Початок 2009 року видався успішним для учнів і викладачів школи мистецтв, копітка праця увінчалася перемогами і високими місцями юних музикантів у конкурсах обласного та Всеукраїнського рівня. Добре, що завдяки зусиллям колективу закладу, батьків, спонсорів і благодійників дітям вдається потрапити на велику сцену і проявити себе. Це не тільки професійне зростання, а й свого роду психологічне загартування юної особистості, коли романтичні сприйняття дійсності, притаманні дитячо-підлітковому віку, розбиваються об стіну суб’єктивізму, чиїхось домовленостей та інтересів. На жаль, таке буває – призові місця не завжди дістаються переможцям, а їх розпачливе «чому?» залишається без відповіді. Йдеться не тільки про музичні конкурси, а й спортивні змагання, предметні олім­піади тощо. Не впасти духом за таких умов не менш важливо, ніж достойно витримати суперництво. Останнього вихованцям місцевої школи мистецтв протягом усіх років її діяльності не займати. Кожен відділ має ким гордитися та ставити за приклад іншим.

У передпасхальні дні ми мали тривалу зустріч з цьогорічними лауреатами та учасниками конкурсів різного штибу. Слухали враження та зворушливу гру акордеоністів, бандуристів, баяністів, гітаристів, піаністів, флейтистів, спілкувалися з викладачами. З усього почутого й побаченого можна було б підготувати розлогу публікацію на кілька газетних номерів.

Керівник відділу народних інструментів О.П.Ларчикова задоволена, що вже тричі в поточному році завдяки фінансовій підтримці батьків, Хмельницької АЕС, учні побували на двох всеукраїнських і одному обласному конкурсі. На кірово­градську «Провесінь», яка проходила під патронатом Київської національної академії музики, нетішинці їздили вперше. І відразу довели, що їм під силу змагатися  з серйозними суперниками. Акордеоністка Аліна Скобун була третьою в своїй віковій категорії, баяніст Олександр Оліферук та бандуристка Вікторія Левицька – четвертими. Цей результат згодом Вікторія повторила в Дрогобичі. До речі, свого часу вона прийшла в музшколу з наміром навчитися гри на фортепіано. Запропонували бандуру, погодилася і тепер нітрохи не шкодує, «бо то такий інструмент з багатьма струнами, на якому можна грати дивовижну музику».

А от Аліна в Дрогобичі піднялася на перше місце, окрім того її удостоєно Диплома за краще виконання авторського твору. Учасники ж «По­дільського дивосвіту», що проходив у Кам`янці-Подільському, потішили четвертим місцем – Ольга Пожарська та «Подякою» – Антон Юхимець.

Одержимі музикою піаністи. Як повідала нам керівник фортепіанного відділу Л.О.Деркач, у березні на обласному конкурсі «Нові імена» три учениці посіли призові місця. Першою стала Катя Зінов`єва, і тепер вона представлятиме Хмельниччину на аналогічному конкурсі у Києві. Друге місце у Ані Анашкіної, третє – у Насті Борінової. Спільного у дівчат багато: бездоганно опановують фортепіанну гру, виконують програму вже не шкільного, а училищного рівня, старанні й наполегливі. Як тільки нетішинські піаністки виходили на сцену, педагоги з інших шкіл казали: «О, почався майстер-клас». Їм ніколи розслаблятися, бо попереду нові творчі змагання, підготовка до яких забирає багато часу і сил. Але заради участі та гідного виступу вони готові до щоденної праці, бо з власного досвіду знають, що за так лаври з неба не падають.

- Щасливий той педагог, котрого розуміють батьки, - каже директор школи І.М.Сиваківська. – Все приходить з часом, високій оцінці передує тривала, копітка і виснажлива праця викладачів і учнів. Так, дітям доводиться відмовляти собі в гульках та посиденьках, але ці навантаження не марні. Варті похвали не тільки переможці, а й всі, хто займається хоч якоюсь справою і не віддається на поталу вулиці.

Ці слова чую від неї не вперше за роки знайомства, таке її кредо – вчителя, мами, бабусі, людини. Директор  з любов’ю розповідає про кожного учня, який би відділ він не представляв. Так само рада, що до когорти викладачів-ветеранів долучаються вчорашні випускники навчальних закладів, проникаючись пануючим тут фанатизмом до музики і любов’ю до дітей. Рада за Оксану Зінов“єву, Лесю Голяницьку, перспективним називає Лесю Ліщенко, сподіваючись, що невдовзі будуть виступи підготовлених нею учнів. Горда своїми учнями. Ось інструментальне тріо в складі флейтистів Роми Борилюка, Саші Корнєєва та Насті Ларчикової з «Нових імен» привезло третю премію. Маленька Настуня в цьому колективі заправний і незмінний концертмейстер. Невдовзі вони разом з іншими учнями виступатимуть на обласному конкурсі.

Ми не стигли побувати у всіх інших відділах школи, але й так побачили чудовий концерт, зайвий раз переконавшись у високому рівні підготовки юних музикантів. Останнім запропонували свої номери Катя Зінов“єва, Аня Анашкіна, флейтистка Анастасія Побежимова – тато кожної з них працює на Хмельницькій АЕС. Їм не може бути соромно за доньок, котрі не шукають легкого шляху, а торують його в поті чола. Щоденно ці діти, як і багато їх ровесників, йдуть у дім, де не гримить примітивне караоке, а де звучить висока, чиста, а головне – жива музика. І докладають неймовірних зусиль, аби так було завжди.

Ольга Сокол

№17, 2009