Поява другого випуску літературно-мистецького альманаху «Нетішинських талантів дивоцвіт», який щойно побачив світ у шепетівській міськрайонній друкарні, має підстави для ствердження, що з творчими особами проводиться цілеспрямована робота, покликана виявити людей непересічних, знакових для Нетішина, а може й для цілого регіону. Принаймні, учасники «Літературної кав’ярні», культурно-мистецького об’єднання «Натхнення», юні і знані особистості, якими опікується міська дитяча школа мистецтв, мають право на визнання. Працівники краєзнавчого музею, на яких і було покладено збір, опрацювання  матеріалів, підготовку їх до друку, поставились до завдання серйозно, відшукали митців  з царини музики та красного письменництва, художників і танцюристів, реалізаторів оригінальних культурно-мистецьких проектів.

Хіба не заслужили на оповідку Надія Вербицька та Іван Сівак – чемпіони світу зі спортивних бальних тан­ців на візках? Вже одне бажання не здаватись недузі викликає повагу і шану, а прорив їх до вершин світового масштабу, звеличує наших земляків.

Маємо витяги про творчу діяльність О.Дячиної, Ю. Романіка, Д.Смірнової, В.Ровінської, А.Макарик та її  юної послідовниці Анни-Марії, І.Франко і Т.Федорчук, В.Нагорнюк і І.Сиваківської, О.Кацан, К. Зінов’євої, Н.Горбової  та багатьох інших наставників та вихованців художньої і музичної шкіл. Вони лауреати різноманітних конкурсів, у тому числі республіканських та міжнародних. Їх знають у Москві і Санкт-Петербурзі, Ялті та Чернівцях тощо. У творчому доробку Оксани Кацан дві дитячі опери, твори для труби, скрипок, понад 30 пісень. І подібне можна сказати про кожного, хто потрапив під обкладинку альманаху.

Окрема сторінка – віршована творчість. Упорядники відшукали півтора десятка віршів Володимира Ляшука, який нині мешкає за кордоном, але який у дев’яності минулого століття стояв на вершині культурно-мистецького життя міста.

«Вистрілила» добіркою добротних віршів Надія Кухоцька – людина не просто талановита, але й небайдужа до інших людей. Вона є засновником «Літературної кав’ярні», співавтором музейно-педагогічної програми «Музей –школі» і самого проекту «Нетішинських талантів дивоцвіт».

На сторінках альманаху мистецькі  пошуки  Анни Митюк, Віри Ковальчук, членів родини Ходаків, літературні вивершення Богдана Фединчука, Миколи Руцького, Віктора Гусарова тощо.

За прискіпливого ставлення можна віднайти недоречності, або ж літературні «ляпи». Тож очікуємо, що в новому альманасі появляться критичні статті, без яких мистецький процес дещо підсолоджений.

 Віктор Гусаров

№23, 2009