Зразковий ансамбль бального танцю «Шарм», який діє у Будинку дитячої творчості, не потребує особливої реклами. Його незмінному керівнику Л.С.Гри­щук так само не випадає перейматися як зібрати на виступ колективу публіку, бо глядачів на концерти вихованих нею юних танцюристів ніколи не бракувало. Аншлагам, які кожного разу збирає «Шарм», можуть позаздрити навіть імениті професійні виконавці. Не став винятком нещодавній виступ колективу з нагоди свого двадцятилі­тнього юві­лею. Ще за півгодини до початку концерту перед входом у Палац культури зібрався добрячий натовп шану­валь­ників танцювального мистецтва, щоб насолодитися творчим доробком своїх улюбленців. Зал заповнився миттєво, а хто прийшов, орієнтуючись на години, вказані на афішах, змушений був вдовольнятися «стоячими» місцями. Але такі незручності глядачів не злякали, вони стійко витримали їх, заворожені сценічним дійством.

З кожним роком  програма «Шарму» ускладнюється і урізноманітнюється, але незмінним залишається підхід до її формування. Бо напрацьований багаж вирізняється не тільки високим класом хореографічної підготовки, а й глибоким змістом, просякнутий духом патріотизму. Вже не один рік своєрідною візиткою колективу є щемливий танець на мелодію «Весна 45-го года». І свої звітні концерти, які припадають на весняну пору, коли вшановують ветеранів Великої Вітчизняної війни, «Шарм» відкриває саме цією постановкою. Без пафосних слів і розлогих промов юні артисти зуміли сказати мовою танцю про жадану Перемогу набагато більше і переконливіше. Свіжим струменем програми стала композиція на музику романсу «Белой акации гроздья душистые», у якій солістами були фізично здорова танцівниця та інвалід-візочник. Синхронність, чіткість і витонченість рухів вражала.

До ювілею кожна вікова група колективу підготувала свої номери. Варто сказати, що як старші, так і молодші, досконало володіють технікою танцю, випромінюючи притаманний саме цьому колективу шарм, присутній не тільки в його назві. Спостерігаючи за найменшенькими, доходиш висновку, що естафету випускники ансамблю передають в надійні руки. Звісно ж, заслуга керівника колективу та команди її помічників тут незаперечна, бо навіть найталановитішим самородкам без професійних настанов не досягти високого рівня. Рівня достойного не тільки місцевої сцени, і життя підтвер­джує такі висновки. «Шарм» досить впевнено почувається на теренах області та й України, йому аплодували у Франції й німецькому Вупперталі. Діти в один голос твердять, що заняття в ансамблі бального танцю окрім всього іншого збагачують їх духовно. Через мову танцю і пластики вони пізнають глибини історії, традиції краю, людські цінності.

Програма концерту налічувала понад двадцять номерів. І хоч кожен з них різний за своєю суттю, тематикою, складністю тощо, глядач бачить не окремі постановки, а цілісну програму, в якій поєднуються патріотичні та народні мотиви, експресія і грація, радість та журба. За аналогією з відомим телепроектом каналу СТБ, мама одного з танцюристів по закінченні концерту гордо заявила: «Нетішин має таланти!» У цьому були єдині й інші виступаючі: від міської влади, Хмельницької АЕС, правління ВАТ «УБ ХАЕС», відділу освіти. Заступник генерального директора ВП ХАЕС з економіки і фінансів А.П. Шестак у своєму вітальному слові повідомила про рішення адміністрації та профспілкового комітету станції виділити колективу «Шарму» з нагоди його ювілею п’ять тисяч гривень. Ще десять він отримав від ХАЕС трохи раніше, у березні, що дозволило придбати танцюристам нові костюми. Вони достойні такої підтримки.

Відразу після закінчення концерту одна із учасниць ансамблю Анастасія Супрун (на фото), котра паралельно займається вокалом, відбула на всеукраїнський конкурс естрадного мистецтва «Перлини України-2009». У своїй віковій категорії Настя посіла високе друге місце.

Ольга Сокол

 №23, 2009