15 травня 2009 року в Державній Третьяковській галереї відбувся фінал IV Міжнародного конкурсу дитячого малюнка «Мирний атом - майбутнє світу».

Організато­ра­ми проекту виступ­или укра­їнська Націо­-             на­льна атомна енергогенеру-          ю­ча компанія НАЕК «Енерго-атом» та росі­йська компанія «ТВЕЛ» (постачальник ядерного палива).

В урочистій церемонії нагородження лауреатів конкурсу взяли участь перший віце-президент – технічний директор ДП НАЕК «Енергоатом» Іван Фольтов, віце-президенти ВАТ «ТВЕЛ» Василь Константінов і Костянтин Соколов, заступник генерального директора Державної Третьяковської галереї Марина Ельзессер. Привітання учасникам конкурсу надіслали президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та президент ВАТ «ТВЕЛ» Юрій Оленін.

У своєму зверненні Ю. Оленін висловив надію на те, що «для багатьох конкурсантів захоплення атомною енергетикою з часом перетвориться на професію».

У свою чергу, президент ДП НАЕК «Енергоатом» Ю. Недашковський упевнений, що «у країнах, де підростаюче покоління творчо підходить до атомної енергії, ядерний ренесанс є незворотнім».

У конкурсі було представлено роботи дітей з міст-супутників українських атомних електростанцій і міст розташування російських заводів, що виробляють ядерне паливо.  За традицією учасниками конкурсу від України стали діти, які проживають у містах-супутниках Рівненської (м.Кузнецовськ), Хмельницької (м. Нетішин), Южно-Української (м. Южноукраїнськ) і Запорізької АЕС (м. Енергодар); від Росії - діти працівників ВАТ «Машинобудівний завод» (м.Електро­сталь), ВАТ «Новосибірський завод хімконцентратів» (м.Новосибірськ), ВАТ «Чепецький механічний завод» (м. Глазов, Удмуртія). Крім того, склад учасників IV конкурсу розширився на два підприємства - ВП «Атомремонтсервіс» (м. Київ) і ВАТ «Московський завод поліметалів» (м. Москва).

Цього року в проекті були й інші нововведення. Зокрема, конкурс отримав новий логотип, а також було змінено вікові рамки: відтепер журі вибирає переможців не за однією, а за двома категоріями - з 10 до 13 років і з 14 до 17 років.

У 2009 році Гран-прі конкурсу розділили між собою дві учасниці: Олена Кудряшова (на знімку ліворуч), 12 років (м. Нетішин) з роботою­ «Святковий Нетішин» та Ольга Красикова, 14 років (м. Новосибірськ) з роботою «Сон про майбутнє».

У молодшій віковій категорії призові місця розподілилися таким чином:

3-є місце – Світлана Костеріна, 13 років (м. Київ) «АРС – це клас!».

2-е місце – Олена Носкова, 13 років (м. Глазов) «Мирний атом – запорука дружби».

1-місце – Марина Сайфутдінова, 13 років (м. Новосибірськ) «Пробудження життя».

У старшій віковій категорії:

3-є місце – Сергій Юришинець, 15 років (м. Южноукраїнськ) «Вперед у майбутнє».

2-е місце – Світлана Кулюкіна, 15 років (м. Електросталь) «Енергія».

1-е місце – Тетяна Лековецкайте (м. Енергодар) «Вінок мирного атому».

Окрім того, ряд робіт журі відзначило додатковими номінаціями: «За художнє виконання» - роботу «Мирний атом – майбутнє світу» Лізи Калабіної, 14 років (м. Глазов), «За волю до перемоги» - роботу «Майбут­нє України – у наших руках» Ганни­-Марії Макарик, 10 років (м. Нетішин - на фото праворуч), «За мирне сприйняття мирного атома» - «Енергія світу» Ольги Шевчик, 11 років (м. Кузнецовськ), «За технічне виконання і філософське сприйняття теми» - роботу «Індустрія енергії» Микити Смирнова, 13 років (м. Глазов).

Водночас з церемонією нагоро­дження в одному із залів Третьяков­ської галереї від­булась виставка малюнків учасників проекту, присвячених тематиці безпечного використання ядерної енергії.

Ми поцікавились, як йшли до своїх відзнак юні художниці Нетішина.

Зокрема Олена Кудряшова п’ять років навчається у дитячій художній школі міста під керівництвом Юлії Василівни Степанішиної. Полюбляє графіку. Малює з двох років. Вперше взяла участь у конкурсі «Малюнок на асфальті»  ще в дитячому садочку, і перемогла. Мабуть саме цей факт послужив  поштовхом для того, щоб мама зрештою  відвела дитину  в художню          школу. Тут отримала необхідний мінімум знань про композицію і художні жанри. 2008 року у конкурсі «Ми і атомна енергетика» посіла друге місце. А цього року такий успіх  – Гран-прі міжнародного конкурсу. За Олену щиро радіє мама Лариса Петрівна і батько, інженер високовольтної лабораторії електроцеху Хмельницької АЕС Віталій Ростиславович Кудряшов.

Пишається успіхами своєї дитини і оператор реакторного відділення ЦВіКу Микола Олександрович Макарик. Його донька Анна-Марія зростає в мистецькій  сім’ї: мама – викладач живопису в дитячій художній школі. Потяг до прекрасного, у тому числі до малювання, закладений в генах. А простору для фантазій хоч відбавляй, бо олівці і фарби ніхто не ховав, навпаки, все робилось для того, аби чимось зайняти дитину. І Анна-Марія залюбки «мазала» листки паперу. Коли прийшла шкільна пора, її віддали у дві школи – загальноосвітню і художню. Юне дарування вже вчетверте бере участь у конкурсі «Ми та атомна енергетика». Досягала гарних відзнак у живописному вирішенні теми на місцевому рівні. А цього року її робота потрапила на міжнародний конкурс і одразу ж була номінована, адже Анна-Марія виявилась наймолодшою учасницею цих мистецьких змагань.

В пам’яті обох дівчаток цьогорічна подорож до Москви  залишиться на довгі роки. Вже один факт, що   роботи юних дарувань виставлені у Третьяковці, надихає на подальше самовдосконалення. І є всі підстави думати, що з цих маленьких митців виростуть самодостатні художні особистості, чия творчість доставлятиме радість багатьом людям.

Віктор Гусаров

№21, 2009