Планове і перше в поточному році зариблення ставка-охолоджувача

відбулося цими днями, свідками чого стали наші журналісти

Загалом ця процедура відбувається у кілька етапів, як правило, у березні, наприкінці квітня та у вересні. Строки підбираються таким чином, щоб порівняно невеликий за розмірами рибо-посадковий матеріал у період свого інтенсивного росту якомога менше часу знаходився у водоймі в умовах природної волі. І тим самим був убезпечений від дрібних хижаків, якими у водосховищі є, передусім, окуні. За науково - обґрунтованими даними, відсоток виживання випущеного молодняка складає фактично третину, і золотою серединою вважається величина у 30%.

Кількісний і якісний склад зариблення регламентується режимом рибогосподарської діяльності на водоймі-охолоджувачі, розробленим на замовлення Хмельницької АЕС Інститутом рибного господарства Української академії аграрних наук. Щорічні показники коливаються в залежності від стану розвитку тих гідробіонтів, на які впливають риби. Нагадаємо, що коропом ставок зарибнюють для обмеження чисельності молюска дрейсени, білим амуром - для пригнічення розвитку вищої водної рослинності і жабуриння, а товстолоб відмінно справляється з функціями фільтратора води.

Технологію розведення цих трьох видів риб на дільниці біомеліорації ГТЦ, за словами її начальника Л.М. Шиндера, освоїли сповна. А от за чорного амура в цьому сенсі тільки взялися, і в перспективі штучне розведення збираються поставити, так би мовити, на промислову основу. Вигоди очевидні: є в цьому потреба для зариблення ставка-охолоджувача, є вже дзвінки з різних куточків України, де воліли б придбати молодняк чорного амура. Пропозиції варті уваги, але наразі про таку співпрацю не йдеться.

Чим же цінний чорний амур, що на нього такий попит? Не повірите, але чи не найбільша вартісність цієї риби у тому, що вона споживає протягом життя. Позаяк живиться чорний амур винятково молюсками, то для нас він найперший помічник у боротьбі з засиллям дрейсени. Аби досягти у вазі одного кілограма, рибі необ­хідно з’їсти 80(!) кілограмів молюска. Доросла особина за сезон, себто протягом літа, здатна пропустити через свій шлунок 300-400 кілограмів дрейсени. Які ще аргументи потрібні на користь цього природного регулятора стану водойми?

Леонід Миколайович вважає чорного амура найбільш перспективним об’єктом, який поки що перебуває на дільниці у виробн­ицтві. Він звертається до рибалок-аматорів з проханням відпускати впійманого на водосховищі чор­ного амура, або ж повідомляти про такий улов на дільницю, де якраз формується його маточне поголів’я. Тільки після досягнення рибами  дворічного віку, у якому вони вважаються статевозрілими особинами, можна братися за освоєння методики штучного відтворення чорного амура, а відтак і зариблення ним ставка-охолоджувача.

Його побратим амур білий, короп і товстолоб, за висновками фахівців Інституту рибного господарства, у нашій водоймі прижилися добре. І якісно, і кількісно, в плані росту й ваги, риби достатньо для того, аби почати цьогоріч її промисловий вилов. Планується це зробити після закінчення нерестового періоду, ставкові дари використовуватимуться для організації харчування персоналу станції у закладах, що входять до складу ВЛПХ. Про реалізацію виловленої риби за готівку наразі не йдеться.

У день, коли ми побували на дільниці біомеліорації ГТЦ, в ставок-охолоджувач випущено 20 відер молодняка, в кожному з яких в середньому по 325 особин вагою 15-20 грамів. Загалом у поточному році планується випустити приблизно 250 тисяч штук рибо-посадкового матеріалу. Щорічно ця цифра складає 400-450 тисяч штук, в залежності від потреби. Планові показники з вирощування молодняка риб-біомеліораторів на дільниці виконують завжди.

В одному з садків ми помітили червонястих рибок, що ніяк не схожі за своїм забарвленням на тих, яких періодично випускають на велику воду. Вони й справді не потраплять у ставок-охолоджувач, а вирощуються задля краси. Це декоративні коропи, виведені шляхом багаторіч­ної селекції в Японії. За словами Л.М.Шиндера, вони розповсюджені по всьому світу і досить таки популярні. Декоративні коропи не тільки об’єкт краси, а й бездоганний показник  якості води, до якої вони надто вибагливі. В принципі, від звичайних коропів відрізняються лише незвичним забарвленням, різнокольорових «новинок» є 20-30 видів: білі, жовті, фіолетові…В Україні присутня переважно одна порода – помаранчево-чорна, її представників нам презентували у філіалі Академії наук України, що в Білій Церкві. Як тільки риби досягнуть одно-двокіло­грамової ваги, їх планують випустити у відкритий басейн перед адміністративно-побутовим корпусом станції. Щоб милували око персоналу і гостей, які до нас приїжджають.

 Одним із членів комісії, яка слідкувала за процесом зариблення ставка-охолоджувача, був старший державний інспектор рибоохорони П.В.Фльонс. Павло Володимирович залишився задоволеним, відзначивши, що на дільниці біомеліорації ГТЦ ХАЕС це відбувається найкраще в порівнянні з усіма іншими водоймами Хмельниччини. Добре тут налагоджена охорона ставка-охолоджувача. Разом з людьми, котрі слідкують за порядком на водоймі, інспектори, як це бувало й раніше, мають намір робити спільні рейди з залученням працівників МВС з метою виявлення фактів незаконного вилову риби. Особливе «полювання» на браконьєрів буде протягом нерестового періоду, який на ставку розпочинається з 1 квітня (на інших водоймах - з 10 квітня). Аматорам з вудкою також зась потикатися сюди аж до 9 червня, поблажок не буде нікому.

Державний інспектор наголосив, що з розведенням риб-біомеліораторів значно покращився стан ставка-охолоджувача. Уже в минулому ситуація, коли попід берегами, особливо в райо­ні Півневої Гори неможливо було пропливти на човні. Чистота води радує.

Ольга Сокол

№14, 2009