Генеральний директор ВАТ ЕК «Хмельницькобл­енерго» О.Л.Шпак доволі частий гість у Нетішині: бере участь у нарадах, які проводяться на ХАЕС за участі керівників «Енергоатому», Мінпаливенерго та інших державних інституцій, виступає на сесіях перед депутатським корпусом. Цього  разу  він  приїхав у наше місто аби зу­стрітися з журналістами і відповісти  на  питання,  які цікавлять громаду.

Прес-конференцію Олександр Леонідович розпочав із пріоритетних напрямків діяльності енергокомпанії. Генеральний директор не без гордості сказав, що очолювана ним компанія успішно прой­шла незалежний аудит, а система менеджменту визнана однією з кращих в Україні. Днями компанію визнано «Лідером галузі 2008».

За словами О.Л.Шпака, у електричному господарстві нашої області по­стійно відбувається технічна модернізація систем обліку електроенергії, зо­крема проводиться заміна старих лічильників на електронні високого класу точності, прилади обліку індиві­дуальних споживачів монтуються на зовнішній стіні будинків, на ввід подаються тільки ізольовані проводи. Реконструкція електромереж ведеться за оптимальними розрахунковими схемами, повітряні лінії електропередач споруджуються з використанням самофіксуючих ізольованих проводів та електрообладнання з високим коефіцієнтом корисної дії, а також  високоефективних елегазових вимикачів тощо. Велика  увага приділяється впровадженню та розвитку систем корпоративного зв’язку енергокомпанії, вдосконаленню цифрових АТС. На це спрямовано 472,4 тис. грн., на розвиток інформа­ційних технологій - 823,5 тис. гривень. Проводяться модер­нізації телемеханізації підстанцій 110-35 кВ без чергового персоналу, встановлення приладів звуко­запису переговорів диспетчера, впроваджуються про­грами забезпечення оперативно-інформацій­ного комплексу.

На зустрічі генеральний директор  розповів про схеми постачання електро­енергії споживачам. Її енергокомпанія одержує з Енергоринку і доводить до відповідних технологічних кондицій. Для цього задіяно низку складних пристроїв та систем. Вони потребують постійного оновлення та реконструкції, на це енергокомпанія постійно витрачає чималі кошти. Виконано великий обсяг робіт з модер­нізації та реконструкції підстанцій і ліній 110-35 кВ, зокрема, сучасні типи обладнання встановлено на підстанціях «Озерна», «Машзавод», «Нетішин» - всього на цьому напрямку освоєно понад 9,3 млн.грн. На капітальний ремонт та технічне обслуговування діючих електромереж торік було витрачено більше 20 млн. грн.

Під час прес-конференції журналісти цікавились ставленням Олександра Леонідовича до перспектив завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Генеральний директор ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго» переконаний, що це справа  державної ваги, і введення в дію нових енергетичних потужностей стане гарантією економічної та соціальної стабільності.

Він відзначив, що є прихильником соціальної полі­тики, яку проводить НАЕК “Енергоатом” по відношенню до мешканців зони спостереження ХАЕС. Від спорудження третього та четвертого енергоблоків  насамперед виграють прилеглі території,  адже під час введення їх в експлуатацію передбачено відповідне фінансування соці­альних програм. Це дасть змогу суттєво покращити інфраструктуру  та соцкульт­побут зони спостереження. Крім цього обласний та місцеві бюджети матимуть стабільні грошові надхо­дження.

Журналісти місцевих та регіональних ЗМІ цікавилися впровадженням альтернативних джерел енергії. Олександр Леонідович наголосив, що сьогодні є реальні можливості використання електроенергії для опалення приватних осель, установ  та   організацій. Стосовно  цього енергокомпанія вже набула певного досвіду. Принаймні у Нетішині  реалізовано пілот­ний проект з реконструкції міських електромереж та переводу помешкань на електроопалення від електроводопідігрівачів  за сучасними  технологіями. Вартість проекту становить 17,5 млн. гривень. Вже сьогодні в Нетішині за сучасними технологіями реконструйовано  майже 2.5 км електромереж, що забезпечує мінімальні технологічні витрати та дозволяє значно економити  електроенергію. Перехід на ектроопалення став можливим у 605 домівках жителів садибної забудови міста енергетиків.

«Мета    “Хмельницьк­обл­енерго” - максимально впроваджувати електро­опалення у зоні спостереження, -  для чого потрібно виконати реконструкцію електромереж. Це  стане  можливим за підтримки Мінпаливенерго України, Національної  комісії  регулювання електроенергетики  та   НАК  “Енергетична   компанія  України”,  адже  потрібні капіталовкладення.  Крім Нетішина   на   електроопалення переведено десятки шкіл, багатоповерхові будинки у селищах Стара Ушиця, Летичів, населених пунктах Деражнянського та Кам’янець-Подільського районів», - сказав Олександр Леонідович.

Генеральний директор зазначив, що не скориставшись використанням електроенергії для побутових потреб, орієнтуючись на природний газ, тим самим збільшуючи  обсяги його споживання,  ми створюємо хороший ринок збуту енергоносіїв за кордон, замість того, щоб дбати про національні інтереси. Розуміння цієї ситуації керівниками області додає віри, що зміни орієнтирів у цьому сенсі відбудуться.

Цікавою видалася розповідь О.Л.Шпака  про  пікові навантаження  в  енергосистемі.  Найефективнішим періодом  для використання електроенергії, яка іде на  опалення будинків,  є  нічний час. Саме тоді маємо її надлишок. Ціна такої електроенергії на порядок нижча від тієї, яка використовується  під час пікових навантажень.

Журналістів зацікавила процедура встановлення спеціальних лічильників для фіксування споживання електроенергії в нічний час. Олександр  Леонідович  сказав, що для цього потрібно оформити низку документів і придбати такий лічильник, вартість якого сьогодні складає майже 4000 тис. гривень.

У ході прес-конференції О.Л.Шпак позитивно оцінив вклад атомників у безперебійне забезпечення енергосистеми, який буде ще більш вагомим після введення в експлуатацію нових енергоблоків.

Олександр Шустерук

№11, 2009