Славути красної бори соснові крім надзвичайної краси і оздоровчого озону зберігають страшну вибухову силу  - артилерійські снаряди різного калібру, гранати, міни тощо. Точніше, зберігали. На складах військової частини  А 845З, які з’явились у цій місцевості ще напередодні Великої Вітчизняної війни,  зберігалось понад 54 тисячі тонн різноманітної зброї. За останні кілька років кількість боєприпасів була зменшена. У 2006 році  були вилучені  усі реактивні боєприпаси до установок “Град”, “Смерч” та “Ураган”, які мають великий радіус розльоту. Зрештою командуванням Збройних Сил України було поставлено завдання припинити існування цього небезпечного об’єкта, що знаходиться на відстані 7 кілометрів від ХАЕС і створює потенційну небезпеку для неї. На церемонію вилучення останнього бойового набою прибув  командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Іван Свида, керівник  обласної держадміністрації Іван Гавчук,  генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, очільники місцевих органів влади, численний загін журналістів, тощо.

Ми мали можливість оглянути територію військової частини і побувати у святая святих  - на складах зброї. В присутності журналістів на чотири спеціально обладнані автомобілі було завантажено останню партію боєприпасів, що зберігалися в сховищах. Після цього особовий склад інженерного підрозділу у спеціальному споря­дженні розпочав перевірку території на предмет наявності  вибухонебезпечних  предметів.

Виступаючи перед присутніми на церемонії вивезення останніх боєприпасів, командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Іван Свида висловив особливу вдячність особовому складу військової частини «за зразкове виконання військового обов’язку і надзвичайного  державного завдання,  за героїзм».

Командувач поінформував, що утримання бази обходилось військам у 12 мільйонів гривень на рік. Цього року вже досяґнуто економії у шість мільйонів гривень. Після розформування частини всі житимуть спокійніше, адже небезпечна зброя вже ніяким чином неспроможна вплинути на стан справ на ХАЕС. Віднині вона знаходиться на складах у Цвітосі, і з 2010 року цей арсенал планується утилізовувати.

Вилучення зброї відбулось на два місяці раніше запланованого строку, -  зауважив  співбесідник, і це стало можливим не лише завдяки героїчним зусиллям службовців, але й сприянню місцевих органів влади, допомозі керівництва Хмельницької АЕС.

Відповідаючи на запитання, у чому ж виразилась допомога ХАЕС, генеральний директор станції Микола Сергійович  Панащенко розповів, що, враховуючи особливу небезпеку сусідства, ХАЕС виділила фінансову допомогу у 187 тисяч гривень, аби прискорити процес за­криття   складів  зброї.     «І хоча Цвітоха не надто приємний сусід, адже 2006 року пожежним підрозділам станції довелось брати участь у ліквідації  загоряння на її складах,    ми  відсунули небезпеку. Станція  хоче  показати, що стандарти безпеки, прийняті  нами,  діють. Ми йдемо до громадських  слухань  з приводу добудови  3-го   та 4-го  енергоблоків і хочемо сподіватись, що ця  акція  сприятиме  довірі громади до ХАЕС».

На плацу частини   командувач Сухопутними військами Збройних Сил  України генерал-полковник Іван Свида провів нагородження командирів і рядових, які виявили зразки героїзму під час ліквідації зброї, тих,  хто  сприяв  у  цьому  процесі. До числа відзначених потрапили і генеральний  директор  Хмельницької АЕС  М.Панащенко та його  за­ступник  з  економіки  і фінансів А.Шестак. Отримали відзнаки голова облдержадміністрації І.Гавчук, очільники Славути  і районної влади В.Сидор, Г.Душнюк та інші.

Голова   Хмельницької  обл­держ­адміністрації  Іван Гавчук  висловив сподівання, що  вивільнена  територія  ще  прислужиться  для  громади.

Відбувся парад службовців частини. Під звуки клаксонів присутні провели з частини останні вантажівки із боєприпасами, аби  вибухівка ніколи не загрожувала станції, славутським  сосновим   лісам.

Віктор Гусаров

№22, 2009