1987 пускового року першого енергоблока ХАЕС житель села Полянь Славутського району Віктор Веселов проходив курс молодого бійця в одній із військових частин. У вільні хвилини він пригадував  місто енергетиків та станцію, бо був свідком  змін, що протягом кількох років відбувалися на території, оточеній болотом та чагарниками. З Поляні  добре видно контури енергоблоків і стріли висотних кранів. Тоді він ще не уявляв, що після закінчення Рівненської академії інженерів меліорації та водного господарства, також внесе свою лепту в роботу електростанції.

У 1993 році Віктор Веселов  переступив поріг ХАЕС. Його було зараховано у штат дільниці з ремонту насосів реакторного відділення цеху централізованого ремонту. Роботою цього підрозділу керував досвідчений ремонтник Василь Глазков, який постійно націлював своїх колег  на якісне виконання налагоджувальних робіт. Тоді Віктор усвідомив, що робота всіх систем та агрегатів електростанції подібна до злагодженої гри великого оркестру: взяті фальшиво ноти можуть будь-яку мелодію перетворити на какофонію. Особливе значення мають ремонтні кампанії, від яких залежить подальша безпечна та надійна робота діючого енергоблока. Двигуни головних циркуляційних насосів не повинні підвести у жодному випадку.

Під час початку роботи на дільниці Віктор Веселов зробив для себе й певне відкриття. Виявляється, що якість ремонту може гарантувати ні що інше, як  сало, точніше  продукт його переробки – смалець. Цим природним матеріалом під час обертання ротора двигуна головного циркуляційного насоса змащується бабітова поверхня сегментів підшипників. Ідеальне ковзання не призводить до виникнення дефектів, як це буває при використанні синтетичних мастил.

Практичні навики виконання ремонтних робіт у реакторному відділенні стали корисними для Віктора Веселова, коли був переведений в хімічний цех слюсарем п’ятого розряду з ремонту устаткування спецводоочищення. Професійні якості юнака згодом  були гідно оцінені. Його перевели на посаду майстра, а згодом – старшого майстра.

Він взяв активну участь у пусконалагоджувальних роботах на другому енергоблоці ХАЕС. Відповідальну роботу  зумів поєднати з навчанням у Севастопольському Національному університеті ядерної енергетики та промисловості, де здобув низку корисних знань, які дають можливість  глибше розуміти особливості ремонтів устаткування АЕС.

Коли на ХАЕС відбулась реорганізація ремонтних служб, Віктор Веселов очолив дільницю з ремонту устаткування хімводоочищення і блочної знесолюючої установки енергоремонтного підприємства.

- Зараз на ХАЕС триває ремонтна кампанія на другому енергоблоці. До яких основних робіт причетні працівники вашої дільниці? – поцікавився під час зустрічі автор цих рядків.

- Для нашої дільниці  поставлено завдання вивести в ремонт десять одиниць устаткування на системах очищення  турбінного конденсату. Капітальний ремонт виконується на п’яти фільтрах змішаної дії та дев’яти одиниць арматури в обов’язці першого фільтру змішаної дії. Ми все полагодили у визначені строки, провели дефектацію обладнання. Найбільше часу було затрачено на ремонт електромагнітного фільтра. Нам залишилось провести його гідравлічні випробування. В цілому я задоволений роботою колективу нашої дільниці. Практично кожен працівник заслуговує на щирі слова подяки. Особливо хочу відмітити професіоналізм майстра Павла Поведи, слюсарів Миколи Фесуна, Валентина Грабовського, Віктора Остапчука, який, до речі, вдало виступив на конкурсі професійної майстерності серед молодих спеціалістів.

Для Віктора Веселова, як начальника, дуже важливий нормальний психологічний мікроклімат в його колективі. А цьому сприяє не тільки чітка та злагоджена взаємодія всіх працівників, а й своєчасне сприяння вирішенню багатьох особистих проблем колег. До Віктора часто звертаються за допомогою й представники інших підрозділів енергоремонтного підприємства, бо він виконує функції заступника голови цехкому. Його життєвий та практичний досвід стає корисним при ви­рішенні питань, які піднімаються в ході роботи комісій профкому.

Віктор Веселов на власному прикладі пропагує здоровий спосіб життя і заохочує свої колег до зайняття фізкультурою та спортом. Він часто відстоює спортивну честь підприємства на турнірах традиційної Спартакіади ВП ХАЕС.

Сумлінна праця Віктора Веселова,  як хорошого керівника та організатора, не залишається непоміченою. Його неодноразово нагороджували галузевими грамотами та подяками. Він належить до когорти відзначених знаком «Почесний працівник ВП ХАЕС». Керівництво енергоремонтного підприємства впевнене, що Віктор Веселов не підведе.

Олександр Шустерук

№17, 2009