Шість років поспіль на ХАЕС проводяться змагання зі спортивної риболовлі. Традиційно вони відбувалися з використанням поплавкових вудочок, але рибалки мріяли про інші види змагань. Принаймні цьогоріч усі бажаючі змогли померзнути біля ополонок і насолодитися десятком-другим зимових «трофеїв». Під час підбиття підсумків зимової риболовлі голова клубу «Рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук запропонував спробувати отак ватагою організувати ловлю хижих риб. Ідею колеги сприйняли схвально і з нетерпінням чекали дня «ікс». Нарешті пролунав довгоочікуваний клич взяти участь у змаганнях на кубок клубу «Рибалок-аматорів ВП ХАЕС» з ловлі хижої риби спінінгом.

Ідею Сергія Онищука підтримали адміністрація та профком електростанції, посприявши з виділенням автотранспорту та призів.

Рибальські баталії на території другого сектора водосховища ХАЕС минулої суботи розгорнулись о 7 годині 15 хвилин. Тридцять два учасники з нетерпінням чекали першого улову ставкового хижака. Перше закидання принесло успіх працівнику цеху дезактивації та поводження з радіоактивними відходами Сергію Наумуку: в його руках затріпотіла щука.

Вдалий початок змагань вселив рибалкам оптимізм та багато надії. Але це тривало недовго, бо незабаром почалися «сюрпризи» - підводне коріння почало збирати свою данину. Нікому не приємно втрачати деталі рибальського знаряддя, які коштують чималих грошей. Але, як мовиться, така рибальська доля. Хтось з мудрих сказав: за задоволення треба платити. Дехто з учасників змагань, не витримавши «рекету» підводного світу, вирішив зійти з дистанції, мовляв, краще почитати про особливості зимової риболовлі на комфортному дивані у спе­ці­алізованому журналі.

Але такими настроями пройнялися не всі. Більшість рибалок   наполегливо продовжували «бомбити» металевими наживками              територію водойми. Риба «пробувала на зуб» та, зрозумівши, що її вводять в оману, після нетривалої боротьби за виживання відпливала подалі від небезпечної території. Одному водяному хижаку не вдалося вчасно звільнитися від потрійного гачка: окунь став здобиччю праці­вника комунгоспу Сергія Третяка.

На урочистій церемонії зважування погляди рибалок були спрямовані на переможців. Щука Сергія Наумука мала вагу 630 грамів, а окунь Сергія Третяка – 340. Їм не тільки дістались кубки та грамоти, а й призи від спонсора спортивної риболовлі, приватного підприємця Ігоря Борійчука, який керує роботою відділу «Все для мисливства та риболовлі» у приміщенні крамниці «Людмила». Він повідомив приємну новину: члени «Клубу аматорів-          рибалок ВП ХАЕС» при купівлі            рибальського начиння матимуть постійну десятивідсоткову знижку.

Вперше за історію проведення змагань зі спортивної риболовлі на третє місце не виявилось претендентів. Взагалі то команда «трійки» могла би бути сформована, але суддівська колегія зафіксувала, що один з учасників рибу впіймав за межами відведеного сектора. Щасливий рибалка залишився без переможного призу. Йому, напевно, кращою нагородою буде рибна юшка.

Судді не обійшли увагою наймолодшого учасника змагань.  Хоча десятикласник Максим Дмитришин нічого не впіймав, але перебування на водоймі серед досвідчених рибалок і нагородження призом «За волю до перемоги» йому запам’ятається надовго.

В організації проведення змагань голові «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергію Онищуку допомогли працівники електро­цеху Ігор Прокопенко та Микола Нові­ков, провідний інженер відділу   охорони праці Петро Ваник, електрослюсар цеху теплової автоматики та вимірювань Анатолій Бєлокобильський. Рибалки вдячні за сприяння адміністрації та профкому електростанції.

Після змагань Сергій Онищук поділився приємною інформацією, яка надійшла від Головного управління Держрибохорони у Хмельницькій області. Ця структура не має заперечень щодо любительської ловлі риби членами «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» в нерестовий період на встановленій території водосховища за умов чіткого дотримання вимог Правил любительського і спортивного рибальства та Положення про «Клуб рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

Не за горами нові змагання зі спортивної риболовлі. Усталена традиція залишається непорушною.

Олександр Шустерук

№12, 2009