Депутати Білогірської районної ради побували на Хмельницькій АЕС

Дев’ятнадцять населених пунктів Білогірського району входить до зони спостереження Хмельницької АЕС. Звичайно, у обранців цієї районної ради є інтерес до такого об’єкта, як атомна станція. І більша половина з сімдесяти п’яти представників депутатського корпусу Білогірщини на тижні, що минає, відвідала Нетішин.

Як висловився Петро Миколайович Медвідь, варто було кинути на день власні господарські проблеми, аби наочно познайомитись з таким величним, серйозним і зразковим підприємством краю.

Екскурсійне знайомство з ХАЕС проходило за звичним сценарієм: відвідини інформаційного центру, знайомство з роботою навчально-тренувального центру, перебування на енергоблоках №3 та №4, що плануються до добудови, відвідини машинних залів діючих енергоблоків.

У навчально-тренувальному центрі депутати Білогірщини потрапили на момент здачі ліцензованим персоналом передбачених регламентом норм у аварійних ситуаціях. Напруга, відповідальність, зібраність, чіткість дій ліцензіатів відклалась на підсвідомості депутатів і  вони неодноразово у бесідах між собою наголошували на дисципліні, яка панує на ХАЕС, високій свідомості працівників станції. Вражень маса і від розмірів машинного відділення та встановленого там обладнання. А ще – від зустрічі з генеральним директором станції Миколою Сергійовичем Панащенком, який розлого і скрупульозно розповідав про колектив станції, технічні характеристики ХАЕС, заходи із збереження довкілля, законодавчі підвалини введення в експлуатацію нових енергоблоків. Зокрема керівник станції наголосив, що двома блоками ХАЕС нині виробляється в середньому 13-14 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Хмельниччина в рік споживає два мільярди. Отож, ще п’ять таких областей, як наша, забезпечується електроенергією ХАЕС. Це вісім відсотків від усієї електроенергії, що виробляється в країні. Кожна 12 лампочка батьківщини загоряється від електроструму, що продукує Нетішин.

Керівник станції звернув увагу, що об’єкт відповідає усім нормативам експлуатації і знаходиться під постійним моніторингом контролюючих органів, як України, так і міжнародних інституцій. Принаймні тільки за останній місяць перевірки здійснили в царині дотримання охорони праці і техніки безпеки НАЕК «Енергоатом», три міжнародні місії, які оцінювали стан поводження з РАО, заходи щодо виконання рекомендацій МАГАТЕ. Напередодні зуст­річі закінчили роботу представники Єврокомісії, яких цікавило питання використання наданих на покращення безпеки кошт, тощо.  Такий моніторинг дисциплінує усіх і результати засвідчують, що ХАЕС належить до найкращих атомних станцій Європи. За останні три роки за шкалою INES не було подій вище нульового рівня, кі­ль­кість відхилень в роботі обладнання постійно знижу­ється. Радіоактивні викиди в атмосферу не перевищують десятих і навіть сотих доль від передбачених нормативами. Микола Сергійович з особливою гордістю розповідав, що на території станції в’ють гнізда ластівки, а бобри у обвідному каналі ведуть свій звичний спосіб життя. В ставку-охолоджувачі багато риби, тут гніздяться качки, баклани, лебеді.

Розмова про добудову третього і четвертого енергоблоків мала відповісти на головне питання: а для чого це будівництво, коли сьогодні енергії і так немає куди дівати.

Микола Сергійович запевнив, що це тимчасове явище і найближчим часом буде дефіцит електроенергії. Необхідно заповнити нішу, яку можуть перехопити конкуренти. Керівник станції висловився за такий собі новий план електрифі­кації, адже нинішній стан ліній електропередач не задовольняє сучасних потреб електропередачі. Стратегія розвитку електроенергетики країни до 2030 року – завбачливий план на майбутнє. А такі об’єкти, як атомні станції, споруджуються довго і  потребують великих капіталовкладень.

Саме в цьому сенсі присутніх цікавило, чи матимуть прилеглі території преференції від спорудження третього і четвертого енергоблоків, чи не позначиться це на довкіллі.

Керівник станції доповів, що з введенням 2-го енергоблока навантаження на природне середовище не відбулось. Розрахунки свідчать, що не станеться цього і за умов експлуатації чотирьох енергоблоків.

За рахунок коштів, що виділялись під час будівництва 2-го енергоблока на покращення соціальної сфери зони спостереження, зведені школи і об’єкти медицини, газифіковано села, вимощені дороги. Якщо весь бюджет Білогірщини близько 66 мільйонів, то саме на соціальну сферу зони спостереження було виділено більше 60 міль­йонів. Звичайно, це плюс для регіону. Ця практика буде продовжена і далі. Нині вже надійшло пропозицій майже на мільярд гривень від районних адміністрацій зони спостереження. Вони будуть розглядатись і, переконаний Микола Сер­гійович, знайдуть розуміння у керівників галузі. Він розповів про боротьбу за пільги для мешканців  тридцятикілометрової зони, яка розгорнулась у законодавчому органі України, про необхідність затвердження разом з районними органами влади контурів зони спостереження і висловив сподівання, що знайде підтримку зокрема на Білогірщині.

Керівник ХАЕС  висловив власний погляд на переваги атомної енергетики над тепловою, зауваживши, що при нормальній експлуатації на АЕС викидів раді­оактивних речовин у 15 разів менше, не кажучи вже про пил,  споживання великої кількості кисню, тощо. Кожен мільйон тонн добутого вугілля забирає життя двох гірників. Експлуатація АЕС таким чином зберігає життя 12 – 15 людей.   А скільки треба площ на золовідвали, скільки ешелонів з вугіллям необхідно перевезти з місця на місце?..

 Депутат Микола Іванович Горох не втримався, аби замість запитання не висловити слова вдячності за відвідини станції. «Ми побачили трудовий ритм енерговелета краю, порядок і дисципліну, а з введенням нових енергоблоків, напевно, зменшимо енергозалежність від сусідів. Нам було дуже цікаво познайомитись з роботою ХАЕС».

Ця сентенція була підтримана і головою райради Миколою Дмитровичем Ямчуком.

Керівник делегації у інтерв’ю сказав, що втретє на станції. Кожного разу знаходить для себе щось нове. Подібні відвідини дуже корисні, бо той, хто побачив що і як робиться на ХАЕС, має власну думку. І вона більш вагома, ніж взята зі слів представників ЗМІ чи пересічних громадян. Україна має розвивати атомну енергетику, бо це галузь, якій поки що не видно заміни. «Враження позитивні. Розраховуємо на співпрацю», - сказав М.Ямчук.

В екскурсійному плані були передбачені відвідини міського краєзнавчого музею, адже гостям цікаво знати історію будівництва ХАЕС, міста Нетішина, довідатись про людей цього краю. Особливі враження від знайомства з музеєм у Григорія Тимофійовича Ситара, який, як з’ясувалось, у смт Ямпіль заходився собі творити музей селища.

- Враження надзвичайні. Видно, що до збереження пам’яті про першопрохідців і тих, хто  підносить славу міста та найбільшого підприємства краю, ставляться з великою повагою і любов’ю. Після відвідин ХАЕС маю можливість особисто засвідчити, що в місті живуть і працюють люди високої культури  і багатих знань. Від міста і мешканців Нетішина у великому захопленні. Хочеться, щоб і місцевість зони спостереження покращувалась у соціальному плані. Безпечної вам роботи, енергетики!

Віктор Гусаров

№26, 2009