На Хмельницькій АЕС почала працювати пост-місія OSART, яка ставить за мету перевірити виконання пропозицій і  рекомендацій, даних у 2007 році під час роботи  основної місії. В її ході  також буде здійснена  експертна оцінка того, як ХАЕС використовує результати аналогічних місій, проведених на інших АЕС.

 25 травня на ХАЕС відбулась нарада за участю представників експертної групи МАГАТЕ та керівників основних цехів та підрозділів АЕС. До когорти експертів долучились Домінік Дюбуа, який очолював основну місію у 2007 році, Інте Стокманн, Повілас Вайснис, Гюнтар Прохаска і керівник нинішньої команди Нейл Хендерсон.

Відкриваючи нараду, генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко доповів, що місія OSART, яка проводилася на ХАЕС 29 жовтня - 14 листопада 2007 року, мала велике значення для персоналу Хмельницької АЕС. «Ми завжди цінуємо той досвід, яким володіє Всесвітня організація операторів, що експлуатують АЕС, зважаємо на командний дух та зусилля, які спрямовує МАГАТЕ на підвищення експлуатаційної безпеки».

Микола Панащенко також зауважив, що результати місії OSART на ВП ХАЕС дозволили глибше оцінити проблеми та знайти способи їх вирішення з врахуванням міжнародного досвіду, здійснити системний підхід до управління АЕС, що в цілому позитивно позначиться на підвищенні безпеки енергоблоків ХАЕС. Він розповів про конкретні програми, здійснені НАЕК «Енергоатом» і безпосередньо колективом станції. На прикладах було доведено, що зусилля приносять плідні наслідки. Щороку зменшується кількість відхилень у роботі станції, а поодинокі випадки стосуються, як правило, відхилень станційного характеру і не впливають на загальну безпеку ХАЕС. Він побажав плідної  роботи  усім, хто братиме участь у пост-місії.

Вітаючи колектив ХАЕС, керівник групи експертів Нейл Хендерсон сказав: «Від імені МАГАТЕ я хотів би подякувати вам за запрошення пост-місії OSART і експертної місії на Хмельницьку атомну електростанцію. Ми розглядаємо це запрошення як показник прихильності українського уряду і Хмельницької АЕС у досягненні  найвищих практичних показників в царині ядерної безпеки і у цьому зв’язку бажання піддати станцію критичному аналізу з боку міжнародного співтовариства. Ми докладемо всіх зусиль до того, щоб наша робота допомогла вам посилити експлуатаційну безпеку Хмельницької АЕС».

Нейл Хендерсон нагадав, що у грудні 2005 року Україна і Європейський Союз підписали «Меморандум про розуміння» в питаннях співробітництва в галузі енергетики. «Основне завдання «Меморандуму про розуміння» полягає в розширенні співробітництва між Україною і ЄС в галузі енергетики, спрямованого на інтеграцію енергетичних ринків. Відповідно до «Меморандуму…» сторони уклали угоду про проведення оцінки безпеки українських АЕС.  Експлуатаційна безпека  є однією із чотирьох складових перевірки».

Оцінка експлуатаційної безпеки здійснюється шляхом виконання самооцінки НАЕК «Енергоатом» на основі методики OSART і незалежної перевірки цієї самооцінки з боку МАГАТЕ.

Після закінчення візиту, 4 червня, на ХАЕС буде  передано детальні результати перевірки. Вони будуть складатися з коментарів МАГАТЕ і висновку про ефективність кожної з відповідних дій по кожному напрямку й у цілому.

«Протягом цього візиту, наголосив Нейл Хендерсон, ми хотіли б працювати однією командою з керів­никами  і  фахівцями Хмель­ницької АЕС, щоб спільно вивчити ваші  дії, спрямовані на застосування заходів, наданих місією 2007 року й оцінити їх справжню ефективність».

Далі співрозмовник розповів про фахівців, які прибули разом з ним і методику розгляду питань.

Зокрема крім вище названих фахівців МАГАТЕ на станцію прибула група спе­ціалістів  з розгляду пово­дження на ХАЕС з радіоактивними відходами та питаннями зняття блоків з експлуатації. До роботи приступили Філ Меткаф (керівник), Ягош Райцевіч,  Межислав Згола, Петер Ліетава, Джон Гривз, Рудольф Буркл.

Підбиваючи перші під­сумки, генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко наголосив: «Проведення пост-місії ОSАRТ дасть можливість порівняти власне бачення вирішення проблемних питань з оцінкою експертів МАГАТЕ, які мають великий досвід, посилений роботою в команді OSART. Спільна робота принесе плідні результати».

Далі розпочалась робота експертів з фахівцями ХАЕС.

№22, 2009