У цьому єдині учасники  робочої наради представників асоціації територіальних громад

міст і районів, розташованих у зоні спостереження ХАЕС

Ідея створення асоціації територіальних громад виникла три роки тому. На першому установчому засі­данні було узгоджено та затверджено концепцію її діяльності,  головою обрано Василя Сидора, який має багаторічний досвід роботи в органах місцевого самоврядування, а на останніх виборах отримав довіру жителів Славути у керівництві містом. Останнім часом не було нагальної потреби для особливої активізації роботи асоціації, бо наміри розпочати  будівництво тре­тього та четвертого  енергоблоків носили швидше декларативний характер, а це об’єднання мало опікуватись, зокрема, соціальними програмами, передбаченими для реалізації в рамках розбудови Хмельницької АЕС. Ситуація змінилась після прийняття урядової постанови «Про першочергові заходи з будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС». Тема фінансування  соці­ально-економічних проектів територіальних громад за рахунок певного відсотка коштів, які передбачені на введення в експлуатацію нових енергетичних потужностей, набула актуальності.

 У засіданні представників асоціації територіальних громад взяв участь голова Хмельницької обласної ради Іван Гладуняк (на знімку). Він запропонував назвати зібрання робочою нарадою, бо рішення, які будуть прийняті, мають велике значення у виробленні стратегії діяльності. Від них залежатиме майбутнє фінансування.

Міський голова Славути Василь Сидор ви­словив  своє  ставлення до перспективи розвитку атомної енергетики  і  будівництва  третього  та    четвертого   енергоблоків,   інших актуальних  питань. За його словами, за останні  роки на Славутчині склалась парадоксальна ситуація - на газифікацію міста та  району  витрачено  150  мільйонів  гривень,   більша частка цієї суми пішла на закупівлю  обладнання іноземних товаровиробників,   а поряд - велике енергогенеруюче підприємство, якому  доводиться  працювати в режимі  диспетчер­ських обмежень.

Під час робочої наради увага зверталась на прийнятий Верховною Радою України проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження підприємства з видобування уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами», автором  якого є народний  депутат,  член Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної  політики  та  ядерної  безпеки Сергій Тулуб.

Кожен з учасників наради мав можливість ознайомитися із законопроектом, реалізація якого допоможе згодом територіальним громадам реально скористатися законодавчо закріпленим  правом на компенсацію ризику населення, яке проживає на  території  зони спостереження.

У проекті закону спеціальною нормою передбачається, що фінансування відповідних заходів здійснюватиметься зі спеціального фонду за рахунок коштів, отриманих від реалізації електроенергії. Мова йде про один відсоток. Пропонується також внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» стосовно встановлення пільгового тарифу для населення, яке проживає у зоні спостереження.

Учасники робочої наради звертали також увагу на те, що сьогодні на законодавчому рівні ще не встановлено за яким відсотком визначатимуться обсяги фінансування міст та районів зони спостереження за рахунок коштів, які будуть виділені на будівництво третього та четвертого енергоблоків. Попередньо мова йде про п’ять і десять відсотків.

Заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва О.В.Рахлінський у своєму  виступі розповів про реалізацію плану підготовчих заходів на третьому та четвертому енергоблоках. За його словами, обстеження показало готовність енергоблоків відпрацювати проектний термін експлуатації.

Продовжуючи тему фінансування районів, які розташовані у зоні спостереження ХАЕС, Олег Васильович сказав, що сьогодні передчасно говорити про остаточну вартість будівництва третього та четвертого енергоблоків. За неточними підрахунками вона становитиме 30 мільярдів гривень. Якщо на законодавчому рівні буде підтримано пропозицію про відрахування на фінансування зони спостереження 5% коштів від вартості будівництва нових енергоблоків, то регіон одержить півтора мільярда гривень. Ці кошти допоможуть вирішити низку питань соціально-економічного спрямування.

Голова  обласної  ради  Іван Гладуняк закликав представників територіальних  громад серйозно поставитись до роботи з визначення пріоритетних напрямків та об’єктів, на які будуть спрямовані кошти. Для  цього заздалегідь потрібно  готувати відповідну документацію.  Він наголосив, що деякі територіальні громади не змогли одержати кошти  на покращення соцкультпобуту в населених пунктах  під  час  завершення будів­ництва  2-го  енергоблока через несвоєчасне оформлення проектно-кошторисної документації.

В цілому Іван Васильович задоволений заходами, які вдалося реалізувати завдяки коштам, що були передбачені під час пуску другого енергоблока. Він також звернув увагу учасників наради на важливість громадських слухань та консультативного референдуму про ставлення жителів округи до будівництва третього та четвертого енергоблоків. «Люди повинні зрозуміти, що є реальний шанс вирішити соціально-економічні питання у кожній територіальній громаді. У разі незгоди ініціативу можуть перехопити інші регіони. Принаймні у спорудженні нових енергоблоків зацікавлені у Миколаївській області, підкреслив Іван Гладуняк.

Робота наради була конструктивною. Практично ніхто  з учасників не висловлював сумнівів стосовно у доцільності будівництва нових енергоблоків на нетішин­ському проммайданчику.

З розумінням був сприйнятий виступ заступника генерального директора ХАЕС з кадрів і соціального розвитку ХАЕС Віктора Демидюка, який розповів про позицію провідних лікарів медичних установ Хмельницької та Рівненської областей. Фахівці ствердно заявили: прямого зв’язку між станом за­хворюваності і експлуатацією ядерного об’єкта не прослідковується.

Пропозиції та рекомендації, оприлюднені під час наради, були занесені до протоколу. Її учасники вирішили засідання представників асоціації територіальних громад зробити регулярними. Місцем для зустрічей можуть стати населені пункти, в яких на сьогодні є велика потреба у поліпшенні місцевої інфраструктури. До участі в нарадах планується запрошувати не тільки депутатів обласної ради, а й керівництво НАЕК «Енергоатом», представників Верховної Ради України, міністерств та відомств.

Олександр Шустерук

 №11, 2009