити неможливо, немає передумов.               

У прагненні розвитку ХАЕС ми будемо солідарними, - запевнили 2006 року депутати Острога. Мер міста Тарас Пустовіт висловився однозначно: «Сьогодні не стоїть питання – бути чи не бути атомній енергетиці, сьогодні воно трансформується у дилему – бути чи не бути енергетично незалежній державі. Треба усвідомити, що на даному етапі альтернативи атомній енергетиці немає. Можливо згодом вчені знайдуть нові джерела енергії, але це справа тривалого часу. Ми бачимо вихід один – будувати нові енергоблоки. Вони мають бути надійними  та безпечними. Депутатському корпусу різних рівнів треба  працювати над тим,  щоб прилеглі території, зокрема й Острог,  мали  вигоду  від  сусідства  з ХАЕС, це треба закріпити відпо­відним законодавством».

Голова райради  Інна Гвізда від імені очолюваного нею органу також тоді висловилась на підтримку спору­дження нових енергоблоків на ХАЕС. «Основне питання депутатського корпусу сьогодні, - заявила керівник райради, - переконати  людей в тому, що потрібен третій, четвертий енергоблоки». Хочеться, щоб у цьому переконались і пересічні острожани. Від  цього буде лише користь. Стосовно ж полеміки і знахо­дження аргументів на користь тієї чи іншої точки зору, то ми завжди готові  до діалогу. До того ж запрошуємо громадян відвідати ХАЕС, аби на власні очі переконатись, що це не об’єкт надзвичайної шкоди, а підприємство  високої культури виробництва.

Олександр Левицький, начальник відділу охорони навколишнього середовища

№9, 2009