Молоді проектувальники переконані, що знайомство з ХАЕС    допоможе їм у практичній роботі

Нещодавно нашу електростанцію відвідала делегація молодих спеціалістів ВАТ «Київенергопроект» - нашого  головного проектувальника. Під час проведення екскурсії випало поспілкуватися з її учасниками.

Інженер Ольга Стеценко розповіла, що сьогодні у ВАТ «Київенергопроект» працює майже дві сотні молодих спеціалістів, які рік-два тому закінчили вищі навчальні заклади. Вони зараз залучаються  до проектування енергетичних об’єктів, зокрема, й АЕС. Але біль­шість з них ще жодного разу не були на проммайданчиках діючих елек­тростанцій. Саме це спонукало Раду молоді                     ВАТ «Енергопроект» домовитись                         з інформаційним центром ХАЕС               про організацію екскурсії.

Спочатку гості познайомились із основними напрямками діяльності навчально-тренувального центру. Його інструктори аргументовано розповіли гостям про вимоги до підготовки і перепідготовки кадрів на підприємстві, за яких умов молоді спеціалісти можуть розраховувати на підвищення в посаді і скільки часу їм потрібно вчитися вже після закінчення вузу, аби довірили відповідальні роботи. Шлях цей тривалий.

- Наш відділ займається проблемами очищення води і утилізації ядерних відходів, - каже Ольга Стеценко. - Я безпосередньо причетна до підготовки документації та креслень систем очищення води, центрифугування  і тому з цікавістю познайомилась з роботою хімічного цеху ХАЕС.

Під час спілкування з киянами з`ясувалося, що молоді інженери, як мовиться, не на словах знають про підготовку до завершення буді­вництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

Ми займаємось проектуванням і організацією будівництва, - розпо­ві­дає Юлія Полякова, інженер відділу залізобетонних конструкцій. -  Зараз­ багато уваги спрямовано на нарощення енергетичних потужностей нашої країни, ставка робиться на атомну енергетику. Перспективними сьогодні вважаються недобудовані енергоблоки в Нетішині. У своїй роботі в основному доводиться працювати з кресленнями. Тепер на власні очі побачила який вигляд мають будівельні конструкції на проммайданчику. Адже під час навчання  у Київському Національному університеті будівництва та архітектури нам нічого подібного бачити не випадало.

Серед столичних гостей була інженер, котра також займається питаннями третього та четвертого енергоблоків. Це Олена Іокст, інженер електротех­нічного відділу. За її словами, зараз на рівні головних спеці­алістів приймаються технічні рішення, а потім працівники її відділу конкретно займуться розробкою документації для здійснення обв’язки електротехнічного обладнання.

- Для мене зараз головне набути практичного досвіду, - розмірковує вона, - щоб мати можливість виконувати більш складні завдання. Робота в нашому інституті дуже відповідальна. Але я не жалію, що пов’язала свою долю з точними науками. У виборі професії мені допоміг мій тато, який працює заступником начальника електроцеху з релейного захисту та автоматики РАЕС. У Кузнецовську мені жодного разу не довелось відвідати проммайданчик діючої  електростанції, тому вдячна за організацію змістовної та цікавої екскурсії. Взагалі переконана, що пуск нових енергоблоків стане для нашої держави великою подією. Я пригадую, з яким піднесенням у моєму рідному місті сприйняли звістку про пуск четвертого енергоблока. Тепер треба натхненно працювати, щоб підстав для радостей було більше.

У групі екскурсантів з числа ВАТ «Київенергопроект» була чисельна перевага  представниць прекрасної статі, хлопців  лише третина.

- Не пасуєте перед великою відповідальністю?- запитую молодого інженера на ім’я Зоряна.

- Ви, напевно, натякаєте на те, що проектування – чоловіча справа. Це не так. У нашій установі жінки справляються зі всіма відповідальними  роботами  не гірше за чоло­віків, їм довіряють керівництво відділами. Особисто в мене не виникає сумнівів стосовно вибору професії, робота цікава. Правда, перед вступом до вузу мріяла стати візажистом, тепер доводиться творити «візаж» будівельним конструкціям.

Олександр Шустерук

№10, 2009