Конкурс рефератів «Майбутнє ядерної енергетики» серед старшокласників, котрі протягом року відвідували факультатив «Вступ в атомну енергетику», відбувся у вівторок в Інформаційному центрі ХАЕС. На суд журі, до складу якого увійшли начальник ВРГіЗМІ Т.С.Лиситчук, начальник лабораторії охорони навколишнього середовища О.В.Голод та провідний інструктор НТЦ В.Ю. Тарикін, було представлено 6 робіт. Дослідники обрали різні теми, розробляючи які послуговувалися знаннями, отриманими на заняттях факультативу, рекомендованою літературою, публікаціями в засобах масової інформації. Кожному з них журі ставило додаткові уточнюючі запитання аби зрозуміти наскільки глибоко учні володіють обраною темою. Конкурсанти намагалися довести, що мають не поверхневі знання і викладене на папері - результат особистого опрацювання доступного матеріалу, а не звичайне, порою не до кінця осмислене, переписування чужих думок. Вони пояснювали в ході діалогу для чого існує станція знезалізнення води, з чим пов’язані відключення води в нічний час, що мало місце донедавна, і її цілодобова подача нині, чому вітроенергетика не може конкурувати з атомною, для чого використовується збагачений уран і на скільки вистачить урану, який добуває Україна, для її потреб тощо.

Вислухавши усіх шістьох доповідачів, журі визначилося з переможцями. Гран-прі присуджено 11-класниці з Кунева Ізяславського району Олені Ковальчук («ХАЕС: проблеми та перспективи розвитку»). Дівчині рекомендовано доопрацювати певні моменти, оскільки реферат їй доведеться захищати на Всеукраїнському конкурсі. Глибше зрозуміти тему та звірити факти їй допоможе презентований інформаційний бюлетень, розроблений фахівцями Хмельницької АЕС в рамках підготовки до громадських слухань з питань будівництва 3 і 4 енергоблоків.

Перше місце посів одина­дцятикласник НВК Вадим Паламарчук («Развитие атомной энергетики»), котрий, за словами В.Ю.Тари­кіна, розуміється на проблематиці не згірше випускника КПІ з числа середняків. На п’яти Вадиму наступають дев’ятикласниці Діна Пащук («Особливості водопостачання малих міст на прикладі Нетішина (Цикл екскурсій для зимового еколо­гічного табору») та Ольга ­Титарчук («Организация и проведение экологического мониторинга»). Дівчата розділили між собою друге місце.

У номінації «Багатообіцяючий науковий дебют» журі віддало перевагу Дмитру Тимчуку («Внутренние  и внешние риски (безопасность АЭС»), а Володимир Харламов «застрибнув» у номінацію «За перспективну роботу». Він обрав темою свого реферату «Термоядерные реакции, как более дешевый и экологический способ получения электроэнергии».

Офіційне нагородження переможців відбудеться 15 квітня в міському краєзнавчому музеї.                                                 

Ольга Сокол

№13, 2009