НА ШЛЯХУ КОНКРЕТНИХ СПРАВ

На нещодавній зустрічі заступника генерального директора з капітального будівництва О. В. Рахлінського з журналістами місцевих видань, яка відбулася з ініціативи відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ХАЕС, Олег Васильович розповів про хід проведення комплексу заходів з будівництва нових енергоблоків.

- Торік  розпочато роботи з обстеження, ревізії, консервації обладнання, яке було раніше закуплено і знаходиться на складах управління виробничо-технічної комплектації. Паралельно  працювали за іншими напрямками, які стосуються пришвидшення довгоочікуваного процесу будівництва. Це дало свої результати, і в 2008-у ми визначилися з типом реакторної установки для нових енергоблоків, пройшовши всі необхідні  в цьому випадку процедури. Торік також було укладено договір з ВАТ «Київенергопроект» на розробку техніко-економічного обґрунтування. У поточному році  між ХАЕС і ВАТ «УБ ХАЕС» укладено договір на проведення ремонтно-відновлювальних робіт на суму 26.7 мільйона гривень. Йдеться в основному про захист поверхонь металевих та залізобетонних конструкцій. Продовжено роботу з ревізії обладнання на складах управління виробничо-технічної комплектації, триває активна співпраця з ВАТ «Київенергопроект»,  спеціалісти якого працюють над розробкою техніко-економічного обгрунтування. Перший етап в цьому напрямку завершено успішно, другий потребує великої кількості вихідних даних, які готують багато станційних підрозділів: цех радіаційної безпеки, хімічний та гідротехнічний цех, лабораторія відділу охорони навколишнього середовища, відділ супроводу нових блоків, тощо.  Ми зробили узагальнюючий аналіз, порахували загальну вартість робіт з консервації та ревізії обладнання. Мали три зустрічі в  Москві з керівництвом «Атомстройекспорту», де визначили об’єми проектної документації, яку необхідно закупити.

Великим досягненням на шляху реалізації наших планів  вважаю  урядову постанову №118 «Про першочергові заходи з будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС». У ній чітко зазначено тип реакторної установки і  замовника  будівництва нових енергоблоків – ДП НАЕК «Енерго­атом». Також спрощено процедуру закупівлі основного обладнання та проектування нових енергоблоків, тобто вона здійснюватиметься компанією за процедурою закупівлі в одного постачальника. Прийняття  постанови дає нам можливість проведення низки робіт за прискореними темпами.

За словами О.В.Рахлінського, цьогоріч для проведення всіх запланованих заходів, зокрема, на проммайданчику третього та четвертого енергоблоків, необхідно 249 мільйонів гривень. Таких коштів поки що немає. Зараз тривають переговори з Національною комісією з регулювання електроенергетики України про перегляд нині існуючого тарифу на кіловат-годину електроенергії та затвердження у новому тарифі надбавки, кошти від якої буде спрямовано на будівництво нових енергоблоків. 

Згодом буде розроблено проект всього підготовчого періоду, в якому крім відновлювальних ремонтних робіт будуть відображені затрати на розвиток баз та інфраструктури місцевих будівельно-монтажних організацій.  Проведено  аудит якості, результати якого допоможуть визначити оптимальні об’єми робіт на будівельних базах.

Одним із важливих напрямків реалізації проекту з розбудови ХАЕС О. В. Рахлінський вважає питання фінансування прилеглої до електростанції території. Під час завершення будівництва планується надходження коштів на фінансування соці­ально-економічних проектів. Вже надійшли конкретні пропозиції від обладміністрацій Хмельницької та Рівненської областей. На даний час підготовлено буклет, в якому відображено інформацію про техніко-економічне обґрунтування будівництва третього та четвертого енергоблоків, а також показано прогнозований мінімальний влив їх майбутньої експлуатації на  навколишнє  середовище. Всі матеріали буде  направлено для ознайомлення органам місцевої влади  семи  районів, які розташовані у зоні спостереження ХАЕС, а також для обласного керівництва в Хмельницький та Рівне. Це стане  проміжним  етапом  до проведення громадських  слухань  та  дорадчого  референдуму стосовно ставлення громадськості до будівництва двох енергоблоків.

Олександр Шустерук

№11, 2009